Πελαγία Μυλωνά: Μια φωνή ξεχωριστή... μια ανερχόμενη ερμηνεύτρια από τη Σαμοθράκη

Από την Βανέσα Ζυγερίδου

Η Πελαγία Μυλωνά είναι μια νέα ερμηνεύτρια που έδειξε την αγάπη της για τη μουσική σε μικρή ηλικία και κατάγεται από

το όμορφο νησί της Σαμοθράκης. Από πολύ νωρίς ξεκίνησε τα μαθήματα σολφέζ, πιάνου και παραδοσιακού τραγουδιού. Στη συνέχεια, σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στον τομέα της Εθνομουσικολογίας - Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας. Έκτοτε, συμμετέχει σε συναυλίες σε πολλές πόλεις της χώρας και τα καλοκαίρια παίρνει μέρος σε πολιτιστικά καλλιτεχνικά δρώμενα στο νησί της Σαμοθράκης.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με το τραγούδι; Ποια τα πρώτα μουσικά ακούσματά σας και πόσο έχουν επηρεάσει τις προτιμήσεις σας ως προς τα τραγούδια που επιλέγετε;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου τραγουδάω. Ευτυχώς για τη μικρή κοινωνία της Σαμοθράκης, και για εμένα βέβαια,  βρέθηκε η μουσικολόγος και μουσικοπαιδαγωγός  Παναγιώτα Τηγανούρια, υπό τις φτερούγες της οποίας δημιουργήθηκε ένας μικρός σύλλογος μουσικής στο νησί. Η ίδια με μύησε στα μουσικά μονοπάτια, καθώς σε ηλικία 8 ετών άρχισα να μαθαίνω σολφέζ και να συμμετέχω στην παιδική χορωδία του νεοϊδρυθέντος συλλόγου. Σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησα τις σπουδές μου στο πιάνο και διδάχτηκα το παραδοσιακό τραγούδι. Σε ένα τόπο με τόσο έντονη μουσική παράδοση ήταν αδύνατον τα ακούσματα μου να μην επηρεαστούν από το παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο αγαπώ και έχω μέσα μου μέχρι και σήμερα. Γι΄ αυτό το λόγο, τα τραγούδια που επιλέγω συνδυάζουν, αν μη τι άλλο, τα παραδοσιακά γυρίσματα της φωνής, τα οποία προσδίδουν μια βελούδινη υφή στα τραγούδια που ερμηνεύω.

 

milona1

 

Ο ανταγωνισμός στον χώρο της μουσικής είναι τεράστιος. Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας τραγουδιστής για να ξεχωρίσει;

Η αλήθεια είναι ότι ο χώρος της μουσικής κατακλύζεται από πολλούς νέους ανθρώπους που προσπαθούν να δείξουν το ταλέντο τους. Προσωπικά, θεωρώ ότι για να πετύχει ένας καλλιτέχνης και να ξεχωρίσει είναι απαραίτητο να συνδυάζει αρκετά στοιχεία. Αρχικά, η αγάπη για την τέχνη του και η σκληρή δουλειά αποτελούν βασικούς παράγοντες που θα κάνουν έναν ερμηνευτή να ξεχωρίσει. Βέβαια, απαραίτητο είναι και το χάρισμα της φωνής. Το σημαντικότερο στοιχείο, όμως, που κατά τη γνώμη μου θα κάνει έναν ερμηνευτή να ξεχωρίσει είναι η διάρκειά του. Η καθιέρωσή του στις καρδιές του κοινού. Η αναγνώριση της προσφοράς του. Ένας καλλιτέχνης σεμνός, εργατικός και συνεργάσιμος που σε κάθε του εμφάνιση προσπαθεί να δίνει καλύτερα ποιοτικά δείγματα από την προηγούμενη είναι αυτός που θα πετύχει και θα κάνει τη διαφορά.

 

milona2

 

Ποια είναι η πιο δυνατή στιγμή που έχετε βιώσει μέχρι σήμερα στην μουσική σας πορεία;

Σε ηλικία 12 ετών πήγα στην Αθήνα, όπου υπό την καθοδήγηση της Ζωής Τηγανούρια ηχογραφήσαμε μια δεύτερη εκτέλεση του τραγουδιού «Δυο χείλη κατακόκκινα», το οποίο ερμήνευσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου  για τις ανάγκες του σίριαλ «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο» σε μουσική της Ζωής Τηγανούρια και στίχους Χάρη Ρώμα. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πόσο πρωτόγνωρη εμπειρία ήταν αυτή για ένα μικρό κοριτσάκι από τη  Σαμοθράκη, να βρεθεί, δηλαδή, σε ένα μεγάλο στούντιο της Αθήνας κάνοντας μια επαγγελματική και απαιτητική ηχογράφηση. Δε θα ξεχάσω ποτέ το δέος και τον ενθουσιασμό που ένιωσα, όταν μπήκα στο στούντιο, φόρεσα τα ακουστικά και άρχισα να τραγουδάω. Αποτελεί μια από τις πιο δυνατές και ξεχωριστές εμπειρίες της ζωής μου.

Η Ζωή Τηγανούρια είναι μια εξαιρετική μουσικός που προέρχεται, όπως κι εσείς από το νησί της Σαμοθράκης. Μάλιστα, γράφει και την μουσική στα τραγούδια σας  και γνωρίζουμε πως έχετε μια εξαιρετική συνεργασία. Πώς ξεκίνησε αυτό το κοινό μουσικό ταξίδι;

Στη Ζωή Τηγανούρια οφείλω πολλά. Υπήρξε ο μέντορας μου, αυτή που μου έδωσε την ευκαιρία να τραγουδήσω για πρώτη φορά στη σκηνή, πράγμα που αποτελούσε μεγάλο όνειρο μου. Οι πολύτιμες και γεμάτες εμπειρία συμβουλές της για όλα και για το τί συμβαίνει πίσω από τα φώτα με ακολουθούν από την πρώτη στιγμή της καριέρας μου φωτίζοντας σαν φάρος την πορεία μου μέχρι σήμερα. Είναι σημαντικές συμβουλές για ένα μικρό κορίτσι που έχει έρθει στη μεγαλούπολη από μια μικρή επαρχία, χωρίς εμπειρία στο χώρο. Είμαι τυχερή, λοιπόν, που είχα αυτή τη βοήθεια, διότι δεν ήταν δεδομένη και την ευχαριστώ γι΄ αυτό. Εκείνη με γνωρίζει από παιδί, διότι τυχαίνει να είμαστε και συγγενείς και μου έκανε την τιμή να συμμετέχω σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές, από το 2013 που έγινε η αρχή μέχρι και πριν ένα χρόνο που κυκλοφόρησε το «Δε ξέρω γιατί», το τραγούδι που αποτελεί την πρώτη επίσημη μου δισκογραφική δουλειά.

 

milona3

 

Με τί ασχολείστε αυτήν την περίοδο και ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα;

Πριν δυο μήνες πήρα το πτυχίο Μουσικολογίας του Τμήματος  Μουσικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Σεπτέμβρη θα ασχοληθώ με το μεταπτυχιακό μου, καθώς θεωρώ πως η μουσική είναι και επιστήμη αλλά και τέχνη, και προσπαθώ να υπηρετώ πιστά και με αφοσίωση και τις δυο αυτές πτυχές της. Το τραγούδι μου με τίτλο «Δε ξέρω γιατί» κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2018 και έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό, πράγμα που αποτελεί τη μεγαλύτερη χαρά και το μεγαλύτερο «δώρο» για κάθε ερμηνευτή. Τη μουσική υπογράφει, φυσικά, η Ζωή Τηγανούρια, ενώ οι υπέροχοι στίχοι ανήκουν στον Κωνσταντίνο Ρωμανίδη, έναν καταξιωμένο γιατρό από την Αλεξανδρούπολη με μεγάλη αγάπη για τη μουσική. Το τραγούδι κυκλοφόρησε με βίντεο κλιπ, σε σκηνοθεσία και το μοντάζ, του οποίου υπογράφει ο Θάνος Λυμπερόπουλος. Τέλος, το τραγούδι κυκλοφόρησε από τη ZOE MUSIC LTD. Το καλοκαίρι θα πάρω μέρος σε παραδοσιακές καθιερωμένες συναυλίες στο νησί, ενώ στις 11 Αυγούστου θα συμμετέχω με μεγάλη μου χαρά στη συναυλία που θα δώσει η Ζωή Τηγανούρια στην Αλεξανδρούπολη. Σας περιμένουμε όλους να μοιραστούμε τη χαρά και την αγαλλίαση που προσφέρει η καλή μουσική στις καρδιές και στο πνεύμα των ανθρώπων.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone