ktel baner600x113


19 Οκτωβρίου 1912: 107 χρόνια ελευθερίας γιορτάζει η Σαμοθράκη

Την 1η Σεπτεμβρίου 1821 γίνεται τουρκική απόβαση στη Σαμοθράκη που κατέληξε στην λεηλασία και την καταστροφή του νησιού.

Εκατοντάδες άτομα σφαγιάστηκαν  και πολλοί πουλήθηκαν σαν σκλάβοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο 33 οικογένειες σώθηκαν από τις οποίες δημιουργήθηκε ο μετέπειτα πληθυσμός της Σαμοθράκης.

MediaGroup baner

Τα ξημερώματα της 18ης Οκτωβρίου 1912, με διαταγή του υποναύαρχου Παύλου Κουντουριώτη, τρεις μοίρες του ελληνικού στόλου απέπλευσαν από τον Μούδρο με αποστολή την απελευθέρωση τεσσάρων νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Η 1η Μοίρα αποτελείται από τα πλοία Αβέρωφ, Ψαρά, Ναυκρατούσα και Λέων, τα οποία κατευθύνονται στην Ίμβρο και τη Σαμοθράκη.

Η 2η μοίρα πλέει προς τη Θάσο και αποτελείται από τα πλοία Σπέτσαι, Ύδρα, Θύελλα και Λόγχη.

Τα πολεμικά σκάφη Κανάρης και Τ/Π 14 που αποτελούν την 3η μοίρα έχουν αποστολή να καταλάβουν τον Άγιο Ευστράτιο.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, το Αβέρωφ αποβίβασε 150 άνδρες στην Ίμβρο και κατέλαβε το νησί. Νωρίτερα, είχε καταληφθεί η Θάσος.

 

Ο ελληνικός στρατός στη Σαμοθράκη

Επικεφαλής του αγήματος που κατέλαβε το λιμεναρχείο στη Σαμοθράκη στις 19 Οκτωβρίου 1912 ήταν ο σημαιοφόρος Παναγιώτου, ο οποίος άφησε φρουρά οκτώ ανδρών και στη συνέχεια κατέλαβε την πόλη της.

Στην πόλη υπήρχε μια μικρή τουρκική φρουρά με λιγότερους από δέκα άνδρες που παραδόθηκαν αμαχητί.

Οι κάτοικοι υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό το ελληνικό άγημα και συνέταξαν αίτημα υπέρ της Ενώσεως.

Η απελευθέρωσής της Σαμοθράκης γίνεται από τον ελληνικό στόλο στις 19 Οκτωβρίου του 1912 και η προσάρτησή της στην Ελλάδα επικυρώνεται το Φεβρουάριο του 1914.

Το 1922 Μικρασιάτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Σαμοθράκη έτσι ο πληθυσμός φθάνει τους 4.300 κατοίκους.

Σήμερα μετά από τη μείωση του πληθυσμού λόγω μεταναστεύσεων ζουν στη Σαμοθράκη γύρω στους 3.000 κατοίκους.

 

«Η απελευθέρωση της Σαμοθράκης στις 19 Οκτωβρίου 1912 είναι συμβολική και μάλιστα σε πολλαπλό επίπεδο. Δίνει έμφαση σ’ ένα από τα πιο σπουδαία αγάλματα της ελληνικής γλυπτικής, τη Νίκη της Σαμοθράκης. Ενισχύει την αντίληψή μας για τις θυσίες που έκαναν οι δικοί μας στην Επανάσταση του 1821, διότι οι νησιώτες μυημένοι στη Φιλική Εταιρεία δεν εγκατέλειψαν ποτέ τον αγώνα του έθνους μας, ακόμα και αν αυτός αποτέλεσε έναν στόχο για την τουρκική βαρβαρότητα. Η αντίστασή τους παραμένει ένα παράδειγμα για όλους μας και ιδιαίτερα σε μια περίοδο, όπου δεν πιστεύουμε πια σε τίποτα αν δεν το δούμε με τα μάτια μας λόγω της απαξίωσης στην πίστη μας. Ας μην ξεχάσουμε λοιπόν τόσο εύκολα την ημέρα χαλασμού, όπου οι Τούρκοι έσφαξαν 700 παλικάρια μας και από τους 15.000 κατοίκους γλίτωσαν μόνο 33 οικογένειες. Διότι αν το ξεχάσουμε και αυτό, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Διότι η τουρκική κατοχή και σκλαβιά διήρκησε έως τις 19 Οκτωβρίου 1912 με την απελευθέρωση της Σαμοθράκης από τα θωρηκτά του ελληνικού στόλου που έσπαζε τον τουρκικό ζυγό σε όλο το Αιγαίο. Έτσι η Σαμοθράκη που δεν αλλοιώθηκε, παράμεινε ένα δείγμα ρωμιοσύνης που έγινε παράδειγμα Ελληνισμού. Είναι λοιπόν σημαντικό να θυμηθούμε τον αγώνα της και την απελευθέρωσή της μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες, για να συνεχίσουμε κι εμείς το έργο του Ελληνισμού δίχως να εξετάζουμε το κόστος, αλλά μόνο την αξιοπρέπειά μας.»

Ν. Λυγερός

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone