ktel baner600x113


Ποιός ήταν ο Κωνσταντίνος Αλτιναλμάζης που έδωσε το όνομα στο οικοπάρκο της Αλεξανδρούπολης;

Από την Βανέσα Ζυγερίδου

Ο Κωνσταντίνος Αλτιναλμάζης του Ιωάννη και της Χαρίκλειας ήταν γόνος της γνωστής οικογένειας των βιομηχάνων

Αλτιναλμάζηδων που διέθετε αλευρόμυλους, παγοποιείο, ποτοποιία και ψυγεία. Γεννήθηκε στην Αδριανούπολη το 1876 και πέθανε το Μάρτιο του 1948 σε ηλικία 72 ετών. Ο ίδιος ολοκλήρωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές, εγγράφηκε στη φαρμακευτική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πτυχιούχος επέστρεψε στην πατρίδα του. Εκεί εκλέχθηκε από την Ελληνική κοινότητα Γενικός Γραμματέας του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου (παράνομο παράρτημα της Φιλικής Εταιρίας) και Πρόεδρος διάφορων φιλανθρωπικών Σωματείων. Για τη συνεχή αυτή κοινωνική και εθνική του δράση έπεσε στη δυσμένεια των Βουλγάρων που τον καταδίκασαν σε θάνατο μαζί με άλλους δώδεκα προύχοντες. Ευτυχώς, σώθηκαν όλοι από τη σύγχυση που επικράτησε με την επέλαση του ιππικού του Εμβέρ Πασά. Μετά την απελευθέρωση, κατά την ιστορική χαιρετιστήρια επίσκεψη των Δημάρχων της παλαιάς Ελλάδας που έγινε, βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη ως εκπρόσωπος της Αδριανούπολης προς προϋπάντηση και υποδοχή των Δημάρχων της Παλαιάς Ελλάδας. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάλειψη της πατρίδας του, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη, άσκησε το επάγγελμα του φαρμακοποιού και νυμφεύθηκε την Ελένη Πινάτση από την Κίο της Μικράς Ασίας και απέκτησαν μια κόρη, τη Σόφη.

 

energy 600x90

Έργο και δράση

Αν και στην αρχή δεν είχε καμία ανάμειξη στα πολιτικά και κοινοτικά ζητήματα της νέας του πατρίδας, το 1924 κλήθηκε από τη Διοίκηση να αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα του Δημάρχου της Αλεξανδρούπολης. Αμέσως απόκτησε τη γενική συμπάθεια και εκτίμηση των νέων συμπολιτών του, οι οποίοι στις δημαιρεσίες της 24ης Οκτωβρίου 1925, τον εξέλεξαν πρώτο αιρετό Δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης. Υπήρξε δήμαρχος Αλεξανδρούπολης για είκοσι χρόνια και με το έργο του την μεταμόρφωσε από χωριό σε μια σύγχρονη πολιτισμένη πόλη. Μαζί με τον αδερφό του, τον Εμμανουήλ ήταν οι πρώτοι Δημοτικοί άρχοντες της Αλεξανδρούπολης. Μέχρι και σήμερα ο Κωνσταντίνος Αλτιναλμάζης θεωρείται ο μακροβιότερος αιρετός Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης (1924-1941).

Η προσοχή του στράφηκε και επικεντρώθηκε αμέσως στα μεγάλα έργα υποδομής και προσπάθησε να απαλλάξει την πόλη από τη φοβερή μάστιγα της λειψυδρίας.

barista600x90 banersos

Στα πρόσωπα των άξιων συνεργατών και Δημοτικών Συμβούλων του βρήκε τους καλύτερους υποστηρικτές και θιασώτες της τολμηρής του προσπάθειας.

Παρά τους πενιχρούς οικονομικούς πόρους του Δήμου, αλλά και χωρίς να επιβαρύνει τους συνδημότες του με πρόσθετη φορολογία, προχώρησε με θάρρος στην πραγματοποίηση του έργου της μόνιμης ύδρευσης της πόλης. Έργο μεγάλο για την εποχή του που ενισχύθηκε με την κατάλληλη κατασκευή υδατοδεξαμενής, η οποία δέχθηκε τα υπόγεια νερά του ποταμού και βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της Εξωπόλεως. Η καθαριότητα και αποκομιδή των σκουπιδιών της όλο και αυξανόμενης πόλης ήταν έργο της Δημαρχίας του.

Επιπλέον, από την πρώτη του εκλογή ακόμη μερίμνησε για τον αθλητισμό και με την έμπνευση και την βοήθεια του ταγματάρχη Διοσκουρίδη κατασκευάσθηκε το πρώτο Δημοτικό Στάδιο της πόλης, (κατόπιν Εθνικό Στάδιο Φώτης Κοσμάς). Στο στάδιο αυτό τελέσθηκαν οι Πανθρακικοί Αθλητικοί αγώνες στίβου του 1930 και οι Πανελλήνιοι του 1953.

Αλλά η προσφορά και η φροντίδα του για παραγωγικό έργο δεν εξαντλήθηκαν μόνο στα έργα αυτό. Η γρήγορη και αποτελεσματική στέγαση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο ηλεκτροφωτισμός, η πυροσβεστική υπηρεσία, το τηλεπικοινωνιακό κέντρο, η φιλαρμονική, τα θαλάσσια λουτρά μπροστά στο φάρο, η επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, η ανέγερση των αποθηκών εύφλεκτων υλικών, των Δημοτικών Σφαγείων, της Λαϊκής Ιχθυαγοράς, του Δημοτικού Γυμναστηρίου, η κρασπέδωση δια χαλικοστρώσεως, και η συνεχής επίστρωση με ποταμίσια χαλίκια των οδών Εμπορίου, Μαζαράκη και άλλα πολλά, είναι έργα που φέρνουν τη σφραγίδα του και την υπογραφή του.

gotsidis600x90 baner

Ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η κατοχή της Αλεξανδρούπολης από τους Βουλγάρους με τους οποίους τον χώριζαν λογαριασμοί για τους εναντίον τους εθνικούς του αγώνες, ανέκοψαν τη δημιουργική του πορεία και τον έφεραν αναγκαστικά πρόσφυγα στην Αθήνα. Μετά τη λήξη του πολέμου επέστρεψε αμέσως και πάλι στην αγαπημένη του Αλεξανδρούπολη και συνέχισε την προσφορά του στα κοινά μέχρι την ημέρα του θανάτου. Στη νεκρώσιμη ακολουθία και στην εκφορά της σορού του παρέστησαν όλοι οι κάτοικοι της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των δημοτών άλλων θρησκευμάτων. Ο ναός του Αγίου Νικολάου ήταν ασφυκτικά γεμάτος. Γι΄ αυτό η σορός του μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία μεταφέρθηκε εκτός του Ναού για λαϊκό προσκύνημα, όπου εκφωνήθηκαν οι επικήδειοι λόγοι. Σήμερα η σορός του βρίσκεται στα Παλιά Νεκροταφεία, στον οίκο Κωνσταντίνου Ι. Αλτιναλμάζη.

 boglou600x90 banersos

 

Βραβεύσεις

Η Ελληνική Κυβέρνηση τον τίμησε δια παρασήμου, (το οποίο δεν αποδέχτηκε κυρίως από μετριοφροσύνη) διότι έφερε στο φως όλες τις παρασκηνιακές ενέργειες και ραδιουργίες των όσων εποφθαλμιούσαν την Ελληνική Θράκη.

Πάρκο Αλτιναλμάζη

Το καλοκαίρι του 2013 ξεκίνησαν εργασίες στο πάρκο Παρμενίωνα στην Αλεξανδρούπολη για την ανάπλαση του χώρου. Λίγα χρόνια αργότερα το έργο υλοποιήθηκε και το πάρκο μετονομάστηκε σε Πάρκο Αλτιναλμάζη, εις μνήμη του μακροβιότερου δημάρχου της πόλης, Κωνσταντίνο Αλτιναλμάζη, όπου περιλαμβάνει ένα υπαίθριο θέατρο, εστιατόριο και καφετέρια, περιπατητικούς διάδρομους, δασικούς χώρους, υδάτινο στοιχείο αλλά και περίπτερα, τα οποία διατίθενται σε πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου.

Ο Κωνσταντίνος Αλτιναλμάζης υπήρξε ο Δήμαρχος εκείνος που άλλαξε την όψη του μικρού Δεδεαγάτς και το μετέβαλε σε σύγχρονη πόλη.

 

Πηγές:

 • Αποστολίδης Αθανάσιος, Αιρετοί Δήμαρχοι της Αλεξανδρούπολης, Ελευθέρια 1998
 • Πρόσωπα και Μορφές της Αλεξανδρούπολης (19ος -20ος αιώνας), Πολιτιστικός και Ψυχαγωγικός Όμιλος Αλεξανδρουπολιτών Αττικής, Αθήνα 2007
 • Site του Κληροδοτήματος Αλτιναλμάζη, συγγραφέας Αντώνης Δ. Τερζής
 • wikipedia.org

 

Links

          

Main Office

 • Main Office

   

 • Email

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 • Phone