8 Μαρτίου Ημέρα της Γυναίκας

Από τη Μαρίνα Κωστοπούλου

Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας σήμερα και αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν και να μάθουμε τι συμβολίζει η συγκεκριμένη μέρα και αν έχει λόγο ύπαρξης στον 21ο αιώνα.

Η ημέρα της Γυναίκας έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Γιατί όμως επικράτησε η 8η Μαρτίου ως ημέρα εορτής της γυναικείας χειραφέτησης και των δικαιωμάτων τους; Αν ανατρέξουμε δύο αιώνες πίσω - στα μέσα του 19ου αιώνα - μαθαίνουμε ότι μια ομάδα πραγματικά γενναίων και αποφασισμένων γυναικών, εργάτριες στον τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού, κινητοποιήθηκαν στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους.

Βέβαια από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία και συνεπακόλουθα στην θέση της γυναίκας μέσα στην οικογένεια και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Πού βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα; Θα περιοριστώ να μιλήσω για τον Δυτικό κόσμο, καθώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι συνθήκες στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες είναι τελείως διαφορετικές και αντίστοιχα τελείως διαφορετικά τα γυναικεία ζητήματα και οι διεκδικήσεις τους.

Η μέση γυναίκα στις δυτικές χώρες μορφώνεται, σπουδάζει, εργάζεται και διαθέτει ελευθερία κινήσεων και επιλογών. Έχει το δικαίωμα να επιλέξει εάν θα παντρευτεί ή όχι, εάν θα κάνει οικογένεια ή όχι. Το κοινωνικό περιβάλλον δεν την περιορίζει και δε δημιουργεί έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω της. Είναι όμως πράγματι έτσι ή μήπως μιλάμε για μια ιδανική κατάσταση; Αν ρίξουμε μια ματιά στα ποσοστά που αφορούν την ανεργία στις γυναίκες, τους χαμηλότερους μισθούς που λαμβάνουν οι εργαζόμενες γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους, καθώς και τις έρευνες σχετικά με τη γυναικεία κακοποίηση, θα διαπιστώσουμε ότι η πραγματικότητα πόρρω απέχει από την κατάσταση που μόλις περιέγραψα και είναι συχνά απογοητευτική. 

Δε θέλω και δεν έχει νόημα να σας κουράσω με νούμερα και στατιστικές. Κοινό συμπέρασμα όλων είναι ότι δυστυχώς ακόμη το 2017 η γυναίκα συνεχίζει να είναι το "αδύναμο" και "ασθενές" φύλο σε πολλά θέματα που αφορούν την πρόσβαση στην εργασία και τις εργασιακές απολαβές, τη λεκτική ή και σωματική βία που ένα μεγάλο ποσοστό βιώνει. Επιπλέον, η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και δεν έχει αυξηθεί καθόλου τα τελευταία χρόνια.

Όλα αυτά δεν αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, είναι ενταγμένα στην καθημερινότητά μας είτε τα έχουμε βιώσει οι ίδιες είτε όχι. Τί σημαίνουν επομένως και τι αποδεικνύουν; Ότι παρόλες τις ραγδαίες εξελίξεις σε όλους τους τομείς της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, μια κοινωνική σχέση παραμένει αναλλοίωτη: η σχέση ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα. Μπορεί να μη μας αρέσει, πιθανώς να μη συμφωνούμε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Εάν ποτέ αλλάξει, τότε πλέον ημέρες όπως η σημερινή δε θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης.

Χρόνια πολλά, λοιπόν, σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, εθνικότητας και θρησκεύματος!

 

facebook

Main Office

  • Main Office

    Πραξιτέλους 4Α

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone

    25515  52849