Νίκος Μυρμιλιάγκος: Ο φαρμακοποιός οφείλει να είναι πολυπράγμων και πολυδιάστατος

Από τον Παναγιώτη Πολίτη
Επιμέλεια: Βανέσα Ζυγερίδου
Φωτογραφία: Αντώνης Μαργαρίτης

Ο Νίκος Μυρμιλιάγκος είναι ένας νέος και δραστήριος άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια διατηρεί το δικό του φαρμακείο

στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Ο ίδιος από νεαρή ηλικία δέχτηκε πολλά ερεθίσματα από τον οικογενειακό του κύκλο αναφορικά με το χώρο της υγείας και αυτό στάθηκε βασική αφορμή, ώστε να ακολουθήσει το συγκεκριμένο αντικείμενο. Σπούδασε στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Σόφιας και όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, πραγματοποίησε την πρακτική του σε φαρμακείο. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα κατάφερε να αποκτήσει τις απαιτούμενες γνώσεις, ώστε τελικά να δημιουργήσει το δικό του χώρο. Η ομάδα του Thea Magazine τον συνάντησε στο φαρμακείο του και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του, καθώς και να δει ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού. Όπως μας εξομολογείται στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή του αλλά και όπως διαπιστώσαμε, δεν αντιμετωπίζει το φαρμακείο ως μια απλή επιχείρηση. Το βασικό μέλημά του ίδιου αλλά και της ομάδας του είναι να δίνουν ολοκληρωμένες λύσεις για την κάλυψη των αναγκών του κόσμου αλλά και να αποκτούν καθημερινά όλο και περισσότερες γνώσεις για να μπορούν να ακολουθούν τις συνεχείς εξελίξεις του χώρου.

mirmiliagkos1

Κύριε Μυρμιλιάγκο, ποια ήταν η αφορμή για να επιλέξετε τον τομέα της φαρμακευτικής; Ποιοι οι λόγοι για να ακολουθήσει ένας νέος το συγκεκριμένο αντικείμενο;
Το πρώτο λιθαράκι στην πορεία που ακολουθώ μπήκε περίπου στην ηλικία της εφηβείας έχοντας μνήμες του εαυτού μου να βρίσκομαι στο οδοντιατρείο που έχει η μητέρα μου, καθώς περνούσα τον ελεύθερο μου χρόνο ξεφυλλίζοντας τα βιβλία που απαρτίζουν την βιβλιοθήκη της. Προερχόμενος, λοιπόν, από οικογένεια που η μητέρα ασκεί το επάγγελμα της οδοντιατρικής, από μικρή ηλικία, τα ερεθίσματα ήταν έντονα και πολυάριθμα, ώστε να επιλέξω κάποιο από τα επαγγέλματα υγείας.
Την επιλογή της φαρμακευτικής θα έλεγα ότι την τροφοδότησε συνειδητά η κλίση που είχα στη χημεία, καθώς και η «περιέργεια» και η δίψα μου για το νέο και άγνωστο που με διακατέχει ως άνθρωπο. Η φαρμακευτική είναι ένας επιστημονικός κλάδος πολύπλευρος με ατελείωτες δυνατότητες και οι λόγοι για να ακολουθήσει ένας νέος αυτό το δρόμο είναι πολλοί.
Ο φαρμακοποιός είναι ένας κατοχυρωμένος, καταρτισμένος και άξιος σεβασμού επιστήμονας υγείας με αρκετές δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης που κυμαίνονται από τον τομέα της έρευνας έως αυτόν του φαρμακείου. Ο φαρμακοποιός έχει μια πληθώρα ευκαιριών εργασίας, όπως θέσεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα, φαρμακοβιομηχανίες, ιδιωτικές κλινικές, θεραπευτήρια, καθώς και σε ιδιωτικά φαρμακεία.
Ο νέος που θα ακολουθήσει το επάγγελμα αυτό θα πρέπει να γνωρίζει πως έχει υπό την ευθύνη του την υγεία του συνανθρώπου του και τη διατήρηση αυτής μέσω των υπηρεσιών που θα παρέχει.

Ποιος είναι ο ρόλος και η αποστολή του φαρμακείου; Ποιες οι μεγαλύτερες προκλήσεις για έναν νέο φαρμακοποιό;
Το φαρμακείο θα το χαρακτήριζα ως το προπύργιο της δημόσιας υγείας και της διασφάλισης αυτής, ειδικότερα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε που τα προβλήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας είναι εμφανή. Πιστεύω, ότι το φαρμακείο δεν είναι μια απλή επιχείρηση λόγω της επιστημονικότητας και της σπουδαιότητας του έργου που προσφέρει. Ο ρόλος του είναι να εξυπηρετεί και να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του κοινού, είτε αυτό μπορεί να είναι η φαρμακευτική του περίθαλψη, είτε γενικότερα η επίτευξη του ευ ζην με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο χώρος αυτός, λοιπόν, οφείλει να είναι ένας χώρος παροχών υγείας, συμβουλευτικής και ομορφιάς. Ο φαρμακοποιός οφείλει να είναι πολυπράγμων και πολυδιάστατος, διότι καλείται να δώσει ολοκληρωμένες λύσεις με συνέπεια, προσοχή και υπευθυνότητα μέσα σε όλες τις αντιξοότητες. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που συναντώ στην καθημερινότητα μου ως φαρμακοποιός είναι ότι χρειάζεται να ανταποκρίνομαι συνεχώς στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούν οι καιροί στο χώρο του φαρμακείου, είτε αυτό συνεπάγεται στο να είσαι ενημερωμένος για νέα δεδομένα από μελέτες για υπάρχοντα και μη στην αγορά φαρμακευτικά σκευάσματα, όσον αφορά την ασφάλεια τους, είτε ακόμα και δεξιότητες καλής διαχείρισης και οργάνωσης προσωπικού. Για τον λόγο αυτό, πρωτεύων στόχος μου είναι η συνεχής εκπαίδευση, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε ομαδικό δηλαδή του προσωπικού που απασχολώ, πάνω σε διάφορους τομείς του αντικειμένου παρακολουθώντας προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης και αναζητώντας βιβλιογραφίες προκειμένου να έχω την ευχέρεια και την δυνατότητα να συμβαδίζω με τις εξελίξεις των εποχών.

mirmiliagkos2


Εκτός από τα φαρμακευτικά διαθέτετε και μια μεγάλη ποικιλία από παραφαρμακευτικά προϊόντα. Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία τα επιλέγετε; Ποια η επαφή σας με τους πελάτες;
Όπως προανέφερα, το φαρμακείο εκτός από χώρος υγείας είναι και ένας χώρος ομορφιάς και ευεξίας. Αυτό δικαιολογεί μια πληθώρα σε παραφαρμακευτικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής, δερμοκαλλυντικά και προϊόντα συνεχής χρήσης με σκοπό την κάλυψη των αναγκών και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας. Στην εποχή που ζούμε ο καταναλωτής βομβαρδίζεται συνεχώς μέσω διαφόρων μέσων με νέα προϊόντα και προτάσεις που, είτε του υπόσχονται πολλές φορές αποτελέσματα, τα οποία είναι παραπλανητικά, είτε τα ίδια τα προϊόντα είναι αμφιβόλου προέλευσης, ποιότητας και ασφάλειας. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του φαρμακοποιού έρχεται για να διασφαλίσει την σωστή επιλογή και ορθή χρήση των προϊόντων αυτών εμπνέοντας εμπιστοσύνη και σιγουριά στον καταναλωτή. Η ποιότητα σε συσχέτιση με την τιμή, το λεγόμενο «value for money», είναι ένα από τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία επιλέγω τα προϊόντα που γεμίζουν το φαρμακείο μου προσφέροντας μια γκάμα που καλύπτει κάθε πιθανή ανάγκη. Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας επιλογής είναι η διαφοροποίηση, δηλαδή προϊόντα με καινοτόμες, επιστημονικά μελετημένες συνθέσεις, με την καλύτερη δυνατή ποιότητα και ποσότητα συστατικών, που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη και όχι μοναδικό στόχο την ελκυστικότητα τους προς τον καταναλωτή. Η επαφή με τον κόσμο είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του φαρμακείου που σε γεμίζει συνεχώς με εφόδια με την πάροδο του χρόνου. Ο διάλογος με απόλυτη εχεμύθεια, η κατανόηση των αναγκών και η εξατομικευμένη λύση των προβλημάτων είναι μια προσωπική μου αρχή και προτεραιότητα για να αφήσει μια όσο το δυνατόν θετική εμπειρία στον καταναλωτή.
Ένας απόλυτα ευχαριστημένος, ικανοποιημένος και χαρούμενος πελάτης για μένα είναι η καλύτερη ανταμοιβή.


Ο κόσμος επισκέπτεται καθημερινά τη θάλασσα, αλλά πολλοί είναι αυτοί που δεν μεριμνούν για την αντηλιακή προστασία. Κύριε Μυρμιλιάγκο, πόσο σημαντικό είναι το αντηλιακό και ποιες οι συμβουλές σας για τη σωστή του χρήση;
Βρισκόμενοι στην περίοδο του καλοκαιριού όπου η έκθεση μας στον ήλιο είναι μεγάλη, η αντηλιακή προστασία μοιάζει πιο σημαντική από ποτέ και η χρήση ενός αντηλιακού προϊόντος είναι απαραίτητη για την προστασία του δέρματος μας από τις υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB του ηλίου που είναι υπεύθυνες για την φωτογήρανση του δέρματος και την πρόκληση εγκαύματος αντίστοιχα. Για να αποφύγουμε τις καταστάσεις αυτές θα πρέπει να επιλέξουμε ένα προϊόν ποιοτικό, με τα κατάλληλα αντηλιακά φίλτρα και συστατικά, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες μας εξατομικευμένα για κάθε τύπο δέρματος, τόσο για το πρόσωπο, όσο και για το σώμα.
Θα συμβούλευα τη χρήση αντηλιακού τουλάχιστον τριάντα λεπτά πριν εκτεθούμε στον ήλιο και την επανάληψη της εφαρμογής είκοσι λεπτά μετά από την πρώτη έκθεση. Θα πρέπει να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας κατά γενικό κανόνα κάθε δυο ώρες και κάθε φορά που βρεχόμαστε από το νερό της θάλασσας.
Όσο για τους μικρούς μας φίλους, οι γονείς θα ήταν καλό να προτιμήσουν ένα προϊόν υποαλλεργικό με φυσικά αντηλιακά φίλτρα, τα οποία δεν θα ερεθίσουν το ευαίσθητο τους δέρμα. Επίσης, να μεριμνούν για τη χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, να τους φοράνε άνετα ρούχα για να αποφύγουν δερματικούς ερεθισμούς από τριβή, καθώς και να φροντίζουν για τη συχνή τους ενυδάτωση.

 

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone