Πώς να καταπολεμήσετε την αϋπνία

Η αυπνία είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Τι είναι η αυπνία; Γιατί δεν μπορούμε να κοιμηθούμε;

Ποια απλά κόλπα μπορούμε να κάνουμε για να «συμφιλιωθούμε με τον ύπνο; Εξάλλου ο καλός ύπνος έιναι ότι καλύτερο για τη ψυχική αλλά και σωματική μας ισορροπία…

Αυπνία με απλά λόγια είναι η διάθεση, ή κατάσταση που νιώθει κάποιος που δυσκολεύεται να κοιμηθεί, που νιώθει κόπωση και κούραση, που η νευρικότητα γίνεται άγχος, που τα μάτια του κλείνουν αλλά τελικά δεν τα καταφέρνει. Και όταν τα καταφέρει να κοιμηθεί, έχει φτάσει ήδη η ώρα να ξυπνήσει.

Πώς να αντιμετωπίσουμε λοιπόν τις αϋπνίες;

Ο νούμερο ένα κανόνας είναι να προετοιμάζουμε τον ύπνο μας αρκετή ώρα πριν πέσουμε στο κρεβάτι. Ένα ζεστό μπάνιο, καταρχήν θα μας χαλαρώσει και θα μας αποφορτίσει από το άγχος ολόκληρης της ημέρας. Θα μπορέσουμε να σκεφτούμε τα αρνητικά και ψύχραιμα, να τα αφήσουμε πίσω μας. Το ζεστό μπάνιο δεν θα μας βοηθήσει μόνο ψυχολογικά αλλά και σωματικά κάνοντας κάθε μυ, κάθε κύτταρο μας να ηρεμήσει και να προετοιμαστεί για τον ύπνο και την ξεκούραση.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένα ζεστό ποτήρι γάλα πριν κοιμηθούμε μας ηρεμεί και μας χαλαρώνει. Πολλοί γιατροί το συνιστούν σε ασθενείς τους που τους παραπονιούνται για αϋπνίες.

Κάντε κάτι που θα σας αποφορτίσει και θα σας χαλαρώσει. Πάρτε ένα βιβλίο στο κρεβάτι και διαβάστε το. Το διάβασμα χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και ουσιαστικά σας νανουρίζει. Αν δε, η υπόθεση του βιβλίου είναι τέτοια που δεν σας προκαλεί υπερδιέγερση, τότε ακόμη καλύτερα.

Μπορείτε να δείτε στην τηλεόραση, το αγαπημένο σας πρόγραμμα, η ταινία. Αποφύγετε, να βλέπετε θρίλερ πριν κοιμηθείτε γιατί μάλλον θα το …ξενυχτήσετε.

Το πρόγραμμα είναι σημαντικό για τον ύπνο. Το να κοιμάστε και να ξυπνάτε συγκεκριμένες ώρες είναι ότι καλύτερο τόσο για τον οργανισμό, όσο και για εσάς. Και ξεκουράζεστε και γεμίζετε ενέργεια αλλά και ο ύπνος έρχεται ευκολότερα.

Κάντε ελαφριά γυμναστική ή κάποια άλλη δραστηριότητα που αποδεδειγμένα σας χαλαρώνει. Για παράδειγμα γιόγκα. Ή ακούστε μουσική, ή ζωγραφίστε, ή σερφάρετε στο ίντερνετ.

Μιλήστε με αγαπημένα σας πρόσωπα. Είτε μέσα στο σπίτι είτε δια τηλεφώνου. Θα σας χαλαρώσει, θα σας κάνει να γελάσετε και θα νιώσετε όμορφα, πράγμα πολύ σημαντικό πριν πέσουμε για ύπνο. Αποφύγετε τους καυγάδες, και αφήστε τη δουλειά έξω από το δωμάτιο σας και μακριά από το κρεβάτι σας.

Μην φάτε βαριά πριν κοιμηθείτε. Είναι ότι χειρότερο μπορείτε να κάνετε και η αϋπνία, είναι σίγουρο ότι θα σας επισκεφτεί. Μια σαλάτα, μια ζεστή σούπα είναι ότι καλύτερο. Εάν νιώσετε σαν να έχετε «φάει πέτρες», εάν το στομάχι σας είναι βαρύ τότε σας εγγυούμαστε ότι δεν πρόκειται να κοιμηθείτε εύκολα.

Υπάρχουν άνθρωποι που για να χαλαρώσουν πριν κοιμηθούν παίρνουν φάρμακα. Είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν το συνιστούμε. Μόνο εάν ο γιατρός στον οποίο έχετε απευθυνθεί για το πρόβλημα της αϋπνίας, σας τα έχει προτείνει διότι θα έχει κρίνει ότι η χορήγηση τους, είναι απαραίτητη προκειμένου να μην έχετε σοβαρότερα προβλήματα από την έλλειψη ύπνου. Αλλά αυτό είναι μια ακραία περίπτωση και εμείς εδώ αναφερόμαστε στις παροδικές φυσιολογικές αϋπνίες, που κάποια στιγμή όλοι μας θα αντιμετωπίσουμε.

Σε κάθε περίπτωση οι παροδικές αϋπνίες, είναι περισσότερο ταλαιπωρία, παρά κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Όμως εάν επαναλαμβάνονται επί μακρόν, τουλάχιστον για διάστημα ένα μήνα, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε και να επισκεφτείτε τον ιατρό σας. Εκείνος θα σας εξετάσει και θα σας συμβουλεύσει για το πώς θα τις αντιμετωπίσετε.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone