Βήρα Φάρμα: Η ταχέως αναπτυσσόμενη τυροκομική μονάδα στις Φέρες

Από την Βανέσα Ζυγερίδου /  Φωτογραφία: Τόνυ Μαργαρίτης

H οικογενειακή επιχείρηση Βήρα Φάρμα που εδρεύει στις Φέρες Έβρου, από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα ασχολείται

με την παρασκευή και την εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο Χρήστος Καπούτσης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο και η μικρή τότε επιχείρηση σταδιακά άρχισε να μετατρέπεται σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη τυροκομική μονάδα. Σήμερα, η Βήρα Φάρμα πραγματοποιεί ακόμα μεγαλύτερα βήματα περνώντας στη νεότερη γενιά. Η Αναστασία και η Γιώτα Καπούτση έχοντας ως πρότυπο τον πατέρα τους αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα βήματά του και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα, και οι δυο απέκτησαν θεωρητική κατάρτιση στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης, καθώς απώτερος στόχος τους αποτελεί ο συνδυασμός της γνώσης και της πράξης για την δημιουργία όλο και περισσότερων παραδοσιακών και ποιοτικών προϊόντων. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι δεν αρκούνται μόνο στις υπάρχουσες γνώσεις τους, καθώς θεωρούν σημαντική τη διαρκή εξέλιξη.

 vira1

Πότε ιδρύθηκε, κ. Καπούτση, η οικογενειακή επιχείρηση, Βήρα Φάρμα; Ποια είναι τα προϊόντα της επιχείρησής σας και ποιο ξεχωρίζετε εσείς;
Η Βήρα Φάρμα ιδρύθηκε το 2005. Σε πρώτη φάση ασχολήθηκα με την ζωική παραγωγή διαθέτοντας ποσότητες γάλακτος σε διάφορες γαλακτοβιομηχανίες. Το 2012 το όνειρο μου να ασχοληθώ με την τυροκόμιση άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Η είσοδος μου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης μου έδωσε τη δυνατότητα να αποκτώ όλο και περισσότερες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο και τελικά να θέσω στέρεες βάσεις στην παραγωγή του τυριού. Μετά την απόκτηση των θεωρητικών γνώσεων ήρθε η σειρά της υλοποίησης και τότε η ανταπόκριση και η αποδοχή του κόσμου ήταν μεγάλη. Οι νέες γεύσεις που πετύχαμε αναμειγνύοντας με: πιπεριά καυτερή, πιπεριά γλυκιά, σκόρδο, ρίγανη, ελιά εντυπωσίασαν τους ήδη καταναλωτές μας και παράλληλα αναπτύχθηκε το πελατολόγιο μας. Σχετικά με την ερώτησή σας περί προτίμησης πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο ανάμεσα στα οχτώ. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρω το παραδοσιακό γιαούρτι και το κατικάκι. Το καθένα έχει τη δική του δυναμική και καλύπτει διαφορετικές γευστικές ανάγκες των πελατών αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο που τα χαρακτηρίζει, όπως και όλα μας τα προϊόντα, είναι ότι σου ξυπνούν γεύσεις από το παρελθόν.

vira2


Πώς πήρατε την απόφαση, κα Καπούτση, να ακολουθήσετε το επάγγελμα των γονιών σας και να ασχοληθείτε με τον πρωτογενή τομέα; Ποιες οι καθημερινές δυσκολίες του τυροκόμου;
Από μικρή κιόλας ηλικία θυμάμαι ότι πήγαινα καθημερινά στη φάρμα μαζί με την αδερφή μου, τη Γιώτα. Εκεί μας άρεσε να ασχολούμαστε και να παίζουμε με τα ζώα. Παράλληλα, με το παιχνίδι πραγματοποιούσαμε και εργασίες χωρίς να το καταλαβαίνουμε που τελικά είχαν ως αποτέλεσμα να προσφέρουμε βοήθεια στον πατέρα μας. Σταδιακά αυτό μέσα μας παγιώθηκε ως κάτι καλό και θετικό και όχι ως υποχρέωση και αναγκαστικό. Καθώς μεγαλώναμε, αναγνωρίζαμε τον αγώνα του πατέρα μας. Ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζεται με μεράκι και κόπο, με καθημερινό στόχο να δημιουργεί. Πάντα κουραζόταν αρκετά, αλλά η χαρά της δημιουργίας τον ξεκούραζε και του έδινε δύναμη να συνεχίσει. Έχοντας, λοιπόν, αγάπη για το συγκεκριμένο αντικείμενο, πήρα την απόφαση μαζί με την αδερφή μου να ακολουθήσουμε τα βήματα του πατέρα μας. Φοιτήσαμε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και οι γνώσεις που αποκτήσαμε ήταν καθοριστικές. Τα εφόδια αυτά μας άνοιξαν τους ορίζοντες στους οποίους τώρα βαδίζουμε. Η δουλειά του τυροκόμου είναι πολύ δύσκολη, καθώς απαιτείται πολύς χρόνος, αφοσίωση και τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής προκειμένου να παράγεις διαρκώς ποιοτικά προϊόντα.

vira3


Η Βήρα Φάρμα, κ. Καπούτση, διαθέτει την δική της πρώτη ύλη και κάθε μέλος της οικογενειακής επιχείρησης έχει τις δικές του αρμοδιότητες για τη διαδικασία παρασκευής και παραγωγής. Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα στοιχεία για την ποιότητα των προϊόντων σας; Ποια τα σημεία πώλησης που μπορεί να τα βρει κανείς;
Είμαστε μία καθετοποιημένη μονάδα και αυτό σημαίνει ότι έχουμε τα ζώα μας, τις δικές μας πιστοποιημένες βιολογικές τροφές και παράγουμε το δικό μας γάλα που αποτελεί μία βασική προϋπόθεση για την καλή πρώτη ύλη. Η καλή πρώτη ύλη, η ενασχόληση όλης της οικογένειας αλλά και το μεράκι και η αγάπη γι΄ αυτό που δημιουργήσαμε, αποτελεί το κύριο συστατικό της επιτυχίας. Πρόσφατα, λόγω της μεγάλης ζήτησης των προϊόντων μας αποκτήσαμε αυτοκινούμενο όχημα (μαγαζί τυροκομικών προϊόντων) και πλέον βρισκόμαστε κοντά στους πελάτες μας, στις λαϊκές της Αλεξανδρούπολης και των Φερών, καθώς και στο κεντρικό σημείο πώλησης στην μονάδα μας που βρίσκεται στη λεωφόρο Μπάκερ στις Φέρες.

vira4


Ποιοι είναι, κα Καπούτση, οι μελλοντικοί σας στόχοι για την επιχείρησή σας;
Το μέλλον επιβάλλει την εξέλιξη. Η φιλοσοφία μας έγκειται στο ότι δεν πρέπει κάτι να μένει σταθερό, αλλά να εξελίσσεται διαρκώς. Με γνώμονα την παράδοση και την ποιότητα, στόχος μας είναι η παραγωγή και άλλων τυροκομικών προϊόντων που θα συμπληρώνουν όλες τις διατροφικές ανάγκες των πελατών μας.

 vira5

Λ. Μπάκερ, Α.Τ. 2737 / Φέρες-Αλεξανδρούπολη
Τηλ.: 6944538818 / Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone