Χρήστος Δούκας: Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας

Από τη Σοφία Χύτου

Το THEA magazine συνάντησε τον Πρόεδρο - Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Χρήστο Δούκα.

Ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης είναι Ανώνυμη Εταιρεία με έδρα την Αλεξανδρούπολη και εποπτεύουσα αρχή το Υπουργείο Ναυτιλίας. Στη δικαιοδοσία του είναι: ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης, ο λιμένας της Καμαριώτισσας Σαμοθράκης και τα αλιευτικά καταφύγια Θερμών Σαμοθράκης και Μάκρης.

 

Λιμένας της Αλεξανδρούπολης είναι από τους πιο σημαντικούς λιμένες της χώρας με μεγάλη Εθνική σημασία, κ. Δούκα. Μπορεί κατά τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει σταυροδρόμι διαμετακομιστικού εμπορίου;

Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για να παίξει το ρόλο του ως σταυροδρόμι διαμετακομιστικού εμπορίου είναι οι συνδυασμένες μεταφορές. Ταυτόχρονα ο προνομιακός εμπορικός δρόμος, ο κάθετος άξονας Αίγυπτος- Ελλάδα – Βουλγαρία – Ανατολική Ευρώπη. Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας. Έχουμε και εναλλακτική διαδρομή τον δρόμο μέσω Δαρδανελλίων. Οι προϋποθέσεις για να το επιτύχουμε είναι η βελτίωση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών και οι υποδομές στο λιμένα. Είναι σημαντικό να κινηθούμε στοχευμένα και επαγγελματικά.

 

Ποια είναι η μελλοντική στρατηγική στόχευση του Ο.Λ.Αλεξανδρούπολης ΑΕ;

Οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι για την ενίσχυση του ρόλου του Ο.Λ.Α. στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής απορρέουν από την ανάλυση των δυνατών σημείων του Οργανισμού. Αρχικά η σταδιακή υλοποίηση του εγκεκριμένου Αναπτυξιακού Προγράμματος (Master Plan) του λιμανιού, με εξασφάλιση χρηματοδότησης των αναπτυξιακών έργων και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η προώθηση δράσεων ελέγχου και ασφάλειας της λιμενικής ζώνης με βάση τα διεθνή πρότυπα και οδηγίες καθώς και η προώθηση συνθηκών ασφαλούς ναυσιπλοΐας και ελλιμενισμού των πλοίων. Η αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής των λιμένων και της ευρωπαϊκής πολιτικής των μεταφορών. Η εξασφάλιση της μακρόχρονης βιωσιμότητας και αυτονομίας του Οργανισμού. Η αξιοποίηση της θαλάσσιας χερσαίας ζώνης του λιμένα, εξασφαλίζοντας την παροχή ανταγωνιστικών λιμενικών υποδομών και υπηρεσιών από πλευράς ποιότητας. Ακόμη, η φιλοξενία Εμπορευματικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης στη Χερσαία Ζώνη του Λιμένα Αλεξανδρούπολης ή σε γειτονική προς αυτήν περιοχή. Φιλοξενία κρουαζιερόπλοιων, σκαφών αναψυχής και παροχή υπηρεσιών σε μικρά και μεσαία σκάφη. Διασύνδεση με φορείς της πόλης (Δ.Π.Θ.). Ενίσχυση του θαλάσσιου αθλητισμού, της ακτοπλοΐας αλλά και του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης;

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται σε προνομιακή γεωστρατηγική θέση στο χάρτη της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Έχει επάρκεια βαθών, προβλητών και κρηπιδωμάτων. Η χερσαία ζώνη είναι μεγάλη, υπολογίζεται σε 1150 στρέμματα και διαθέτει σιδηροδρομική και οδική σύνδεση, ενώ το αεροδρόμιο Δημόκριτος βρίσκεται σε απόσταση 5χλμ. Με την ολοκλήρωση του συστήματος ασφάλειας ISPS το λιμάνι μπορεί να παίξει δυναμικό ρόλο στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών, ιδιαίτερα για μεταφορά εμπορευμάτων από και προς την Αίγυπτο, την Βουλγαρία και την Ανατολική Ευρώπη.

Στον τομέα του τουρισμού, στον οποίο η περιοχή του Έβρου αποτελεί ένα ανερχόμενο και ελκυστικό σημείο προορισμού, το λιμάνι μπορεί να φιλοξενήσει μικρά και μεσαία πλοία κρουαζιέρας και σκάφη αναψυχής, ενώ διαθέτει χώρο για διαχείμανση και συντήρηση μικρών και μεσαίων σκαφών αλιείας και αναψυχής. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία Υδατοδρομίου στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καμαριώτισσας. Στη Σαμοθράκη της σπάνιας και μοναδικής ομορφιάς υπάρχει το λιμάνι της Καμαριώτισσας από το οποίο πραγματοποιούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και για το οποίο εκπονείται η «Μελέτη πλαισίου έργων ανάπτυξης» που θα καθορίσει τη μορφή και τα έργα ανάπτυξης του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης, ενώ παράλληλα στα Αλιευτικά καταφύγια των Θερμών Σαμοθράκης και Μάκρης (παραδοσιακού οικισμού που απέχει 12χλμ. Δυτικά της Αλεξανδρούπολης) προβλέπονται έργα συντήρησης και προστασίας.

 

Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς τη θέση του. Θα ήθελα να μας αναφέρετε κάποια από αυτά τα πλεονεκτήματα.

Ο λιμένας διαθέτει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα θέσης, το οποίο ορίζεται τόσο σε επίπεδο Πανευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, αφού βρίσκεται στο άκρο του Πανευρωπαϊκού Άξονα ΙΧ, όσο και σε εθνικό επίπεδο, αφού συνδέεται με την οδική Εγνατία και με τον σιδηροδρομικό άξονα Θεσσαλονίκης – Τουρκικών συνόρων / Βουλγαρικών συνόρων. Διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα επάρκειας χερσαίων χώρων. Είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους σε διαθέσιμη χερσαία έκταση λιμένες της χώρας, ενώ πρόκειται να επεκταθεί περισσότερο με την αξιοποίηση των προϊόντων των εκσκαφών για την εκβάθυνση λιμενολεκάνης και διαύλου. Έχει ήδη δρομολογηθεί η σύνδεσή του με την Εγνατία με οδό πρόσβασης και η σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο, με πρόβλεψη για σιδηροδρομική σύνδεση και του προβλήτα Ε/Κ.

Διαθέτει μεγάλο καινούργιο προβλήτα Ε/Κ με άριστης ποιότητας δάπεδα, υποδοχές για τοποθέτηση εξοπλισμού και δικτύων και ικανά βάθη για την εξυπηρέτηση μεγάλων πλοίων μεταφοράς Ε/Κ, ο οποίος είναι διαθέσιμος στο σύνολό του και επιτρέπει κάθε μορφής αξιοποίηση, ακόμα και την αποκλειστική διάθεση σε ενδιαφερόμενο operator χωρίς περιορισμούς. Η ενδοχώρα του περιλαμβάνει δυναμικές παραγωγικές περιοχές, με υψηλή αγροτική παραγωγή και βιομηχανικές ζώνες που φιλοξενούν δυναμικές εξαγωγικές βιομηχανίες. Αυτό δίνει στον λιμένα μια σταθερή βάση διακίνησης που αποτελείται από σιτηρά και γενικά φορτία. Ο λιμένας αποτελεί το κύριο σημείο επικοινωνίας με την ηπειρωτική χώρα για τη Σαμοθράκη και δευτερεύον σημείο επικοινωνίας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Αυτό εξασφαλίζει μία σταθερή ακτοπλοϊκή διακίνηση, η οποία συνεχώς αυξάνεται.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone