Όταν η καρδιά… απορρυθμίζεται! Τι είναι η αρρυθμία;

Από την Σοφία Τερζή,
Καρδιολόγος εξειδικευμένη στις νέες τεχνικές υπερήχων
Όλοι μας κάποια στιγμή νιώσαμε ένα « φτερούγισμα» στην καρδιά ή μια διακοπή του καρδιακού ρυθμού,
μια έκτακτη συστολή , χωρίς να υπάρχει καρδιολογικό αίτιο. Σε  υγιή άτομα πολλές φορές οι αρρυθμίες δεν γίνονται καν αντιληπτές και η κλινική σημασία της αρρυθμίας είναι μηδαμινή. Η σοβαρότητα της εμφάνισης αρρυθμιών σχετίζεται με την υποκείμενη καρδιακή νόσο.
Τι είναι λοιπόν  η αρρυθμία;
Κάθε διαταραχή του καρδιακού ρυθμού ή της συχνότητας ορίζεται ως αρρυθμία. Συνήθως  η μέση καρδιακή συχνότητα είναι περίπου 60-80 παλμούς το λεπτό. Όταν έχουμε πάνω από 80 παλμούς ονομάζεται ταχυκαρδία και κάτω από 60 παλμούς βραδυκαρδία. Στους αθλητές η παρουσία χαμηλών σφύξεων είναι αποτέλεσμα της άσκησης και θεωρείται καλοήθης. Η εμφάνιση εκτάκτων  καρδιακών συστολών είτε στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ή στο holter  αλλά και σε μια απλή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης( όπου εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τις έκτακτες) θεωρείται επίσης αρρυθμία.
Αίτια αρρυθμιών
    Σε μια υγιή καρδιά η έντονη κόπωση, το άγχος, ο καφές, το κάπνισμα,  ορισμένα φάρμακα( θυρεοειδικές ορμόνες, αντιεπιληπτικά, αντιασθματικά, αντικαταθλιπτικά, ναρκωτικά)μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του ρυθμού. Στα εξωκαρδιακά αίτια ανήκουν η αναιμία, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές, οι πνευμονοπάθειες, η υπέρταση, ο πυρετός καθώς και νοσήματα του πεπτικού συστήματος.
   Οι καρδιοπάθειες που σχετίζονται με αρρυθμία δυνητικά είναι όλες. Η στεφανιαία νόσος, οι βαλβιδοπάθειες, οι παθήσεις του μυοκαρδίου και του περικαρδίου και βέβαια οι παθήσεις που αφορούν το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Το πόσο επικίνδυνες  μπορεί να γίνουν εξαρτάται από τη σοβαρότητα της υποκείμενης καρδιακής βλάβης. Η συχνότητα εμφάνισης σχετίζεται με την ηλικία. Έτσι σε ασθενείς  60 ετών και πάνω είναι πιο συχνές με συχνότερη την κολπική μαρμαρυγή. Σε  νέους  ασθενείς η εμφάνιση  αρρυθμιών σχετίζεται με ειδικά αρρυθμιολογικά σύνδρομα που χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση  σε ειδικά αρρυθμιολογικά κέντρα.
 Ποια είναι τα συμπτώματα;
   Πολλές φορές οι ασθενείς αναφέρουν ένα φτερούγισμα στο στήθος ή διακοπές στο ρυθμό κατά τη μέτρηση της αρτηριακής τους πίεσης ή  έναν κόμπο στο λαιμό που προκαλεί δυσφορία ή ζάλη ή ακόμη το μοναδικό σύμπτωμα να είναι η λιποθυμία και η απώλεια της συνείδησης. Η σοβαρότερη εκδήλωση αρρυθμίας είναι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Μπορεί όμως οι ασθενείς να μην έχουν συμπτώματα και  να είναι  τυχαίο εύρημα στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ή στο holter  κατά την επίσκεψη στον καρδιολόγο.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Κατά την κλινική εξέταση στη ακρόαση της καρδιάς μπορεί ο καρδιολόγος να αντιληφθεί  την αρρυθμία. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα δείχνει  τη στιγμή της εξέτασης την ύπαρξη ή μη  αρρυθμιών. Το Holter  ρυθμού βοηθάει το γιατρό να δει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς λεπτό προς λεπτό για 24 ή 48 ώρες. Μια άλλη σημαντική και ανώδυνη εξέταση είναι το υπερηχογράφημα ή triplex καρδιάς που δείχνει την ανατομία και τη λειτουργικότητα  μυοκαρδίου για αποκλεισμό καρδιακών παθήσεων.
Ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς και τα ευρήματα της εξέτασης  ο γιατρός θα κρίνει αν θα προχωρήσει και σε άλλες καρδιολογικές εξετάσεις όπως η δοκιμασία κοπώσεως, η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη ή ο στεφανιογραφικός έλεγχος.
Πέρα από τον καρδιολογικό έλεγχο συνιστάται και εργαστηριακός έλεγχος:Γενική  αίματος, ηλεκτρολύτες, θυρεοειδικές ορμόνες για την ανίχνευση  τυχόν εξωκαρδιακών αιτιών.
Αντιμετώπιση των αρρυθμιών
Όπως είπαμε και στην αρχή οι αρρυθμίες αντιμετωπίζονται  με γνώμονα  την ύπαρξη ή μη καρδιακής νόσου. Σε υγιή καρδιά η αλλαγή του lifestyle(περιορισμός του άγχους, αλλαγή στάσης ζωής απέναντι στην καθημερινότητα με διακοπή καπνίσματος, περιορισμός καφέ, αλκοόλ , απώλεια βάρους, άσκηση) βοηθά στην εξάλειψη των αρρυθμιών.  Η αντιμετώπιση της αναιμίας, των παθήσεων του θυρεοειδή,  των πνευμονοπαθειών και  του γαστρενερικού συστήματος ή καταθλιπτικών διαταραχών μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Όταν η αιτία οφείλεται στην καρδιά αντιμετωπίζεται το προϋπάρχον  καρδιακό νόσημα και η αρρυθμία. Υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση και επεμβατική. Στην περίπτωση σοβαρών βραδυκαρδιών συνιστάται η τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη και σε περιπτώσεις που εντοπίζονται επικίνδυνες για τη ζωή αρρυθμίες εμφυτεύεται απινιδωτής. Μια άλλη επεμβατική μέθοδος που γίνεται  σε ειδικά αρρυθμιολογικά  κέντρα είναι η κατάλυση  δηλαδή το «κάψιμο» του καλωδίου που προκαλεί αρρυθμίες.
Προσέχετε λοιπόν την καρδιά σας φροντίζοντας να έχετε ισορροπημένη διατροφή, μην καπνίζετε, περπατήστε καθημερινά, αποφύγετε τις τοξικές παρέες που σας απορρυθμίζουν και  επισκεφτείτε τον καρδιολόγο σας για τον ετήσιο έλεγχό σας.
 
e mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone