Ολοκληρώθηκε το 2ο TEDx Αλεξανδρούπολης

Από τη Μαρίνα Κωστοπούλου

Το Σάββατο που μας πέρασε 11 Μαρτίου η πόλη μας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει το 2ο TEDx Αλεξανδρούπολης. Ο φετινός τίτλος και ο ευρύτερος πυρήνας γύρω από τον οποίο κινήθηκαν όλες οι ομιλίες ήταν: "Are you ready for the truth? - Είστε έτοιμοι για την αλήθεια;"

Ας ξεκινήσουμε όμως αναφέροντας τι έιναι το περίφημπο TEDx. Πρόκειται για μια ιδέα του αρχιτέκτονα Ρίτσαρντ Σαούλ Γούρμαν η οποία εξελίχθηκε σε διεθνή κίνηση που ξεκίνησε πριν 25 χρόνια από την Αμερική και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο, όπως διαδίδονται όλες οι καλές ιδέες. Γιατί αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του: να διαδοθούν ιδέες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα «Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν».

Στα πλαίσια της διάδοσης των ιδεών σε όλο τον κόσμο δημιουργήθηκε από το TED το πρόγραμμα TEDx. Εθελοντές παίρνουν την άδεια για να διοργανώσουν ένα συνέδριο τύπου TED στην πόλη τους. Ο χαρακτήρας παραμένει μη κερδοσκοπικός, οι διοργανωτές καλούνται να εντοπίσουν σημαντικούς ή ενδιαφέροντες ομιλητές από την περιοχή τους, να τους δώσουν 18 λεπτά και εκείνοι να παρουσιάσουν την ιδέα τους. Το TEDx έχει ως σκοπό να μεταφέρει τις αξίες του θαυμασμού για την νεωτερικότητα, την εφεύρεση, καθώς και την ευόδωση του ατομικού ονείρου ως παράδειγμα.

Στο TEDx Αλεξανδρούπολης τώρα. Δεν είχα την τύχη να είμαι παρούσα στο περσινό TEDx, αλλά συνομιλώντας με  κόσμο που είχε παρευρεθεί και το 2016 και έχοντας παρακολουθήσει πάρα πολλά TED βίντεο από όλο τον κόσμο έχω να κάνω τις ακόλουθες παρατηρήσεις. 

Στα θετικά της διοργάνωσης: Ο χώρος, οι εθελοντές που ήταν ευγενικότατοι, εξυπηρετικότατοι και μέσα στο χαμόγελο και την θετική διάθεση. Οι παράλληλες δράσεις ήταν αρκετά πετυχημένες: stand-up comedy από δύο πολύ ταλαντούχα παιδιά, την Ήρα Κατσούδα και τον Ανδρέα Πασπάτη και η χορευτική performance από την εξαιρετική Ναυσικά Στάθη.

Πάμε τώρα στις ομιλίες που αποτελούν, φυσικά, το βασικό κομμάτι της όλης διοργάνωσης. Πέρα από ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις, (βλέπε ομιλία του Παύλου Ευμορφίδη, του Φώτη Αντωνόπουλου, του Αναστάσιου Μαρκουϊζου και της Αναστασίας Σπυρίδου) οι υπόλοιπες υπήρξαν άνευρες, καθώς τους έλειπε η αμεσότητα. Να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό ότι οι ομιλίες TED δεν είναι απλές παρουσιάσεις. Στόχο έχουν να μεταδόσουν ιδέες, να εμπνεύσουν, να αφυπνίσουν συνειδήσεις και να αγγίξουν τις πιο ευαίσθητες χορδές και τις ψυχές του ακροατηρίου. Δεν κατάλαβα πραγματικά το λόγο γιατί τρεις από τις ομιλίες από Έλληνες ομιλητές που απευθύνονταν σε ελληνικό κοινό έγιναν στα αγγλικά και μάλιστα στη μία περίπτωση σε πολύ κακά αγγλικά. Το κυριότερο όμως πρόβλημα ήταν ότι τους έλειπε η μεταδοτικότητα και η διάδραση με το κοινό. Απλά ανέβηκαν στη σκηνή και παρουσίασαν το θέμα τους. Αποτέλεσμα; Το βίντεο που παρουσιάστηκε σχετικά με το ρατσισμό από μια ομιλία TEDx στο εξωτερικό συγκίνησε και άγγιξε περισσότερο το κοινό σε σύγκριση με τις live ομιλίες που είχαν προηγηθεί.

Συμπέρασμα. Σίγουρα ήταν μία συνολικά υπέροχη εμπειρία που οπωσδήποτε θα ήθελα να βιώσω ξανά είτε από τη θέση του κοινού είτε ως εθελόντρια. Πολλά μπορούν να βελτιωθούν προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να απογειωθεί. Εις το επανιδείν TEDxers!

facebook

Main Office

  • Main Office

    Πραξιτέλους 4Α

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone

    25515  52849