Γιάννης Φαλέκας: «Στόχος μας το 2019 να λάβουμε χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ για την τηλεθέρμανση»

O Γιάννης Φαλέκας είναι Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, καθώς και ενεργό μέλος

στο Πολυκοινωνικό Κέντρο. Το THEA magazine και ο Ηλίας Αραβίδης τον συνάντησαν στο γραφείο του και συζήτησαν μαζί του για την αγάπη και την ενασχόλησή του με τον ενεργειακό τομέα, για τα έργα ενεργειακής βελτίωσης και αναβάθμισης που έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία στην περιοχή του δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς και μελλοντικές παραγωγικές επενδύσεις που θα προσφέρουν πολλά οφέλη στον τόπο μας.

 

κ. Φαλέκα, ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του γεωθερμικού πεδίου Αρίστεινου. Ποιες είναι οι μελλοντικές σας στοχεύσεις πάνω στο project αυτό;
Με σχέδιο και μεράκι ξεκινήσαμε μαζί με τον Δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη και οπλισμένοι με περίσσιο πείσμα θέλουμε να παραδώσουμε το πρώτο ολοκληρωμένο γεωθερμικό έργο για πρώτη φορά στον τόπο μας για «παραγωγικές» επενδύσεις. Πρόθεσή μας είναι η ολοκλήρωση του έως το τέλος του 2019. Ο διαγωνισμός του έργου ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2018 για ανάδοχο και έναρξη κατασκευής.
Καταφέραμε και ολοκληρώσαμε για «πρώτη» φορά στη χώρα μας όλες τις αδειοδοτικές διαδικασίες, εγκρίσεις, νέες βαθιές γεωθερμικές γεωτρήσεις, έρευνες νέων υλικών σωληνώσεων, ειδικών αντλιών υψηλών θερμοκρασιών, κόντρα στην τεράστια γραφειοκρατία.
Όταν κάποιος αναλαμβάνει να δημιουργήσει «πρωτογενώς» ένα ιδιαίτερο έργο αγροτικής & αστικής τηλεθέρμανσης με γεωθερμική ενέργεια, οι δυσκολίες που συναντά είναι άπειρες. (Πολύτιμη η αρωγή του ΥΠΕΝ κ. Σταθάκη το 2017).
Αυτό το γεωθερμικό έργο αφορά την τοπική ανάπτυξη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης στην Τραϊανούπολη για θέρμανση Δημοτικών & κρατικών κτηρίων, ντόπιους κατοίκους, αγρότες, ομάδες παραγωγών και τοπικούς επιχειρηματίες σε τρεις αγροτικές περιοχές.
Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ντόπιοι ιδιώτες παραγωγοί για ανάπτυξη θερμοκηπίων στη συγκεκριμένη περιοχή με σύνδεση στα δίκτυα. (Θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες ημερίδες στην περιοχή για ενημέρωση προς όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν θερμική ενέργεια).
Ένα ακόμη έργο μας βρίσκεται σε «εξέλιξη», με μια νέα γεώτρηση που ξεκινάμε εντός του καλοκαιριού του 2018 (με χρηματοδότηση του αγωγού TAP) για αναζήτηση ποσοτήτων γεωθερμικών ρευστών. Αυτές οι νέες ποσότητες θα χρησιμοποιηθούν για τηλεθέρμανση των κατοίκων στους οικισμούς της Άνθειας - Αριστείνου και Λουτρού (περίπου 2000 κατοίκων). Επίσης, είναι σε εξέλιξη και η αλλαγή της μελέτης για δίκτυα γεωθερμίας σε Δωρικό - Αετοχώρι.
Σε εξέλιξη είναι και η αναζήτηση χρηματοδότησης του έτοιμου φακέλου, για το έργο της «Γεωθερμικής Δημοτικής μονάδας πέλλετ» του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Ένα έργο πρότυπο καθώς θα δώσει την ευκαιρία να κάνουμε χρήση τη βιομάζα του τόπου μας. Συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή σε όλους τους λέβητες πετρελαίου σε σχολεία και Δημοτικά κτήρια στο σύνολο του Δήμου μας «απεξάρτηση» από το εισαγόμενο πετρέλαιο κάνοντας χρήση το δικό μας καύσιμο το πέλετ!
Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν και νέα έργα για μεγάλες επενδύσεις θερμοκηπίων και πολλές θέσεις εργασίας. Μετά από πολλές συναντήσεις εργασίας από το 2016, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι κοντά σε συμφωνία με ιδιώτες επενδυτές για το πρώτο μεγάλης κλίμακας υδροπονικού θερμοκηπίου 400 στρεμμάτων.
Τα οφέλη για την περιοχής μας θα είναι πολλά. Μόνιμες θέσεις εργασίας καθώς και έσοδα για τον Δήμο από την πώληση θερμικής ενέργειας.

 

H εταιρία διαχείρισης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) ενισχύει μέσω του Σταθμού Συμπίεσης την Δημοτική Ενότητα Φερών με αρωγή συστήματος τηλεθέρμανσης 5 οικισμών. Μπορείτε να μας μιλήσετε για αυτήν την προσπάθεια;
Είναι μια σπουδαία «κατάκτηση», μια σπάνια και τεράστια επιτυχία του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Είναι ο μοναδικός σταθμός συμπίεσης από τους 14 που έχει συνολικά όλο το έργο των δικτύων του ανατολικού τομέα από Αζερμπαϊτζάν έως Ιταλία, κόστους 44 δις, (ο TAP είναι ένα μικρό του τμήμα) και αυτό δίδει σπάνια και μοναδική αξία σε αυτό που «πετύχαμε». Όσο θα λειτουργεί το έργο για τα επόμενα 50+ χρόνια έχουμε εξασφαλίσει δωρεάν θερμική ενέργεια προς το Δήμο Αλεξανδρούπολης. Αυτό είναι μια τεράστια ενεργειακή «προίκα» για τον Δήμο μας και την τοπική κοινωνία!
Το ενεργειακό μας αυτό έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία συστήματος τηλεθέρμανσης στην περιοχή των Φερών & πέντε οικισμών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για την τροφοδότηση με θερμική ενέργεια για αστική χρήση σε 7000 κατοίκους. Το σημαντικό όμως είναι ότι θα καταφέρουμε αναπτυξιακή προοπτική, οικονομική θέρμανση των κατοίκων και χρήση για πολλές άλλες θερμικές εφαρμογές στον πρωτογενή τομέα.
Στόχος μας το 2019 να λάβουμε χρηματοδότηση περίπου 30 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για την κατασκευή αυτής της μεγάλης Τηλεθέρμανσης. Ένα έργο που το οραματιστήκαμε στην Αντιδημαρχία ενέργειας και φυσικών πόρων από το 2013 και το προχωρούμε πολύ καλά.

 

Βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα σκαριά 12 έργα ενεργειακής βελτίωσης και αναβάθμισης στην περιοχή του δήμου Αλεξανδρούπολης. Τι περιλαμβάνουν αυτά;
Είναι πολλά περισσότερα τα έργα, το κάθε ένα που έχουμε σε εξέλιξη θέλει μεγάλη ανάλυση για αυτό θα αναφέρω σε τίτλους κάποιες «Ενεργειακές» εργασίες και έργα του τομέα, που ολοκληρώθηκαν από τον Δήμο, σε συνεργασία με το Πολυκοινωνικό κέντρο που μετέχω ως μέλος του Δ.Σ. και την Αντιδημαρχία ενέργειας & φυσικών πόρων.
1. Σύμβαση εκμίσθωσης γεωθερμικού πεδίου Αριστήνου με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης.
2. Κατασκευή παραγωγικής γεωθερμικής γεώτρησης βάθους 500 μέτρων εντός αγροκτήματος Αετοχωρίου».
3. Χορήγηση άδειας διανομής θερμότητας από ΡΑΕ προς τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για το γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Άνθειας- Αρίστηνου.
4. Χορήγηση άδειας διανομής θερμότητας από ΥΠΕΝ προς τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για το γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Άνθειας- Αρίστηνου.
5. Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το έργο «Αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου – Αλεξανδρούπολης. Κατασκευή γεωτρήσεων παραγωγής και επανεισαγωγής και δικτύων μεταφοράς και διανομής γεωθερμικών ρευστών χαμηλής ενθαλπίας».
6. Έγκριση χρηματοδότησης 6,3 εκ. ευρώ του έργου «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΠΕ∆ΙΟΥ ΑΡΙΣΤΗΝΟΥ «Κατασκευή θερµικού σταθµού και δικτύων τηλεθέρμανσης αγροτικών θερµοκηπιακών εγκαταστάσεων και κτιρίων».
7. Μελέτη σκοπιμότητας & προμελέτη Γεωθερμικής δημοτικής μονάδας παραγωγής
pellets (προς έγκριση ως ειδικό ενεργειακό έργο).
8. Έγκριση δωρεάν θερμικής ενέργειας (Ζεστό νερό) από τον Σταθμό Συμπίεσης του Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP (Συμβατική υποχρέωση του TAP μέσω της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου στην Ελλάδα).
9. Μελέτη σκοπιμότητας - βιωσιμότητας τηλεθέρμανσης Φερών & πέντε Οικισμών από τον αγωγό TAP.
10. Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου τηλεθέρμανση Φερών & πέντε Οικισμών (σε εξέλιξη).
11. Μελέτη εξοικονόμησης ενέργειας και ενσωμάτωσης ΑΠΕ στο νέο κλειστό κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης.
12. Μελέτη εξοικονόμησης ενέργειας και ενσωμάτωσης ΑΠΕ στο κλειστό γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης.
13. Έγκριση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon2020 (διάρκειας πέντε ετών). Μέσω του έργου «IRIS» ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα υλοποιήσει μελέτες σκοπιμότητας για την ανάπτυξη ενεργειακά θετικών περιοχών μέσω χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (energy positive districts), την ανάπτυξη δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (V2G solution), την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων κινητικότητας για του πολίτες (όπως car sharing, ηλιακοί σταθμοί φόρτισης, κ.α.), την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας για την πόλη και τους πολίτες και την περαιτέρω αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας.
14. Εξοικονόμηση ενέργειας στον Δημοτικό Φωτισμό με χρήση φωτιστικών LED (Ένταξη έργου στο νέο πρόγραμμα του Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).
15. Τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε στέγη Δημοτικού Κτιρίου στην Άνθεια.
16. Τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε στέγη Δημοτικού Σχολείου Χιλής.
17. Τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε στέγη Παιδικού Σταθμού Φερών.
18. Στο Β’ ΚΑΠΗ Αλεξανδρούπολης εγκαταστάθηκε πλήρες και σε λειτουργία ηλιακό θερμικό σύστημα θέρμανσης και ΖΝΧ.
19. Στον Α’ παιδικό σταθμό Αλεξανδρούπολης εγκαταστάθηκε πλήρες και σε λειτουργία σύστημα αβαθούς γεωθερμίας με γεωεναλλάκτη κατακόρυφων γεωτρήσεων για θέρμανση και ΖΝΧ.
20. Στον Β’ παιδικό σταθμό Αλεξανδρούπολης εγκαταστάθηκε πλήρες και σε λειτουργία φωτοβολαταϊκο σύστημα ιδιοκατανάλωσης 5 kwp, καθώς και σύστημα αντλίας θερμότητας αέρα νερού για θέρμανση και ΖΝΧ.
21. Στον Ζ’ παιδικό σταθμό Αλεξανδρούπολης εγκαταστάθηκε πλήρες και σε λειτουργία φωτοβολταϊκό σύστημα ιδιοκατανάλωσης 12,5 Kwp και σύστημα αντλίας θερμότητας αέρα νερού για θέρμανση και ΖΝΧ.

22. Στον Β’ Παιδικό σταθμό Φερών εγκαταστάθηκε πλήρες και σε λειτουργία σύστημα αβαθούς γεωθερμίας με γεωεναλλάκτη κατακόρυφων γεωτρήσεων για θέρμανση και ΖΝΧ.
23. Στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, εγκαταστάθηκε πλήρες και σε λειτουργία, φωτοβολταϊκο σύστημα τροφοδοσίας σταθμού φόρτισης 5 kwp και σύστημα λέβητα καυστήρα βιομάζας ισχύος για θέρμανση.
24. Στο Σταυρίδειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα «Άγιος Κυπριανός», εγκαταστάθηκε πλήρες και σε λειτουργία Ηλιακό σύστημα ΖΝΧ, σύστημα λέβητα καυστήρα βιομάζας για θέρμανση και ΖΝΧ και φωτοβολταϊκο σύστημα ιδιοκατανάλωσης 5 kwp.
25. Στο Α’ ΚΑΠΗ Αλεξανδρούπολης, εγκαταστάθηκε πλήρες και σε λειτουργία σύστημα λέβητα –καυστήρα βιομάζας ισχύος για θέρμανση.
Εντός του 2018 και έως τα μέσα του 2019 θα καταφέρουμε πιστεύω και δύο ακόμη ενεργειακά έργα για το κλειστό μας Γυμναστήριο (Παρασκευόπουλος) και το κλειστό προθερμαντήριο του Φώτης Κοσμάς (Δ. Μπουλμπουτζής).
Ενεργειακές κοινότητες, φωτοβολταϊκά πάρκα, ηλεκτροκίνηση, γεωθερμική ηλεκτροπαραγωγή και άλλα πολλά που έχουμε σε εξέλιξη στην Αντιδημαρχία ενέργειας & φυσικών πόρων και ορισμένες ενεργειακές στοχεύσεις με την ΔΕΥΑΑ θα τα «αναφέρουμε» στο άμεσο μέλλον!

 

Με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού ΤΑΡ η περιοχή του Έβρου θα μπορεί να αξιοποιήσει τη διέλευση του φυσικού αερίου από τα εδάφη της;
Από το 2014 ξεκινήσαμε μια ιδιαίτερη διεκδίκηση για οικιακό φυσικό αέριο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, κάναμε όλες τις προσμετρήσεις των δικτύων που θα θέλαμε και καταθέσαμε σε Περιφέρεια και ΔΕΠΑ τους στόχους μας.
Τα διάφορα έργα φυσικού αερίου που ακούτε στην περιοχή μας (όπως ο TAP, LNG, IGB) είναι αγωγοί μεταφοράς και δεν έχουν το δικαίωμα πώλησης σε περιοχές όπου περνάνε.
Η πώληση και η διανομή γίνεται «μόνο» από το Ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου.
Στην περιοχή μας ένα ιδιαίτερης σημασίας ενεργειακό έργο υποδομών φυσικού αερίου είναι σε εξέλιξη από το ΥΠΕΝ μέσω «ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδος Α.Ε.» για την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα με έναρξη εντός του 2018.
«Ξεκινάνε» τα έργα λοιπόν, για την πόλη μας, τα πρώτα 120 χιλιόμετρα δικτύων φυσικού αερίου για εμπορική και οικιακή χρήση στην Αλεξανδρούπολη (από το 2019 έως το 2023 θα γίνονται οι συνδέσεις).

 

Λειτουργείτε ως άμισθος συνεργάτης του κ. Λαμπάκη προσφέροντας τον κόπο σας για ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή μας. Τι σας δίνει δύναμη να συνεχίζετε τον αγώνα σας;
Ναι, δύο Αντιδήμαρχοι είμαστε άμισθοι στον Δήμο μας λόγω του συστήματος του Καλλικράτη.
Η Ενασχόλησή μου στον ενεργειακό τομέα λόγω επαγγέλματος εδώ και 28 χρόνια, η μεγάλη μου αγάπη για τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι η ζωή μου.
- Θεώρησα χρέος μου όλη αυτή την εμπειρία που απέκτησα να την μεταφέρω στον τόπο μου, μέσω της Αντιδημαρχίας ενέργειας & φυσικών πόρων.
- Δύναμη στα κοινά δίνει «μόνο» ο κόσμος με την ψήφο του. Στις προηγούμενες εκλογές οι κάτοικοι μας με τίμησαν ως πρώτο Δημοτικό σύμβουλο. Έτσι κι εγώ κοπιάζω, ώστε να «επιστρέψω» πολλαπλάσια σε ενεργειακά έργα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, των Φερών, της Τραϊανούπολης.

 

Τελειώνοντας, όπως γνωρίζετε εισερχόμαστε δειλά, δειλά στην προεκλογική περίοδο. Θα θέλατε να βρίσκεστε ξανά σε θέση ευθύνης σε μια επόμενη θητεία;
Με αυτή την Δημοτική αρχή στοχεύσαμε και δημιουργήσαμε σε ενεργειακούς τομείς.
Η Αντιδημαρχία ενέργειας & φυσικών πόρων του Δήμου Αλεξανδρούπολης έβαλε ισχυρές βάσεις στον τομέα.
Τολμήσαμε και οραματιστήκαμε ένα παραγωγικό αύριο. Βήμα βήμα υλοποιούνται όλα όσα έχουμε πει, με στόχο παραγωγικές επενδύσεις για θωράκιση του τόπου.
Σαφώς και θα ήθελα να αποτελώ μέρος αυτού του αύριο, στις βάσεις του οποίου εργαστήκαμε και δημιουργήσαμε με αυτή την Δημοτική αρχή!

 

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone