Αλεξανδρούπολη: Ζωτικής σημασίας λιμάνι για τον αμερικανικό στρατό

Τουλάχιστον 400 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και άλλα μέσα των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις επίσημες αμερικανικές

ανακοινώσεις, ξεφορτώθηκαν αυτές τις ημέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπτυξης ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, AtlanticResolve.

taxi baner600x100 yellownew

Κατα τα λεγόμενα των Αμερικανών υπευθύνων, πρόκειται για τη μεγαλύτερη «δοκιμή» που πραγματοποίησαν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τα τελευταία χρόνια. Από τη στιγμή, δηλαδή, που παραχωρήθηκε από την Ελλάδα ως «στρατιωτική διευκόλυνση» στις ΗΠΑ.

Τα οπλικά συστήματα και το εξοπλισμός που ξεφορτώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, θα μετακινηθούν ως επί το πλείστον σιδηροδρομικώς σε προκεχωρημένες θέσεις, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Με στόχο τη Ρωσία

Να σημειωθεί πως, ταυτόχρονα, αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και στο λιμάνι της Πολωνίας, Γκντάνσκ, όπου για την AtlanticResolve έχουν ξεφορτωθεί πάνω από 1000 μέσα του αμερικανικού Στρατού. Για τους ίδιους σκοπούς, εκτός της Αλεξανδρούπολης, χρησιμοποιούνται και άλλοι λιμένες στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Την χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης διαφήμισαν με ιδιαίτερη ένταση οι ΗΠΑ, όταν προ μηνών το χρησιμοποίησαν για τη μεγάλη άσκησή τους, DefenderEurope '21, που στόχο της είχε τον «από Βορρά» -κι όχι τον «εξ Ανατολών»- κίνδυνο. Δηλαδή, τη Ρωσία. Τότε, πάντως, η τουρκικη πλευρά «διοχέτευσε» την δυσαρέσκειά της, επειδή οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χρησιμοποιούν περισσότερο από πριν το έδαφος της Ελλάδας για τις Ενοπλες Δυνάμεις τους.

Η χρήση του λιμένος της Αλεξανδρούπολης γίνεται πλέον με εντατικότατους ρυθμούς από τις ΗΠΑ, ενώ, πιθανώς το Φθινόπωρο, επίκειται και η υπογραφή της νέας -μέσα σε δύο χρόνια- συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις με πρόσθετες «διευκολύνσεις» και ευνοϊκούς όρους για τις ΗΠΑ.

Σημαντικος κόμβος

Οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως «στρατηγικό» και έναν «πολύ σημαντικό κόμβο μεταφοράς και υλικοτεχνικής υποστήριξης για τις δυνάμεις του Στρατού των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με την επίσημα ιστοσελίδα του Στρατού των ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο συνταγματάρχης, Joshua D. Hirsch, «η τρέχουσα επιχείρηση (σ.σ. στο λιμάνι) είναι το αποκορύφωμα των προσπαθειών που ο Στρατός των ΗΠΑ, μαζί με την πρεσβεία των ΗΠΑ, τους συμμάχους μας στην Ελλάδα και τους βιομηχανικούς εταίρους μας, καταβάλουν για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες αυτού του τεράστιου λιμένα».

Και προσθέτει: «Δεν είναι μόνο το μέγεθος του εξοπλισμού που μπορούμε τώρα να μεταφέρουμε από την Αλεξανδρούπολη, αλλά και το είδος του εξοπλισμού. Για παράδειγμα, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήσαμε το λιμάνι για την άφιξη και την αναχώρηση των M1, Bradleys και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων. Αυτό είναι ένα απίστευτο ορόσημο».

Εξήγησε ακόμα ότι «μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ξαναστείλαμε τον εξοπλισμό από την DEFENDER-Europe 21 και μεταφέραμε τον εξοπλισμό από τους σχηματισμούς, 1st Armored Brigade Combat Team και 1st Cavalry Division».

«Μπορούμε να τα κάνουμε όλα εδώ»

Κατά τον Andre J. Cameron, διευθυντή του Σώματος Μεταφορών του Στρατού των ΗΠΑ, στην Ανατολική Μεσόγειο, «τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η Αλεξανδρούπολη έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ζωτικά λιμάνια της Ευρώπης για τη μεταφορά εξοπλισμού Στρατού»,

«Οι επενδύσεις στην υποδομή του λιμανιού υπήρξαν μια πραγματική στρατηγική επιτυχία για τον στρατό και τους εταίρους μας. Από εκεί που το λιμάνι βρισκόταν, ουσιαστικά, σε «μηδενική λειτουργία», μόνο το τελευταίο έτος, μέσω αυτού διεξήχθησαν οκτώ επιχειρήσεις. Τώρα αποδείξαμε ότι μπορούμε να μετακινήσουμε αεροπορικές (σ.σ. ελικόπτερα) και τεθωρακισμένες μονάδες στην Αλεξανδρούπολη, χρησιμοποιώντας στη συνέχεια σιδηροδρόμους και εμπορικές γραμμές. Βασικά, μπορούμε να τα κάνουμε όλα εδώ».

Πρόσθετα πλεονεκτήματα

«Αυτό που πέτυχαμε εδώ στην Αλεξανδρούπολη, είναι να παρέχουμε πρόσθετες στρατηγικές επιλογές ελιγμών για τις δυνάμεις εδάφους στην περιοχή της νότιας Ευρώπης», σημειώνει ο Joshua D. Hirsch. «Αυτό το λιμάνι θα μας επιτρέψει να κινήσουμε τις δυνάμεις μας γρήγορα και αποτελεσματικά, στους πιο νευραλγικούς τομείς των δραστηριοτήτων μας».

Τέλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ, σημείωσε και αυτός ότι «τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η Αλεξανδρούπολη έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ζωτικά λιμάνια της Ευρώπης για τη μεταφορά εξοπλισμού του στρατού. Οι επενδύσεις στις υποδομές του λιμανιού υπήρξαν μια πραγματική στρατηγική επιτυχία».

 

 

ameriki alexpoli

 

 

lawandorder.gr/Θανάσης Αργυράκης

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone