Συνωστισμός «μνηστήρων» για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Τουλάχιστον τέσσερις όμιλοι αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου

μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) την Παρασκευή, αν δεν υπάρξει νέα παράταση από το ΤΑΙΠΕΔ. 

MediaGroup baner

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό το τελικό σχήμα με το οποίο θα διεκδικήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης η αμερικανική επενδυτική εταιρεία BlackSummit Financial Group, ηγετικό ρόλο στην οποία έχουν οι κ.κ. Τζ. και Γ. Χαραλαμπάκης. Θεωρείται, πάντως, σίγουρη η συνεργασία με την αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ, την DFC, που έχει εμπλακεί και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας η DFC συνεργάζεται με τον όμιλο ONEX που είχε ακουστεί πως θα εμπλακεί και στα λιμάνια, κάτι που τελικά δεν θα συμβεί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί ποιος θα είναι ο ευρωπαϊκός όμιλος, με εμπειρία στη διαχείριση λιμένων, που θα συμμετάσχει στο σχήμα της BlackSummit, όπως είχε προαναγγείλει ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ. Ο κ. Πάιατ είχε υποστηρίξει πως το ίδιο σχήμα θα εκδηλώσει ενδιαφέρον και στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πολυετή διαχείριση του εμπορευματικού προβλήτα «Φίλιππος Β» του λιμανιού της Καβάλας. Ως ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον προβλήτα «Φίλιππος Β» έχει οριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ η 23η Οκτωβρίου.

Η δεύτερη κοινοπραξία που θεωρείται σίγουρη ως υποψήφια για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι το σχήμα του ομίλου Κοπελούζου με την Goldair και τον γαλλικό όμιλο Bollore Transport & Logistics. Πρόκειται για σχήμα που επίσης θα διεκδικήσει και τον εμπορευματικό προβλήτα του λιμένα Καβάλας. 

Ως υποψήφιος για τη διαχείριση των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας φέρεται και ο ΟΛΘ χωρίς να είναι σίγουρο πως θα εμφανιστεί τελικά την Παρασκευή, ούτε αν θα συμμετέχει σε κάποιο άλλο σχήμα. Ενδιαφερόμενος για την Αλεξανδρούπολη είναι και Ελληνας εφοπλιστής, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ακούγεται και το όνομα του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη. 

Διάφορα ονόματα κυκλοφορούν και για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με τον διαγωνισμό για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος (Ο.Λ.ΗΓ.) να έχει μετατεθεί για τις 30 Οκτωβρίου. Σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι που ελέγχει και τις Μινωικές Γραμμές και είναι από τους μεγαλύτερους χρήστες του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Ακούγεται εσχάτως και το όνομα της Attica Group που διαγκωνίζεται με τον ιταλικό όμιλο για τις ακτοπλοϊκές γραμμές της Αδριατικής. Ως πιθανός υποψήφιος φέρεται και η γερμανική Förde Reederei Seetouristik, που έχει παρουσία  στην Αλβανία, αλλά και η δανέζικη DFDS που πρόσφατα εγκαινίασε γραμμή που συνδέει την Σμύρνη με την Τεργέστη μέσω Πάτρας και Ηγουμενίτσας.

businessdaily.gr

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone