Χρήστος-Σταύρος Γκοτσίδης: Σκοπός του φαρμακοποιού δεν είναι μόνο η διανομή των φαρμάκων αλλά και η φροντίδα της υγείας των πελατών του

Από τον Παναγιώτη Πολίτη
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μπίκος

Ο Χρήστος-Σταύρος Γκοτσίδης είναι ένας νέος φαρμακοποιός, ο οποίος με υπομονή, επιμονή και πίστη κατάφερε να υλοποιήσει

το όνειρό του, να «δημιουργήσει» το δικό του φαρμακείο. Στόχος του είναι η αναζήτηση λύσεων, η καινοτομία και η εξέλιξη. Ψάχνει ευκαιρίες για να βελτιώσει την ποιότητα υπηρεσιών αλλά και να δημιουργήσει την κατάλληλη σχέση του με τους πελάτες. Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο Thea Magazine αναφέρεται αναλυτικά στο ρόλο του φαρμακοποιού. Σκοπός του φαρμακοποιού δεν είναι μόνο η διανομή των φαρμάκων αλλά και η φροντίδα της υγείας των πελατών του. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο κ. Γκοτσίδης ενημερώνεται για τις εξελίξεις που αφορούν το αντικείμενό του. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με στόχο την συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση αναφορικά με τα φάρμακα, τα παραφαρμακευτικά είδη και τα καλλυντικά.

Τι σας οδήγησε στην απόφαση να ακολουθήσετε τον κλάδο της φαρμακευτικής κ. Γκοτσίδη;
Από μικρό παιδί είχα κλίση προς τις θετι- κές επιστήμες και όνειρό μου ήταν η ενασχόληση μου με τον κλάδο της υγείας. Θεωρώ τον ανθρώπινο οργανισμό και τον τρόπο λειτουργίας του κάτι αξιοθαύμαστο. Έβρισκα πάντα τρομερό ενδιαφέρον στην ανθρώπινη υγεία και στα μέσα που υπάρχουν για την βελτίωση ή σταθεροποίησή της με στόχο πάντα την ευζωία και την μακροζωία. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι η Φαρμακευτική προσφέρει τα μέσα για τον σκοπό αυτό.


Πόσο σημαντικό είναι ένας φαρμακοποιός να παρακολουθεί ημερίδες ή συνέδρια και να ενημερώνεται για τις επιστημονικές εξελίξεις στον χώρο του φαρμάκου; Πιστεύετε ότι η συνεχής εκπαίδευση είναι βασικό συστατικό για την εξέλιξή σας;
Η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας όχι μόνο των σύγχρονων φαρμακείων αλλά και καθολικά των επιστημόνων υγείας. Μιλάμε για έναν κλάδο συνεχούς εξέλιξης που σχετίζεται με νέες μελέτες και πειράματα, με την κυκλοφορία νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων και με την γνώση που είναι απαραίτητη για την διεκπεραίωση των καθηκόντων των σύγχρονων επαγγελματιών υγείας. Η ενημέρωση δεν υφίσταται μόνο για την κυκλοφορία νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων αλλά και γι’ αυτά που ήδη κυκλοφορούν και για λόγους φαρμακοεπαγρύπνησης η χρήση τους ενίοτε θεωρείται επισφαλής. Το ίδιο ισχύει και για τις ανθρώπινες νόσους, καθώς νέες ασθένειες ανακαλύπτονται συνεχώς, οι οποίες, είτε λόγω της φύσης τους, είτε του αποτελέσματος τους δεν έχουν καθορισμένο θεραπευτικό σχήμα. Αυτή η διά βίου εκμάθηση επιτυγχάνεται με την ανάγνωση επιστημονικών βιβλίων και άρθρων, την παρακολούθηση συνεδρίων και ημερίδων που διοργανώνονται από φαρμακευτικούς συλλόγους και φαρμακοβιομηχανίες. Είναι μία συνεχής διαδικασία στην οποία πρέπει να συμμετέχει αδιάλειπτα ο φαρμακοποιός και οι βοηθοί του, ώστε να ανταπεξέρχονται στις καθημερινά αυξανόμενες απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση της υγείας, την καλή διαβίωση και την μακροβιότητα των πελατών τους.

gotsidis far


Είναι επικίνδυνο το επάγγελμα του φαρμακοποιού; Τι κινδύνους κρύβουν οι διανυκτερεύσεις;
Το επάγγελμα του φαρμακοποιού είναι πολυδιάστατο και αν δεν λειτουργήσει προσεκτικά και μεθοδικά ο ίδιος ο φαρμακοποιός τότε ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Για να ασκήσει τα καθήκοντα του με αποτελεσματικότητα και ήθος απαιτείται πλήρης κατάρτιση.


Τα τελευταία χρόνια τα φαρμακευτικά καλλυντικά έχουν πάρει μεγάλο μέρος της αγοράς. Είναι πιο ασφαλή σε σχέση με τα καλλυντικά εκτός φαρμακείου;
Αναμφίβολα, τα παραφαρμακευτικά προϊόντα απαρτίζουν ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου ενός σύγχρονου φαρμακείου. Η εμπορία τους απαιτεί την επαρκή κατάρτιση και τις κατάλληλες ερωτήσεις από τον φαρμακοποιό, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή στον εκάστοτε πελάτη του κατάλληλου εξατομικευμένου προϊόντος με βάση τις ανάγκες και την κατάσταση του οργανισμού του, τον μεταβολισμό ή τα χαρακτηριστικά του δέρματός του. Υπάρχει μία τεράστια γκάμα δερμοκαλλυντικών προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής και ακόμη περισσότερα μέρη στα οποία κάποιος μπορεί να τα προμηθευτεί. Αυτό που προσφέρουν τα φαρμακεία σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό είναι η επιστημονική κατάρτιση, ιδιαίτερα σημαντική για καταστάσεις που απαιτούν προσοχή, όπως άτομα που θέλουν να προμηθευτούν ένα παραφάρμακευτικό προϊόν, ενώ λαμβάνουν ήδη θεραπευτική αγωγή. Πρόκειται για προϊόντα που συμβάλλουν στην ευεξία, αναζωογόνηση και ενδυνάμωση των οργανισμών και μόνο ο φαρμακοποιός έχει αυτή την επιστημονική κατάρτιση προκειμένου να τα προσφέρει στους πελάτες του.


Ως νέος στο χώρο, το marketing θεωρείτε παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας; Ποια είναι η άποψή σας για τα ηλεκτρονικά φαρμακεία;
Η επιτυχημένη και επικερδής λειτουργία ενός φαρμακείου σήμερα σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή των παραφαρμακευτικών προϊόντων στον τζίρο του, καθιστά τον ρόλο του marketing υψίστης σημασίας. Ένα σύγχρονο φαρμακείο πρέπει να επιβραβεύει το υπάρχον πελατολόγιό του αναζητώντας συγχρόνως καινοτομίες, είτε στα προϊόντα, είτε στις υπηρεσίες που προσφέρει. Αυτό βέβαια έχει και ως στόχο την προσέλκυση νέων πελατών. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, ένα νέο φαρμακείο σταθεροποιεί την πελατεία του στην πρώτη πενταετία λειτουργίας του. Με δεδομένη τη μείωση στις δαπάνες της δημόσιας υγείας, το κέρδος του βασίζεται πλέον εξίσου, στα παραφαρμακευτικά προϊόντα και στα φάρμακα, κάτι που απαιτεί τη συνεχή βελτίωση και προώθηση των παροχών και προϊόντων της επιχείρησης.
Τα ηλεκτρονικά φαρμακεία «εκμεταλλεύονται» την τεχνολογία της εποχής προσφέροντας προϊόντα σε τιμές κόστους στο ευρύ κοινό που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο χωρίς όμως, καμία επαφή και γνώση των ιδιαίτερων αναγκών και χαρακτηριστικών του πελάτη. Αν σκεφτούμε, ότι αυτό συμβαίνει με την ανοχή και την συνεργία των ίδιων των εταιρειών που αποτελούν κοινούς προμηθευτές για ηλεκτρονικά φαρμακεία και φαρμακοποιούς καταλαβαίνετε, ότι γίνεται πολύ δύσκολο για έναν ιδιώτη με μία ατομική επιχείρηση να παραμείνει ανταγωνιστικός. Προσφέροντας άριστη παροχή υπηρεσιών και προάγοντας τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις γνώσεις και την επιστημονική του κατάρτιση, ένας φαρμακοποιός στην σημερινή δύσκολη εποχή έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει μία επιχείρηση στην ευημερία, την κερδοφορία και την εξέλιξη προς όφελος των πελατών του, απέναντι στο φθηνότερο και επισφαλές ηλεκτρονικό φαρμακείο που είναι μια ψυχρή τηλεματική διαδικασία.

 

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone