Εβδομάδα εξελίξεων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Εντός εβδομάδας αναμένονται εξελίξεις στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το στάδιο οι

σύμβουλοι του Ταμείου αξιολογούν τους συμμετέχοντες στην πρώτη φάση των διαγωνισμών για την αρχική «τριάδα» λιμανιών που τέθηκαν προς αξιοποίηση, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Ηγουμενίτσα.

MediaGroup baner

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του Reporter, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να ανακοινωθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα η λίστα των υποψηφίων, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στη δεύτερη φάση σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα.

Στη δεύτερη φάση, οι επιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR), στο οποίο έχει «φορτωθεί» το σύνολο των εμπιστευτικών πληροφοριών για τα προφίλ των λιμανιών. Κατόπιν, οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, με επενδυτικό πλάνο, για τα επόμενα 40 χρόνια.

Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών και θα προκύψει ο προτιμητέος επενδυτής. Για την οριστικοποίηση των συμφωνιών με τον ανάδοχο, ίσως χρειαστεί έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και επικύρωσή τους από το Κοινοβούλιο. 

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών τοποθετείτο χρονικά στο τρίτο τρίμηνο του 2021, στόχος που μοιάζει δύσκολο να επιτευχθεί, όσο καθυστερούν οι ανακοινώσεις. Σε κάθε περίπτωση, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι διαγωνισμοί θα ολοκληρωθούν μέσα στο τρέχον έτος. 

Προς επίσπευση των διαδικασιών, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης της αξιοποίησης των λιμένων, κατόπιν σχετικής εισήγησης από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Οι διαγωνισμοί αφορούν το 67% του μετοχικού κεφαλαίου σε Αλεξανδρούπολη και Ηγουμενίτσα και την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ στην Καβάλα.

Για την Αλεξανδρούπολη εκδήλωσαν ενδιαφέρον τέσσερα σχήματα, για την Καβάλα πέντε, ενώ για την Ηγουμενίτσα «ερίζουν» εννέα επενδυτές.

Για την απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης» (ΟΛΑ ΑΕ), ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι: QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT, Κοινοπραξία CAMERON S.A- GOLDAIR CARGO AE- BOLLORE AFRICA LOGISTICS, Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS (η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP - EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ΟΛΘ Α.Ε.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone