Η «Αναγέννηση» της Αλεξανδρούπολης του Αύριο…

 xour Γράφει η Μαρία Χουρίδου

Φωτογραφία: kostas Gur

Ας οραματιστούμε από το ψηλότερο σημείου του Φάρου μας και ας ρίξουμε μια ματιά στα 4 σημεία του Ορίζοντα και

βλέπουμε: Αεροπλάνα, Πλοία, Τραίνα, Φορτηγά, Λιμάνι, Αεροδρόμιο, Εγνατία και κάθετους άξονες, Σιδηροδρομικές γραμμές, Αποθήκες, Αγωγούς αλλά και, φυσικό κάλλος, θαλάσσιο και χερσαίο πλούτο. Αυτή είναι η Αλεξανδρούπολη!


Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη, η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η Πανδημία και το μεταναστευτικό, δημιούργησαν νέες ανάγκες που διόγκωσαν ακόμη περισσότερο την μεταφορική δράση και παγκόσμια αλλά κυρίως εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης.


Τα μεταφορικά μέσα, είναι απόλυτα αλληλοεξαρτώμενα μεταξύ τους και συνδυάζονται καταλυτικά με την τεχνολογικά οργανωμένη διαχείριση και την πληροφορική. Οι σωστά σχεδιασμένες και εφαρμοσμένες συνδυασμένες μεταφορές, αποτελούν μια δυναμική ασπίδα για το περιβάλλον και μοχλό υποστήριξης για την αειφόρο ανάπτυξη. Η Αλεξανδρούπολη διαθέτει όλα τα συστατικά που θα μπορούσαν να την καταστήσουν πολυτροπικό μεταφορικό κόμβο. Η γεωπολιτική θέση και η διασυνοριακότητα είναι μοναδικά προνόμια του Δήμου μας και νομίζω ότι δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως Μητρόπολη και στις διατροπικές και στις πολυτροπικές μεταφορές.


Ο Δήμος επενδύει στα μέγιστα στην πράσινη αλλά και στη γαλάζια οικονομία. Η Οικονομία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός και οι Επιστήμες αποτελούν τα στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα ενός σύγχρονου και μοντέρνου Δήμου. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αξίζει να προβάλλονται Πανελλήνια αλλά και παγκόσμια για να προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο αλλά και επενδυτές για καινοτόμα και start up εγχειρήματα. Οι ευκαιρίες που διαφαίνονται ήδη αφορούν την: ιδιωτικοποίηση του Λιμένα, τις ενεργειακές επενδύσεις, τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει το ΕΣΠΑ, το «Αντώνης Τρίτσης», το Interreg Αλιείας, το Πράσινο Ταμείο, τα οποία διευκολύνουν αφενός τη μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο, την πράσινη και τη γαλάζια οικονομία, και για τα οποία μπορούμε να μιλάμε πλέον για υψηλή απορροφητικότητα.


–Ήδη οι ώριμες προτάσεις του Δήμου μας, που έχουν κατατεθεί, τυγχάνουν έγκρισης που εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή τους, (πρόσφατα εγκρίθηκε το εμβληματικό έργο Αστικής Αναζωογόνησης του Βόρειου Τμήματος Αλεξανδρούπολης ύψους 12.315.000,00 ευρώ) Αξιοποίηση της Βιομηχανικής Περιοχής Αλεξανδρούπολης, ώστε να γίνει ελκυστικός τόπος για τους υποψήφιους επενδυτές.


Μετά την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ώριμα για υλοποίηση είναι τα έργα:
Θεσμοθέτησης Εμπορευματικού Κέντρου, Λειτουργία μαρίνας τουριστικών σκαφών, Λειτουργία υδατοδρομίου, Σύνδεση της Εγνατίας Οδού με τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης η οποία μελέτη περιλαμβάνει και δύο μεγάλες άνω διαβάσεις για την ομαλή και γρήγορη πρόσβαση των οχημάτων από τον Λιμένα στην Εγνατία Οδό.


Η Αξιοποίηση του Αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης με την ένταξή του στο πρόγραμμα παραχώρησης χρήσης 4 περιφερειακών αεροδρομίων, που σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, έχουν εμπορικό ενδιαφέρον.


Η ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης μιας χρήσιμης εκπαιδευτικής δομής. Μέσα από την προσέλκυση επενδυτών δρομολογείται να αξιοποιηθούν τα σπουδαία Λουτρά της Τραϊανούπολης, με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό.


Ιδιαίτερη σημασία έχει η υλοποίηση ενός αειφορικού προγράμματος ανάδειξης και αξιοποίησης του Δέλτα του ποταμού Έβρου.


Μεγάλη έμφαση δίνεται στις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ιδιαίτερα στην εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Στον τομέα του διασυνοριακού τουρισμού θα υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Τελωνείου των Κήπων.


Στον Πρωτογενή Τομέα θα υλοποιηθούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, προώθηση των εναλλακτικών καλλιεργειών (αιθέρια έλαια - λεβάντα - ακτινίδια - βότανα κλπ), και ολοκληρωμένη αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου στο Αρίστηνο.


Ο χρόνος γράφει την ιστορία της πόλης μας, που το λιμάνι και ο σιδηρόδρομος ήταν η αιτία να ιδρυθεί και να αναπτυχθούν σε αυτήν επαγγέλματα, βιοτεχνίες κι βιομηχανίες.


Ήδη η πόλη έχει εντάξει στο κτιριακό της απόθεμα κάποια σημαντικά επιχειρηματικά κτίρια εποχής, όπως ο Μύλος Μασούρα, το Καπνομάγαζο και οι δημότες ζούνε πλέον μαζί τους, τα έχουν εντάξει στη ζωή τους.


Αυτό οφείλεται κυρίως στους ανθρώπους του επιχειρείν αυτού του τόπου που αφιέρωσαν τον χρόνο τους, προσέφεραν τις γνώσεις τους και με τις επιχειρηματικές τους φιλοδοξίες και οράματα είχαν πάντα το βλέμμα τους στο αύριο του τόπου με μια εξωστρέφεια, γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήταν και είναι ο ιδιωτικός τομέας του νομού. Ονειρεύομαι, σχεδιάζω, υλοποιώ είναι το μότο της νέας γενιάς!


Είναι ανάγκη να αναγνωρίσουμε την αξία και την ουσία της επιχειρηματικότητας, να κάνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία «μόδα»!
Να εμπιστευτούμε τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας και να τις δώσουμε τη δυνατότητα να απελευθερωθούν! Άλλωστε, το τοπικό επιχειρείν αποτελεί τον πνεύμονα της τοπικής οικονομίας, και για να αναπνέει σωστά ολόκληρος ο οργανισμός, που είναι η κοινωνία μας, η τοπική μας κοινωνία, ο πνεύμονας πρέπει να είναι απόλυτα υγιής!

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone