Α. Δημοσχάκης: Κατασκευή νέου τελωνείου στους Κήπους μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Επιστολή απέστειλε προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και στην Γενική

Γραμματεία ΣΔΙΤ, ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης σχετικά με την κατασκευή Νέου Τελωνείου στο σημείο Εισόδου-Εξόδου Κήπων μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

MediaGroup baner

 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή η αξιοποίηση, η αναβάθμιση κι ο εκσυγχρονισμός όλων των σημείων Εισόδου- Εξόδου στα χερσαία σύνορα στον Έβρο και η εύρυθμη λειτουργία τους, μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Κράτους.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι αυτήν την στιγμή το Τελωνείο των Κήπων δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του κυκλοφοριακού φόρτου που δέχεται από την Τουρκία κλπ χώρες αφού οι υποδομές αλλά και το προσωπικό υπολείπονται  κατά πολύ από αυτές της γειτονικής χώρας.

Αντιθέτως, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση των υποδομών του Τελωνείου στα Ύψαλα.

Τα τελευταία 14 χρόνια γίνονται συστηματικές προσπάθειες μεταξύ των δυο χωρών προκειμένου να κατασκευαστεί νέα γέφυρα που θα ενώνει τα δυο μέρη και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των δυο Τελωνείων.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι έχει εγκριθεί χρηματοδότηση  έργου με τίτλο «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ α)ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΗΠΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ, β) ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΗΠΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ γ)ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ», χωρίς όμως να έχουμε κάποια ορατά αποτελέσματα.

Ο βουλευτής με την επιστολή υπογραμμίζει ότι και μια καινούργια γέφυρα σύγχρονων προδιαγραφών θα αποτρέψει την παρατηρούμενη ανάσχεση της κυκλοφορίας με τις πολύωρες καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες των διακινουμένων με κάθε τρόπο & μέσο από το Σημείο των Κήπων γενικά το οποίο και θα αποτελέσει βραχίονα εκσυγχρονισμού της χώρας.

Τέλος επισημαίνει ότι  θα πρέπει να εξετασθεί για τα σημεία Εισόδου - Εξόδου  των Κήπων, Καστανέων, Ορμενίου και Κυπρίνου εάν θα πρέπει να αναπτυχθούν ως συνοριακά πάρκα ή οικονομικά «χωριά».

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

«Η αξιοποίηση, αναβάθμιση κι ο εκσυγχρονισμός όλων των σημείων Εισόδου- Εξόδου στα χερσαία σύνορα στον Έβρο, και η εύρυθμη λειτουργία τους, μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Κράτους στην αντιμετώπιση του προβλήματος του Παραεμπορίου - Λαθρεμπορίου στην περιοχή μας & της προβολής στην Ε Ε ως πρώτου οδικού Σημείου από Ανατολάς ! 

Όπως κατ΄ επανάληψη έχουμε αναδείξει μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο (βλ. σχετική Γραπτή Ερώτηση εδώ, Επίκαιρη Ερώτηση εδώ και την συζήτηση της Επίκαιρης εδώ) μπορούν να καταστούν χρήσιμα εργαλεία προόδου κι ανάπτυξης της χώρας.  

Αυτήν την στιγμή το Τελωνείο των Κήπων δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του κυκλοφοριακού φόρτου που δέχεται από την Τουρκία κλπ Χώρες αφού οι υποδομές αλλά και το προσωπικό υπολείπονται  κατά πολύ από αυτές της γειτονικής χώρας.

Το Τουρκικό Τελωνείο στα Ύψαλα έχει κατασκευαστεί πριν από 20 χρόνια περίπου και ήδη γίνονται εργασίες επέκτασης κι εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του, ώστε να δέχεται μεγαλύτερο όγκο συναλλασσόμενων.

Το Ελληνικό Τελωνείο στους Κήπους έχει κατασκευαστεί πριν από 50 χρόνια και δεν έχει υποστεί καμία ουσιαστική μεταβολή βελτίωσης ή αναβάθμισης όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Τα τελευταία 14 χρόνια γίνονται συστηματικές προσπάθειες μεταξύ των δυο χωρών προκειμένου να κατασκευαστεί νέα γέφυρα που θα ενώνει τα δυο μέρη και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των δυο Τελωνείων.

Όπως γνωρίζετε μια καινούργια γέφυρα σύγχρονων προδιαγραφών θα αποτρέψει την πολύωρη ταλαιπωρία των τουριστών και των οδηγών  φορτηγών και θα αποτελέσει βραχίονα εκσυγχρονισμού της χώρας μας ως δελεαστικό σημείο διέλευσης και όχι σημείο ταλαιπωρίας. 

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η συζήτηση από ελληνικής πλευράς για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των εγκαταστάσεων του Τελωνείου των Κήπων χωρίς ακόμη να έχουμε καταλήξει σε κάποιο τελικό σχεδιασμό και τρόπο κατασκευής.

Έχει εγκριθεί χρηματοδότηση  έργου με τίτλο «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ α)ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΗΠΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ, β) ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΗΠΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ γ)ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ», με προϋπολογισμό 2.500.000€ προκειμένου να προχωρήσουν οι  συγκεκριμένες μελέτες που αναφέρονται στο τίτλο του έργου χωρίς όμως να έχουμε κάποια ορατά αποτελέσματα.

Υπάρχει έμπρακτη διάθεση των εταιριών της Τουρκίας και όχι μόνο, να εισέρχονται σε Ευρωπαϊκό Έδαφος μέσω του Τελωνείου των Κήπων και όχι αυτού της Βουλγαρίας αλλά αυτό προϋποθέτει ότι το Τελωνείο των Κήπων θα λειτουργεί ως ένα σύγχρονο σημείο διέλευσης προσώπων και εμπορευμάτων.

Ταυτόχρονα η μη σωστή λειτουργία του Τελωνείου των Κήπων επιφέρει απραξία στην Ν. Εγνατία ένα έργο το οποίο αποτέλεσε προτεραιότητα για το Ελληνικό Κράτος για πολλές δεκαετίες και σήμερα είναι ο πλέον ‘παραπονεμένος‘ αυτοκινητόδρομος γιατί δεν έχει κυκλοφοριακούς φόρτους!!!

Τέλος αυτό που θα πρέπει να εξετασθεί για τα σημεία Εισόδου - Εξόδου  των Κήπων, Καστανέων, Ορμενίου και Κυπρίνου είναι εάν θα πρέπει να αναπτυχθούν ως συνοριακά πάρκα ή οικονομικά «χωριά».

Επειδή όπως διαφαίνεται το Ελληνικό Δημόσιο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις  αυτού του σημαντικού έργου ίσως θα έπρεπε να προχωρήσει το ζήτημα των εγκαταστάσεων μέσω της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΣΔΙΤ) για να έχουμε ένα γρήγορο και επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο Πρωθυπουργός της Χώρας ως νεοεκλεγής Πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε στη συνέχεια (2016) & τον Έβρο. Ο πρώτος Σταθμός ήταν το Σημείο Εισόδου -Εξόδου των Κήπων για λόγους υψηλού συμβολισμού. Πρώτον να επισκεφθεί το Στρατιωτικό Φυλάκιο της Γέφυρας, δεύτερον  να στείλει με την καλημέρα του μήνυμα καλής γειτονίας στην Τουρκία & τρίτον να σηματοδοτήσει  με την εκεί παρουσία του & την  ευρεία σύσκεψη που επακολούθησε το ενδιαφέρον της αναβάθμισης & εκσυγχρονισμού των υποδομών για την εύρυθμη λειτουργία του διασυνοριακού σημείου !

Κλείνοντας την επίσκεψη του δήλωσε για την αναγκαιότητα, της ως άνω αναβάθμισης δίδοντας παράλληλα την προσωπική εντολή στον υπογράφοντα, της συνεχούς ανάδειξης μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή, γνωστοποιώντας παράλληλα τις προτάσεις μας στον επιμελή επί σειράν ετών Γ Γ περί ΣΔΙΤ !!

Εκτιμάται ότι η όλη εικόνα, η δυσλειτουργία, τα προβλήματα, οι καθυστερήσεις , αλλά & η μη εξασφάλιση κυκλοφοριακών φόρτων στο μεγαλύτερο και κοστοβόρο έργο του Αυτοκινητοδρόμου Ν.ΕΓΝΑΤΙΑ δεν περιποιεί τιμή στο Ελληνικό Κράτος... τώρα είναι η μεγάλη πρόκληση ! 

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone