Άννα Διαμαντίδου: Μέσα από το επάγγελμα του φαρμακοποιού προσφέρεις λύσεις στις ανάγκες των ανθρώπων

Από τον Παναγιώτη Πολίτη

Επιμέλεια: Βανέσα Ζυγερίδου

Φωτογραφία: Αντώνης Μαργαρίτης

Η ομάδα του Thea Magazine συνάντησε την Άννα Διαμαντίδου – Μοναστηριώτου, μια νέα φαρμακοποιό που αποφοίτησε από το

Τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια υλοποίησε το όνειρό της, δημιούργησε το δικό της  φαρμακείο που μετρά λίγους μήνες λειτουργίας. Η ίδια έπειτα από τις προπτυχιακές της σπουδές εργάστηκε σε διάφορους τομείς σχετικούς με το αντικείμενό της αλλά τελικά την κέρδισε ο χώρος του φαρμακείου. Παράλληλα, η κα Διαμαντίδου αλλά και το εξειδικευμένο προσωπικό δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη δια βίου εκπαίδευσή τους, καθώς αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της συνεχούς επιμόρφωσης. Απώτερος σκοπός αποτελεί η διαρκής εξέλιξη του φαρμακείου για την κάλυψη των αναγκών και των απαιτήσεων των ασθενών. Εξάλλου, όπως αναφέρει και η ίδια στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή της, ο ρόλος του φαρμακοποιού δεν περιορίζεται  μόνο στη διανομή του φαρμάκου αλλά και στη φροντίδα της υγείας των πελατών.

Τι σας ώθησε κα Διαμαντίδου να ακολουθήσετε τον φαρμακευτικό κλάδο και ποιες ικανότητες – δεξιότητες  χρειάζονται για το επάγγελμα αυτό;

Προερχόμενη από μια οικογένεια όπου και οι δυο γονείς μου ειδικεύονται στην επιστήμη της ιατρικής, η αλήθεια είναι ότι μου  δημιουργήθηκαν από πολύ μικρή τα ερεθίσματα προκειμένου να ασχοληθώ με τις επιστήμες της υγείας. Η ιδέα να ασχοληθώ με τον ανθρώπινο οργανισμό και να μπορέσω και εγώ με κάποιο τρόπο να συνεισφέρω στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων μου φαινόταν συναρπαστική. Η σχολή της φαρμακευτικής ήταν πρωταρχική μου επιλογή και απόλυτα συνειδητή, καθώς πρόκειται για μία ευρεία επιστήμη που σου προσφέρει πλήθος γνώσεων σε πολλούς τομείς, όπως τη σύνθεση των φαρμάκων, την δράση και την κατανομή τους στον ανθρώπινο οργανισμό, την ορθή χρήση και τις αλληλεπιδράσεις τους και τη δυνατότητα να ασχοληθείς, είτε με την έρευνα, είτε και με το λιανικό εμπόριο και τον κλάδο του φαρμακείου. Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, τον κύκλο των προπτυχιακών σπουδών μου και αφού εργάστηκα σε διάφορους τομείς σχετικούς με το επάγγελμα, όπως ιδιωτικές κλινικές και άλλα φαρμακεία κατέληξα ότι ο χώρος του φαρμακείου είναι αυτός με τον οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ, διότι πρόκειται για ένα επάγγελμα που σε φέρνει σε καθημερινή επαφή με τον κόσμο και σου δίνει τη δυνατότητα μέσα από τις γνώσεις, τις συμβουλές σου  και την παροχή φαρμακευτικών σκευασμάτων αλλά και άλλων προϊόντων υγείας και ομορφιάς να βελτιώσεις αισθητά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και να συμβάλεις στη μακροζωία και την ευημερία τους.

Ο «φαρμακοποιός του πάγκου», λοιπόν, οφείλει να είναι ένας άρτια καταρτισμένος επιστήμονας με σφαιρικές γνώσεις χορήγησης και αλληλεπιδράσεων σε όλη τη γκάμα των φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών  προϊόντων που κυκλοφορούν,  ικανός να μπορεί να αντιμετωπίσει το πλήθος των περιστατικών που εμφανίζονται καθημερινά στο φαρμακείο. Πρέπει να είναι κοινωνικός, ευχάριστος και πάντα πρόθυμος να προσφέρει τις υπηρεσίες και τις σωστές συμβουλές στους ασθενείς του, συμβάλλοντας στην ολιστική βελτίωση της υγείας και της ψυχολογίας τους. Για μένα η ευχαρίστηση και το χαμόγελο των ασθενών που φεύγουν από το φαρμακείο ικανοποιημένοι, περισσότερο χαρούμενοι και αισιόδοξοι, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

 diamantidou1

Ποιες είναι οι σπουδές σας;  Πόσο σημαντική είναι η  δια βίου εκπαίδευση για ένα φαρμακοποιό;

Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου αλλά και στη συνέχεια παρακολούθησα πλήθος σεμιναρίων σε διάφορους τομείς. Έχω εξειδικευτεί στην παρασκευή φυτικών καλλυντικών και σαπώνων μέσα από κύκλους σπουδών που πραγματοποιήθηκαν στο Αριστοτέλειο, αλλά και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό μου στη Ιατρική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στον τομέα της Κλινικής Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής, ενώ  έχω παρακολουθήσει προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης σχετικά με την οργάνωση και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Προσωπικά θεωρώ πως η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι αλματώδης και είναι απαραίτητο, αν θέλεις να συμβαδίσεις με την εποχή σου και να ανταποκριθείς στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων, να ενημερώνεσαι και να εκπαιδεύεσαι καθημερινά. Η επιστήμη της φαρμακευτικής, όπως και το ίδιο το φαρμακείο ως φυσική επιχείρηση είναι τόσο πολύπλευρα που αποτελούν ένα πρόσφορο έδαφος για να εμπλουτίσεις τις γνώσεις και τις δεξιότητες σου σε διάφορους τομείς και αυτό είναι που για μένα κάνει το συγκριμένο επάγγελμα τόσο ξεχωριστό και ενδιαφέρον. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν περιορίστηκα στις προπτυχιακές μου σπουδές, προχώρησα παρακάτω και θα συνεχίσω να εκπαιδεύομαι σε όσους περισσότερους τομείς μπορώ παράλληλα με τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις προκειμένου να μπορώ να προσφέρω σφαιρικές γνώσεις και ολοκληρωμένες λύσεις στις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων.

 

diamantidou2

 

Ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξετε ένα φαρμακευτικό ή καλλυντικό προϊόν και  να το  τοποθετήσετε στα ράφια του φαρμακείου σας;

Η αλήθεια είναι ότι πλέον το πλήθος των φαρμακευτικών, παραφαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι πολύ μεγάλο. Κάπου εδώ αξίζει να αναφερθεί πως τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των φαρμάκων και των καλλυντικών έχουν παρουσιάσει πολύ μεγάλη ανάπτυξη προσφέροντας πολύ ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα συγκρινόμενα με μεγάλα brand name του εξωτερικού, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για την ελληνική οικονομία και ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και προϊόντα, τα οποία οι εταιρείες μέσω του marketing και των διαφημίσεων προσπαθούν να προωθήσουν και να προσελκύσουν το αγοραστικό κοινό, η αποτελεσματικότητα τους όμως και πολλές φορές ακόμα και η ασφάλεια τους δεν είναι επιβεβαιωμένη. Όντας γυναίκα και καταναλώτρια του φαρμακείου (εκτός από φαρμακοποιός) θέλω πάντα να έχω μια ολοκληρωμένη άποψη για το προφίλ του προϊόντος που εισάγεται μέσα στο φαρμακείο και απευθύνεται στους πελάτες μου. Πιο συγκεκριμένα, για να τοποθετηθεί ένα προϊόν στα ράφια του φαρμακείου μου πρέπει να πληρεί το τρίπτυχο της επιτυχίας  που δεν είναι άλλο από αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και τιμή. Το φαρμακείο είναι χώρος υγείας, ευεξίας και ομορφιάς και οι άνθρωποι έρχονται σε αυτό αναζητώντας προϊόντα που θα εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε ανάγκη τους συμβάλλοντας στη βελτίωση της καθημερινότητας τους. Επομένως, τα σκευάσματα που διακινούνται μέσω του  φαρμακείου πρέπει να είναι φαρμακολογικά ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά, κατάλληλα για όλες τις ηλικίες κατά περίπτωση και τις κοινωνικές τάξεις.

diamantidou3

Τα φαρμακεία δεν είναι μόνο σημεία πώλησης φαρμάκων αλλά και παροχής συμβουλών για θέματα υγείας και ομορφιάς. Ποια είναι η δική σας σχέση κα Διαμαντίδου με τους πελάτες σας;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, ο λόγος που επέλεξα το συγκεκριμένο επάγγελμα και τον κλάδο του φαρμακείου πέρα από την επιστημονική κατάρτιση είναι γιατί σου προσφέρει τη δυνατότητα να έρχεσαι σε καθημερινή επαφή με τον κόσμο, να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες του και να προσφέρεις λύσεις σε αυτές. Κάθε πελάτης που μπαίνει μέσα στο φαρμακείο για μένα αλλά και για όλη την ομάδα που εργάζεται σε αυτό είναι ξεχωριστός και χρήζει της αμέριστης προσοχής, στήριξης και εχεμύθειας μας. Έχουμε διαμορφώσει έναν ευχάριστο και φωτεινό χώρο με πλήθος φαρμακευτικών,  παραφαρμακευτικών και  καλλυντικών προϊόντων, τα οποία μέσα από τις δικές μας ολοκληρωμένες γνώσεις και συμβουλές θα συμβάλουν στην εξυπηρέτηση κάθε ανάγκης των πελατών μας. Στόχος μας είναι να συντηρήσουμε ένα περιβάλλον, στο οποίο ο πελάτης θα νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη και το οποίο θα συμβάλλει στην ολιστική βελτίωση της υγείας, της ευεξίας  και της ομορφιάς.

diamantidou4

Ποια είναι η γνώμη σας για τα online φαρμακεία; Πιστεύετε ότι είναι μία μελλοντική  πρόκληση για σας;        

Τα online φαρμακεία είναι γεγονός πως έχουν κερδίσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς που αντιστοιχούσε κάποτε στα φυσικά καταστήματα και αυτό γιατί οι τιμές τους είναι τόσο χαμηλές που μια μικρή επιχείρηση, όπως το φαρμακείο δεν μπορεί να τις υποστηρίξει. Αυτό σε συνδυασμό με τις διαρκείς υποτιμήσεις των φαρμάκων είναι που έχει πλήξει τον κλάδο μας τόσο πολύ και η βιωσιμότητα του φαρμακείου μέσα στα επόμενα χρόνια είναι αμφίβολη. Φυσικά και δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους καταναλωτές, που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς θα σκεφτούν το οικονομικό συμφέρον τους. Αυτό όμως που θα έπρεπε να γίνει αντιληπτό είναι ότι ο χώρος του φαρμακείου, εκτός από προϊόντα, προσφέρει ολοκληρωμένες και εξειδικευμένες συμβουλές υγείας και ομορφιάς. Ο φαρμακοποιός και το εξειδικευμένο προσωπικό του φαρμακείου είναι αυτοί που έχουν την απαιτούμενη κατάρτιση για να καθοδηγήσουν σωστά τον πελάτη σχετικά με την φαρμακευτική του αγωγή, τις αλληλεπιδράσεις με άλλες ουσίες ή φάρμακα, τον τρόπο χορήγησης ή εφαρμογής διάφορων σκευασμάτων και το τί χρειάζεται ο πελάτης κατά περίπτωση. Τα online φαρμακεία δεν προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα με αποτέλεσμα πολλές φορές οι καταναλωτές να προβαίνουν, είτε σε προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα γι΄ αυτούς, είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την κάλυψη των αναγκών τους και άρα να χάνουν περισσότερα απ΄ όσα κερδίζουν.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone