Πρόταση Δημοσχάκη για εξοικονόμηση 30% στο κόστος των δημοσίων έργων

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, με την πρόταση να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία που αφορά στην εκμετάλλευση των λατομείων και την δυνατότητα εκμετάλλευσης των εξορυσσόμενων υλικών σε όλο το φάσμα των εν εξελίξει και μελλοντικών δημοσίων έργων της περιοχής.

Συγκεκριμένα στην Γραπτή Ερώτηση υπογραμμίζεται ότι με την πρόσφατη ψήφιση  του Ν. 4512/2018 λύθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λατομικής περιοχής του Διδυμοτείχου, ανοίγοντας έτσι ο δρόμος για την λειτουργία των λατομείων.

Ωστόσο με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο τα εξορυσσόμενα υλικά μπορούν να διοχετευτούν αποκλειστικά και μόνο στις εργασίες κατασκευής του κάθετου άξονα Εγνατίας στο Τμήμα Αρδάνιο−Μάνδρα−Ψαθάδες.

Με την παρούσα Ερώτηση προτείνεται μια συγκεκριμένη τροποποίηση του άρθρου 59, με την οποία θα καταστεί δυνατή η εκμετάλλευση των αδρανών υλικών σε όλο το φάσμα των έργων που γίνονται ή πρόκειται να γίνουν στον Νομό Έβρου, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο 30% μείωση του κόστους κι εξοικονομώντας δημόσιο χρήμα.

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:

Προς: Υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση του άρθρου  59 του Ν.4512/2014 (ΦΕΚ 5 Α΄/17-01-0218)

Μετά την ψήφιση του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ 5 Α΄/17-01-0218) που αφορά σε «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα της προσθήκης της παρ. 8 του άρθρου 44, λύνεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς της προτεινόμενης λατομικής περιοχής του Δήμου Διδυμοτείχου.

Με την ψήφιση του παραπάνω νόμου και την ύπαρξη του Ν.4280/2014, συγκεκριμένα του άρθρου 59, δίνεται η δυνατότητα στους εκμεταλλευτές λατομείου/ων αδρανών υλικών που δραστηριοποιούνταν έως 8.7.2011 στην εν λόγω περιοχή να προβούν σε εργασίες εκμετάλλευσης/εξόρυξης αδρανών υλικών. Τα προϊόντα των εξορύξεων μπορούν να διατεθούν αποκλειστικά και μόνο στις εργασίες κατασκευής του κάθετου άξονα Εγνατίας στο Τμήμα Αρδάνιο−Μάνδρα−Ψαθάδες. 

Πέρα όμως της αναγκαιότητας ολοκλήρωσης του καθέτου άξονα, που είναι ένα έργο εθνικής σημασίας, υπάρχουν έργα που εκτελούνται ή θα εκτελεστούν στο άμεσο μέλλον  στην ευρύτερη περιοχή και/ έχουν Περιφερειακό ενδιαφέρον είτε αυτά χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ είτε μέσω του Π.Δ.Ε..

Το τελευταίο χρονικό διάστημα εγκρίθηκε το ειδικό πρόγραμμα εκτέλεσης έργων για τον Ν. Έβρου ύψος 26,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 2/3 του ποσού αυτού θα διοχετευτεί για την εκτέλεση έργων οδοποιίας κι αντιπλημμυρικών με την απαραίτητη χρήση λατομικού υλικού. Το κόστος της εκτέλεσης όλων αυτών των έργων είναι αυξημένο κατά 30% περίπου, αφού η προμήθεια των αδρανών υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή τους προέρχεται από την περιοχή του Νοτίου Έβρου. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για την προμήθεια και μεταφορά ενός υλικού, που ενώ θα μπορούσε να το προμηθευτεί από την συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Διδυμοτείχου, η προμήθεια γίνεται από την περιοχή του Νοτίου Έβρου με πρόσθετο κόστος λόγω μεταφορικών επιβαρύνσεων.

Έως ότου λοιπόν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον ορισμό της περιοχής ως λατομικής και να ξεκινήσει η διαδικασία εξόρυξης, θα θέλαμε όπως προβείτε  στην τροποποίηση  του άρθρου 59 του Ν. Ν.4280/2014 προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα και για τα Περιφερειακού ενδιαφέροντος έργα, η προμήθεια των αδρανών υλικών να γίνεται από την συγκεκριμένη περιοχή, αφού η ιδιομορφία του νομού είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την προμήθεια από όμορους νομούς για το σύνολό του.

Συγκεκριμένα θα θέλαμε  το άρθρο 59  να διαμορφωθεί ως εξής : “Μέχρι τον καθορισμό της λατομικής περιοχής Δήμου Διδυμοτείχου οι εκμεταλλευτικές λατομείου/ων αδρανών υλικών που δραστηριοποιούνταν έως 8.7.2011 στην εν λόγω περιοχή Αρδάνιο−Μάνδρα−Ψαθάδες δύνανται να προβούν σε εργασίες εκμετάλλευσης/εξόρυξης αδρανών υλικών προκειμένου τα εξορυσσόμενα αδρανή υλικά να διατεθούν αποκλειστικά και μόνο στις εργασίες κατασκευής του κάθετου άξονα Εγνατίας στο Τμήμα Αρδάνιο−Μάνδρα−Ψαθάδες αλλά και για έργα Περιφερειακού Ενδιαφέροντος είτε αυτά χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ είτε μέσω του Π.Δ.Ε.. Για το σκοπό αυτόν εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος, υποβάλλουν στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή ΜΠΕ για τις εργασίες εκμετάλλευσης και αποκατάστασης, διαμόρφωσης ανάγλυφου. Έως την υποβολή κι έγκριση της προαναφερθείσας μελέτης, για τις εργασίες εκμετάλλευσης και αποκατάστασης, εφαρμόζονται οι πλέον πρόσφατοι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν εκδοθεί για τα εν λόγω λατομεία».

Ο νομός Έβρου λόγω της ιδιομορφίας τους ως ακριτικός νομός, και ως νομός με τον μεγαλύτερο μήκος και τον μεγαλύτερο ποταμό στα σύνορά του, χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης στα κατασκευαστικά θέματα αφού τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλαπλά.

Γι΄αυτό ερωτάται ο υπουργός:

  • Προτίθεστε να τροποποιήσετε το άρθρο 59 του Ν.4280/2014 όπως αυτό προτείνεται παραπάνω, προκειμένου να σταματήσει η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος;

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone