Παναγιώτης Μπίκος: Ένας εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να βοηθήσει καλύτερα, σε θέματα που ο ίδιος έχει βιώσει ή έχει σπουδάσει

Παναγιώτης Πολίτης / Βανέσα Ζυγερίδου

Ο Παναγιώτης Μπίκος γεννήθηκε στο Σουφλί  Έβρου το 1968. Ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη ως αρχιτέκτονας και

παράλληλα συνεργάζεται με αρχιτεκτονικά γραφεία του Βελιγραδίου, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τσάτσακ της Σερβίας με θέμα «Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική των Βαλκανίων». Υπήρξε Πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσάνων Ν. Έβρου και έκανε δωρεά, την αρχιτεκτονική μελέτη του Μουσείου «Σαρακατσάνικης Παράδοσης» στην Αισύμη.  Έχει εκλεχθεί Αντιπρόεδρος της ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Ένωσης (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) και παράλληλα συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής εταιρείας Ο.Τ.Α. - Δημοσυνεταιριστική Α.Ε. Έβρου και στην «Επιτροπή Διαβούλευσης» του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Μιλώντας στην ομάδα του Thea Magazine διαπιστώνεται πως τα ενδιαφέροντα του δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισε να κάνει αυτό το μεγάλο βήμα. Επιθυμεί βάση των επιστημονικών γνώσεων και εμπειριών που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια να συνεισφέρει όσα περισσότερα μπορεί στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, εμπιστεύεται απόλυτα τον υποψήφιο Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ιδέες και στα όνειρά του, καθώς και στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επιτευχθούν.

 

Ποιο ήταν το γεγονός που σας ώθησε κ. Μπίκο, να συμμετέχετε, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, στο ψηφοδέλτιο της παράταξη του Γιάννη Ζαμπούκη «Δήμος για όλους-Πρώτα Εσύ»;

-Με τον κ. Γιάννη Ζαμπούκη γνωριζόμαστε από παλιά. Θαύμαζα πάντα τον τρόπο με τον οποίο ακούει και συζητά τα προβλήματα της καθημερινότητας. Και αυτό το κάνει, όχι πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά με φορείς, συλλογικότητες και πολίτες. Η προσωπικότητά του, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ήρεμη δύναμη». Είναι αυτό που βγάζει προς τα έξω. Ταυτόχρονα, με τον κ. Γιάννη Ζαμπούκη έχουμε κάτι κοινό. Νομίζω ότι εκπέμπουμε με έναν κοινό κώδικα, σχετικά με τον τρόπο που συλλαμβάνουμε τα πράγματα. Δε φοβάται να προσεγγίζει την καθημερινότητα με διαφορετική προχωρημένη ματιά από την συνηθισμένη και να αναζητά ιδανικούς τρόπους  για την βελτίωση της.  Γι’ αυτό επέλεξα να συμμετέχω στην παράταξη «Δήμος για Όλους- Πρώτα Εσύ». Με την έννοια ότι δηλώνω την παρουσία μου, μαζί με μια νέα ομάδα ανθρώπων, που διαθέτουν υψηλό συγκριτικό πλεονέκτημα. Άνθρωποι ειλικρινείς με πολλή όρεξη για δουλειά.

 

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Δημότες μας; Είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν κατά τη γνώμη σας;

Ο απολίτιστος πολιτισμός της καθημερινότητας. Νομίζω πως αυτός ο τίτλος συμπεριλαμβάνει όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας, που μάταια τόσα χρόνια αναζητούν λύσεις: η έλλειψη στάθμευσης αυτοκινήτων ή μηχανών, τα σπασμένα πλακάκια, τα μη συντηρημένα σχολεία, η έλλειψη πάρκων και πρασίνου, τα εγκαταλειμμένα αδέσποτα ζώα, οι υπερυψωμένες ή ακόμα και ανύπαρκτες ράμπες, οι βρώμικοι κάδοι, η έλλειψη απορριμματοφόρων,  οι απεριποίητες  παραλίες, τα μουτζουρωμένα μάρμαρα, η έλλειψη οργανωμένων χώρων πολιτισμού, οι απαξιωμένοι οικισμοί… και τόσα άλλα, που φοβάμαι πως δεν απαριθμούνται σε μια μόνο συνέντευξη. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, πολλά πράγματα μπορείς να τα αλλάξεις, αλλά το να αλλάξεις τις νοοτροπίες των ανθρώπων είναι το δυσκολότερο.

 

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στο Δήμο εφ΄ όσον τελικά ο συνδυασμός «Δήμος για όλους- Πρώτα Εσύ» είναι η νικήτρια της κάλπης;

-Το πλεονέκτημα της Αλεξανδρούπολης, είναι η θέση της στο χάρτη. Από την κυβέρνηση, έχει χαρακτηριστεί διαμετακομιστικό κέντρο και ενεργειακός κόμβος. Εάν, λοιπόν, αναπτυχθεί ένα συνολικό οικοσύστημα υποδομών, δηλαδή εάν αναπτυχθεί η παραγωγική δυναμικότητα του λιμένα, του αεροδρομίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, εάν βελτιωθεί το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, εάν  επεκταθούν οι περιφερειακές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες, τότε και μόνο τότε, η Αλεξανδρούπολη θα μετασχηματιστεί σε πόλη -πύλη υπηρεσιών και υποδομών προστιθέμενης αξίας. Γι’ αυτόν το λόγο, οι εκλογές του Μαΐου είναι άκρως σημαντικές για το μέλλον μας. Θα πρέπει όλοι μας, με μεγάλη αίσθηση ευθύνης, να επιλέξουμε, αυτούς που μπορούν να δώσουν σάρκα, στα παραπάνω Εάν.  Να αποτυπώσουν την υλοποίηση και προώθηση όλων των παραπάνω έργων στο σχεδιασμό τους. Μόνο έτσι, θα γίνουν τα Εάν, ευκαιρίες ανάπτυξης.

 

Αν εκλεγείτε σε ποιον τομέα θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε περισσότερο;

-Νομίζω ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι. Ένας εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να βοηθήσει καλύτερα, σε θέματα που ο ίδιος έχει βιώσει ή έχει σπουδάσει. Οι σπουδές μου στην Αρχιτεκτονική  και η πολυετής εμπειρία μου στο χώρο, ως ιδιώτης Αρχιτέκτων- Μηχανικός, νομίζω ότι καθορίζουν και τον τομέα που μπορώ να βοηθήσω.

 

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πλεονεκτήματα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι ο ρόλος των δημοτών στην αξιοποίησή τους;

Ο τόπος μας έχει φυσικές ομορφιές. Αυτές ακριβώς τις ομορφιές θα πρέπει να τις αναδείξουμε καθιστώντας τες κίνητρα για εναλλακτικό τουρισμό. Ο γαστρονομικός και ο οινοτουρισμός είναι το πλέον πρόσφορο τουριστικό προϊόν. Διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών και παραδοσιακών συνταγών. Άλλος ένας τουρισμός είναι ο ιαματικός. Γνωστός στα Λουτρά από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο θρησκευτικός τουρισμός θα έχει θετικά αποτελέσματα  για περιοχές, όπως οι Φέρες και η Μάκρη. Βέβαια, δε μπορώ να μην αναφέρω και τον τουρισμό άγριας φύσης για το Δέλτα του Έβρου, τον αγροτουρισμό για τους οικισμούς ή τον πολιτιστικό τουρισμό για το σύνολο του Δήμου. Όλες οι παραπάνω μορφές, συμπληρώνουν τον παραθαλάσσιο μαζικό τουρισμό, και συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μας. Ο Δήμος πρέπει να είναι παρόν. Να διευκολύνει, με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, όλες τις εξειδικευμένες υποδομές, που είναι απαραίτητες για να αναπτυχθεί η τουριστικής μας βιομηχανία.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone