Το βαθύτερο νόημα της εορτής του Πάσχα

Από τη Μαρίνα Κωστοπούλου

 

Η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών έχει ήδη ξεκινήσει. Είναι για όλους μας μια ευχάριστη ανάπαυλα και παρένθεση από την καθημερινότητά μας.

Κόκκινα αβγά, λαμπάδες, τσουρέκια, μοσχομυριστή μαγειρίτσα και αρνάκι, εκδρομές στη φύση και σμίξιμο με φίλους και συγγενείς είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που μικροί, μεγάλοι λατρεύουμε τις Πασχαλινές διακοπές. Πέρα όμως από αυτά, η Μεγάλη Εβδομάδα που καταλήγει στην Ανάσταση έχει ένα βαθύ ψυχολογικό νόημα: το πέρασμα από τα πάθη στη λύτρωση και τον εορτασμό της ανανέωσης και της ανάτασης. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη θρησκευτική εορτή κατά την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι εκκλησιάζονται και τηρούν το έθιμο της νηστείας. Στόχο έχει τη βαθύτερη περισυλλογή του ατόμου, την εσωτερικότητα και τη στροφή προς τον εαυτό του. Ψυχολογικά, αυτή η γιορτή συμβολίζει και μια ευρύτερη ψυχική διαδικασία εξάλειψης και αναγέννησης.  Εγκαταλείπουμε δηλαδή όλα όσα είμαστε και δεν μας αρέσουν και προσπαθούμε να κερδίσουμε κάτι νέο, να αναγεννηθούμε ψυχολογικά με διαφορετικό τρόπο.

Είναι κοινός τόπος πόσο έχει δυσκολέψει η ζωή όλων μας σε επίπεδο όχι μόνο οικονομικό, αλλά και προσωπικό. Οφείλουμε να αγωνιστούμε να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας, τα άγχη και την αυτολύπηση στην οποία πιθανώς έχουμε περιέλθει. Να δούμε πέρα από τον μικρόκοσμό μας, να σκεφτούμε επιτέλους τον συνάνθρωπο και να δείξουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας. Πιστέψτε με, θα νιώσετε πολύ καλύτερα εφόσον το τολμήσετε! Διαδάξτε στα παιδιά σας την αξία και τη σημασία της προσφοράς, το ουσιαστικό και ειλικρινές νοιάξιμο για τον "άλλον". Όποιος κι αν είναι αυτός ο άλλος: γείτονας, συγγενής, φίλος σε ανάγκη, άνθρωπος γενικότερα. Μια καλή πρόταση για αρχή είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα των Παιδικών Χωριών SOS "Νονός/ά για τα παιδιά SOS". Παίρνουμε το ρόλο του νονού/άς και προσφέρουμε στα παιδιά τη λαμπάδα, το τσουρέκι και το δώρο που θα τους δώριζε η νονά ή ο νονός τους. Δώστε χαρά στα παιδιά με μια τόσο απλή κίνηση.

Καλή Ανάσταση, λοιπόν, σε όλους με υγεία, δύναμη και κυρίως ενσυναίσθηση!

facebook

Main Office

  • Main Office

    Πραξιτέλους 4Α

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone

    25515  52849