Δέσμευση του Υπουργείου Υγείας για την επίλυση των προβλημάτων των δομών Υγείας στον Έβρο

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή του Παύλο Πολάκη είχαν οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές του Έβρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, συζητήθηκαν λεπτομερώς όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τον τομέα της Υγείας και αφορούν τον Έβρο – από τις ελλείψεις προσωπικού μέχρι την αυτονόμηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου και την κήρυξη του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης ως Αγονου.

Η ανακοινωση που συνυπογράφουν οι κ.κ. Νατάσα Γκαρα, Δημήτρης Ρίζος και Γιώργος Καΐσας, έχει ως εξής:

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, το μεσημέρι μεταξύ του Υπουργού Υγείας Α. Ξανθού, του Αν.  Υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, των τριών Βουλευτών του Σύριζα Έβρου, του Διοικητή του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, κ. Αδαμίδη και του Αν.Διοικητή του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, κ. Καρακόλια με θέμα τη συνολική συζήτηση για τα  ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας στην περιοχή μας.

Στην εν λόγω συνάντηση τέθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές Υγείας στον Νομό, οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, αλλά και ο καλύτερος προγραμματισμός και οργάνωση λειτουργίας των νοσοκομείων του νομού,  των  Κέντρων Υγείας, των νέων ΤΟΜΥ, καθώς και των  Περιφερειακών Ιατρείων. Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά τις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να λειτουργήσουν στην πόλη της Αλεξανδρούπολης οι δυο πρώτες Μονάδες Υγείας. Κατά τη συζήτηση, προτάθηκαν λύσεις και ενέργειες που βελτιώνουν την ποιότητα των δομών Υγείας, ενώ υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επίλυση καίριων ζητημάτων στα πλαίσια του επερχόμενου προγραμματισμού του Υπουργείου Υγείας.

Ουσιαστικά, υπογραμμίστηκε από τους δυο Διοικητές η αναγκαιότητα της στελέχωσης  των νοσοκομείων, τόσο σε επίπεδο νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, όσο και διοικητικού προσωπικού ώστε η διοίκηση και η λειτουργία των μονάδων υγείας, καθώς και η εξυπηρέτηση των πολιτών να καταστεί απολύτως αποτελεσματική και αποδοτική. Παράλληλα, συζητήθηκε η δρομολόγηση των ενεργειών για την αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, και η επαναλειτουργία του ΠΕΔΥ Αλεξανδρούπολης.

Κατά την συζήτηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων στις μονάδες υγείας της Σαμοθράκης, ιδιαίτερα από την επομένη της καταστροφικής πλημμύρας και έπειτα, τόσο στο επίπεδο των υποδομών και της ενίσχυσης σε προσωπικό, όσο και για την θεσμοθέτηση επιπρόσθετων κινήτρων για την ενίσχυση της περιοχής

Από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, δόθηκε μια σειρά δεσμεύσεων προς την επίλυση των ζητημάτων και αξίζει να σημειωθεί πως η πολιτική ηγεσία είναι διατεθειμένη να συνδράμει ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών ώστε οι μονάδες υγείας του νομού Έβρου να εξυπηρετούν ικανοποιητικά  τους κατοίκους της περιοχής.

Συγκεκριμένα:

  • Προτάθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες για την ενίσχυση σε νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, και διοικητικό προσωπικό στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, κατάσταση που αποτυπώθηκε σε νούμερα και δόθηκε η δέσμευση για την παρέμβαση σε συνεργασία με την αρμόδια Δ’ ΥΠΕ ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό της περιοχής να κατανέμεται με βάση τις ανάγκες στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.
  • Επίσης, γίνεται μια προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης ιατρού παθολόγου και ουρολόγου στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου.
  • Επαναδιατυπώθηκε το πάγιο αίτημα της αυτονόμησης του νοσοκομείου Διδυμοτείχου και κοινοποιήθηκε ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την κατάθεση σχεδίου νόμου τους επόμενους μήνες που θα προβλέπει μια συνολική θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, των Υγειονομικών Περιφερειών και των Κέντρων Υγείας και θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες αποσυνδέσεις νοσοκομείων, τα οποία δύνανται να λειτουργήσουν αυτόνομα.
  • Υπογραμμίστηκε η ανάγκη χαρακτηρισμού του ΚΥ Σαμοθράκης ως Άγονο τύπου Α’ και σημειώθηκε πως θα εξεταστεί το αίτημα ώστε να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την άμεση στελέχωσή του.
  • Ανακοινώθηκε πως έχει ζητηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ εισήγηση για την επαναλειτουργία κάποιων Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ), συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Αλεξανδρούπολης ώστε να αξιοποιηθεί ο εξαιρετικός εξοπλισμός του εργαστηρίου, που παραμένει αυτή τη στιγμή ανεκμετάλλευτος.

Σε κοινό σχόλιο τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου αναφέρουν: «Προκαλέσαμε τη συγκεκριμένη σύσκεψη προκειμένου να συζητηθούν σφαιρικά τα ζητήματα της Υγείας στον Έβρο. Η συνεργασία μας με τους Διοικητές των Νοσοκομείων, αλλά και τους Υπουργούς επιφέρει πάντοτε πολύ θετικά αποτελέσματα, ενώ γεννά και νέες δυνατότητες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην περιοχή μας. Πρέπει να σημειωθεί πως οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δυο ετών έχουν αποφέρει σημαντικά  αποτελέσματα και ο συνεχής αγώνας για τη βελτίωση της συνολικής κατάστασης θα συνεχιστεί  από όλες τις πλευρές, ώστε οι κάτοικοι του νομού μας να εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς προβλήματα. Για τους Βουλευτές και την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η ανασύσταση του Δημόσιου τομέα της Υγείας βρίσκεται πολύ ψηλά στο ενδιαφέρον και τη δράση μας, ώστε να βγούμε από την εποχή της αποδόμησης, της διάλυσης και της συρρίκνωσης που είχαν επιλέξει οι προηγούμενες Κυβερνήσεις».

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone