10 λόγοι που αγαπώ την Αλεξανδρούπολη

Από την Μαρίνα Κωστοπούλου

Φωτογραφία: Δημήτρης Αλεξούδης

Αλεξανδρούπολη… Η ακριτική πρωτεύουσα του Έβρου, το γραφικό ψαροχώρι του 19ου αιώνα

είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που τη συνοδεύουν. Για ποιους λόγους όμως την αγαπάμε και την έχουμε στην καρδιά μας όσοι είχαμε τη τύχη να γεννηθούμε και να κατοικούμε εδώ ; Αν ξεφύγουμε λίγο από τα βασικά και προφανή, Φάρος, Δέλτα του Έβρου, Δάσος της Δαδιάς, θα ανακαλύψουμε κι άλλους πολλούς κι εξίσου σημαντικούς λόγους που αξίζει να είμαστε περήφανοι για τον τόπο και την καταγωγή μας.

 

Η εξαιρετική ποιότητα ζωής που προσφέρει με τα πολλά και καλοσυντηρημένα –επί τω πλείστω- πάρκα και τις κοντινές αποστάσεις που σου επιτρέπουν να κάνεις καθημερινά τις δουλειές σου και να πηγαίνεις στην εργασία σου χωρίς καθυστερήσεις και κόπο. Μόνο κάποιος που έχει βιώσει το χάος των μεγαλουπόλεων μπορεί να εκτιμήσει τον απλό και απαλλαγμένο από άγχος τρόπο ζωής εδώ.

Η ζεστασιά των ανθρώπων της πόλης, η ευγένεια και η προθυμία τους να δεχτούν τους ξενοφερμένους. Όπως πολύ εύστοχα το έθεσε ο κ. Θόδωρος Αγγλιάς στο THEA magazine «η πόλη μας έχει το ιδίωμα να δέχεται και να αφομοιώνει μετοίκους». Η πλειοψηφία των κατοίκων που ζουν και εργάζονται εδώ κατάγονται από άλλα μέρη. Αυτό προσδίδει στην πόλη έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η πλούσια πολιτιστική ζωή της. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, αν λάβουμε υπόψη τον πληθυσμό της πόλης, η πληθώρα θεατρικών ομάδων και τα διάφορα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια της χρονιάς. Οι θεατρικές ομάδες της πόλης είναι ιδιαίτερα ενεργές και δραστήριες ανεβάζοντας παραστάσεις αξιώσεων, όπως το «Μεγάλο μας Τσίρκο» και η «Πνιγμονή» που έτυχε να παρακολουθήσω πρόσφατα και κυριολεκτικά (και χωρίς ίχνος υπερβολής) με καθήλωσαν.

Το εκτεταμένο ποδηλατικό δίκτυο που καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι των κεντρικών σημείων της πόλης και σίγουρα θα μπορούσε να επεκταθεί και περαιτέρω. Οι Αλεξανδρουπολίτες αγαπούν το ποδήλατο και το αποδεικνύουν καθημερινά επιλέγοντας το πλέον φθηνό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο για τις μετακινήσεις τους. Η πόλη εξάλλου –επίπεδη και με εξαιρετική ρυμοτομία- είναι η πλέον ιδανική για τη χρήση ποδηλάτου.

Το αναπαλαιωμένο κτίριο του Καπνομάγαζου που πλέον στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη. Καθημερινά γεμίζει με πλήθος κόσμου. Μαθητές, φοιτητές και άνθρωποι κάθε ηλικίας την επισκέπτονται για να δανειστούν κάποιο βιβλίο ή να μελετήσουν στον εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο του αναγνωστηρίου.

Δεν είναι πολλές δυστυχώς οι πόλεις ανά την Ελλάδα που μπορούν να παινευτούν ότι διαθέτουν ανθρώπους με ευαισθησίες και ανθρωπιά που οργανώνουν ομάδες και επισκέπτονται παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο προσφέροντάς τους τη χαρά και το γέλιο που τόσο έχουν ανάγκη . Εάν δεν είναι αυτός λόγος για να είμαστε περήφανοι για την πόλη και τους ανθρώπους της, τότε ποιος είναι;

Το Εθνολογικό Μουσείο και η γυναίκα που αποτελεί την ψυχή και έμπνευση των πάμπολλων- εκπαιδευτικών και πολιτιστικών- δραστηριοτήτων του, κ. Αγγέλα Γιαννακίδου.

Ενδεικτικό της ποιότητας των ανθρώπων της πόλης είναι και η δραστήρια Ομάδα Φιλόζωων που λειτουργεί από εθελοντές- μέλη οι οποίοι βοηθούν και περιθάλπουν τα αδέσποτα ζώα, κατά κύριο λόγο σκυλάκια.

Οι λάτρεις της θάλασσας και των θαλάσσιων σπορ βρίσκονται στο κατάλληλο μέρος έχοντας την ευκαιρία να απολαύσουν τον ήλιο και τα παιχνίδια στη θάλασσα στις πολλές και βραβευμένες με γαλάζια σημαία παραλίες της πόλης. Επιπλέον, μπορεί κανείς να γευθεί τον καφέ και το γεύμα του ατενίζοντας το Θρακικό Πέλαγος με το υπέροχο νησί της Σαμοθράκης στο βάθος και τα παράλια της Αίνου. Μάλιστα, τις ηλιόλουστες μέρες με καλή ορατότητα το μάτι φθάνει μέχρι τη Θάσο και την Ίμβρο.

Για το τέλος, θα αποτελούσε παράλειψη να μην αναφέρουμε την απαράμιλλη ομορφιά του τόπου και συγκεκριμένα το απολιθωμένο δάσος της Λευκίμμης. Σε απόσταση μόνο λίγων χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη μπορεί κανείς να περιπλανηθεί σε ένα υπέροχο μέρος που θυμίζει σκηνικό βγαλμένο από ταινία και δημιουργήθηκε εξαιτίας της έντονης ηφαιστιακής δράσης που υπήρχε στην περιοχή πριν από 25.000.000 χρόνια.

 

Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής και να μην τα παρουσιάζω όλα τέλεια και ωραιοποιημένα, οφείλω να αναφέρω ότι πολλά ακόμη μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων. Έργα υποδομής, καθώς και το φλέγον ζήτημα της αεροπορικής σύνδεσης της πόλης όχι μόνο με το κέντρο των Αθηνών, αλλά και με άλλους προορισμούς. Αιτήματα που αξίζει να ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους ώστε να δράσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

facebook

Main Office

  • Main Office

    Πραξιτέλους 4Α

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone

    25515  52849