Ζωοφυτοτεχνική: Η έμπιστη επιλογή για μαγευτικούς κήπους στην Αλεξανδρούπολη

Από την Άννα Φυλλαρίδου

Φωτογραφία Κωνσταντίνος Μπίκος

Η «Ζωοφυτοτεχνική» είναι μια επιχείρηση 11 ετών που ασχολείται με το εμπόριο

γεωργοκτηνοτροφικών    φαρμάκων,  λιπασμάτων, ζωοτροφών για αγροτικά και οικόσιτα ζώα, φυτών, θαμνοειδών, ειδών κήπου, αρδευτικών υλικών, καθώς και παροχή κατασκευής και συντήρησης κήπων.

Το Thea Magazine συνάντησε τον κ. Δαλάτση Πέτρο,  υπεύθυνο της επιχείρησης όσον αφορά τις μελέτες, κατασκευές και τις συντηρήσεις κήπων και μας  μίλησε για το αντικείμενο του.

κ. Δαλάτση, με βάση την εμπειρία σας, αυτός που κατασκευάζει καινούριο σπίτι και έχει διαθέσιμο εξωτερικό χώρο για κήπο, τι θα πρέπει να προσέξει πρωτίστως;
Θα πρέπει να εντάξει στον αρχικό του προϋπολογισμό και το κόστος του κήπου, γιατί φανταστείτε να διαθέτει κανείς ένα χώρο π.χ. 1000τ.μ. και να κτίσει ένα ωραίο σπίτι 150τ.μ. και να  μην του περισσέψουν χρήματα για να ομορφύνει τα υπόλοιπα 850τ.μ. Σίγουρα αυτό θα ήταν πολύ άσχημο και θα έχανε την αξία του και το σπίτι ( αισθητικά εννοείται).

dalatsis1
Με βάση την παραπάνω σας τοποθέτηση, τι θα πρέπει να ζητήσει κάνεις από τον μηχανικό του να προσέξει, κατά την κατασκευή της οικίας;
Σίγουρα θα πρέπει να ζητήσει από τον μηχανικό:
α) πιο γόνιμο χώμα, σε περίπτωση που το οικόπεδο δεν έχει τέτοιο ( αφού το γόνιμο χώμα είναι βασικό για την κατασκευή ενός ωραίου κήπου).
β) Να δώσει οδηγία στα συνεργεία να μην πετάνε τα μπάζα στον κήπο.
γ) Να αφήσει μια αναμονή νερού με την μεγαλύτερη δυνατή παροχή για τον κήπο και διπλά σ’ αυτήν μια παροχή ρεύματος ( για την κατασκευή δικτύου ύδρευσης).
δ) Σε περίπτωση που κατασκευάσουν παρτέρια με τσιμεντένιους διάδρομους να αφήσει σωλήνες σε εμφανές σημείο για να μπορούν να περάσουν οι σωλήνες ύδρευσης.


Βλέπουμε ότι δίνετε μεγάλη σημασία στις υποδομές ύδρευσης. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Γιατί χωρίς νερό δεν μπορεί να κατασκευαστεί κήπος (εκτός αν σπείρει κανείς μόνο κάκτους). Επίσης, στον σύγχρονο τρόπο ζωής δεν περισσεύει και πολύς χρόνος για να ασχοληθεί κανείς με τον κήπο, έτσι φτιάχνοντας ένα σωστό αυτόματο δίκτυο ύδρευσης κάνει οικονομία στο νερό (ποτίζει ομοιόμορφα και το βράδυ και δεν υπάρχει εξάτμιση) και γλυτώνει και χρόνο. Έτσι, με το μόνο που θα ασχοληθεί ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου σπιτιού θα είναι το κούρεμα του γκαζόν ή τα κλαδέματα.

dalatsis2

Όταν απευθύνεται κάποιος σε σας για μελέτη κήπου, ποιά είναι η πρώτη ερώτησή σας;
Ποιος θα συντηρεί τον κήπο. Γιατί, ακόμα και αν φτιάχναμε τους «Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας» και δεν τους περιποιόταν κανείς θα μετατρέπονταν σε «Μαραμένους Κήπους της Βαβυλώνας». Αν κάποιος δεν μπορεί να διαθέσει πολύ χρόνο για την συντήρηση του κήπου του,  προτείνουμε κάτι πιο μινιμαλιστικό π.χ. ένα απλό χλοοτάπητα και λίγα δέντρα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορούμε να προτείνουμε παρτέρια με  αρωματικά φυτά, μπορντούρες,  τριανταφυλλώνες αλλά και ό,τι  επιτρέπει το μικροκλίμα και το έδαφος που θα γίνει η κατασκευή.


Όλα αυτά κοστίζουν ακριβά;
Ανάλογα με το τι θα επιλέξει ο πελάτης να βάλει στον κήπο, π.χ. ένας φοίνικας 20cm κοστίζει 5€, ενώ ένας φοίνικας 3m κοστίζει 10.000€. Συμπέρασμα: Καλό θα ήταν κάποιος που κτίζει καινούργιο σπίτι με αυλή να συμβουλευθεί κάποιον ειδικό από τα θεμέλια του σπιτιού ακόμη.

dalatsis3
Θα θέλαμε να μας δώσετε κάποιες συμβουλές για τις γλάστρες που τοποθετούμε στα μπαλκόνια;
Όταν έχουμε να κάνουμε με ζωντανούς οργανισμούς, όπως είναι τα φυτά, θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ανάγκες τους σε θρεπτικά στοιχειά, σε νερό, σε ώρες έκθεσης στον ήλιο, εντομολογικούς και μυκητολογικούς εχθρούς. Κάθε φυτό έχει την δική του φυσιολογία και επειδή εδώ λόγω χώρου δεν μπορούμε να αναλύσουμε τις ανάγκες κάθε φυτού, το πιο θεμιτό είναι ο καθένας που θέλει να αγοράσει ένα φυτό, να απευθύνεται σε υπεύθυνα γεωπονικά καταστήματα για να μάθει πώς να το περιποιείται.

Κράτα το

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone