Ενδιαφέρον από ιδιώτες για κατασκευή Αποστακτηρίου Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών

Σίγουρος πως του χρόνου τέτοια εποχή θα υπάρχει αποστακτήριο στον Έβρο για την απόσταξη των αιθέριων ελαίων των παραγόμενων Αρωματικών Φυτών, δήλωσε ο Δ/ντης της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Πασχάλης Παπαδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή το 2ο Συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, από το Συνεταιρισμό παραγωγών Ροδόπης-Έβρου, με την συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και της ΠΑΜ-Θ.
Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται πάνω από 1.500 στρέμματα με Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά σε Ροδόπη και Έβρο, με προοπτική την επόμενη χρονιά να αυξηθούν στα 3.000 στρέμματα. Κατέθεσε δε το ενδιαφέρον και ιδιωτών επενδυτών για κατασκευή αποστακτηρίων. Μάλιστα ο Συνεταιρισμός, προγραμματίζει να προχωρήσει και σε Ομάδα παραγωγών, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα Σχέδια Βελτίωσης και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
«Τα κυριότερα Αρωματικά Φυτά είναι κατά 90% Λεβάντα και Ρίγανη. Στον προγραμματισμό του ο Συνεταιρισμός έχει συμπεριλάβει και το Μελισσόχορτο και το Ελίχρυσο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Κρίταμο, πρόταση για τους καλλιεργητές ΑΦΦ της Θράκης, από την Δρ Ελένη ΜΑλούπα με γαστριμαργικές και καλλωπιστικές ιδιότητες.
Συνεργασία παραγωγών ΑΦΦ και Κτηνοτρόφων
Τέλος ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε και την «δέσμευση» του ομότιμου καθηγητού στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μόσχο Πολυσίου, -με καταγωγή από τον Έβρο-, για συνεργασία των παραγωγών ΑΦΦ με Κτηνοτρόφους, για την διάθεση των αιθέριων ελαίων, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά και να ανέβει το κρέας σε επίπεδο βιολογικό και οικονομικό.

«Αυτό θα γίνει μετά από 1-2 χρόνια περίπου, όταν θα παράγουμε τα δικά μας αιθέρια έλαια και δεν θα βρισκόμαστε σε δοκιμαστικό επίπεδο όπως τώρα. Φυσικά και θα προετοιμάσουμε το έδαφος με προπαρασκευαστικές συσκέψεις με τη συμμετοχή των Κτηνοτρόφων και του κ. Πολυσίου», υποστήριξε καταλήγοντας ο κ. Παπαδάκης.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone