Ο Σάκης Δόμπας επιχειρηματίας από την Ορεστιάδα σε μια εξομολόγηση "ψυχής"

Από τη Σοφία Χύτου

Είναι από τα άτομα που όταν ρωτήσεις κάτι η απάντησή του θα σε ξαφνιάσει. Αυθεντικός, με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ διακρίνεται

για την μεγάλη αγάπη του για τη μουσική και όχι μόνο. Το Thea magazine συνάντησε στην Ορεστιάδα τον Σάκη Δόμπα σε ένα από τα καταστήματά του και αναφέρθηκε στο χώρο και στα χαρακτηριστικά της καφεστίασης , στην οικονομική κρίση αλλά και στα ιδιαίτερα γνωρίσματα των ανθρώπων που δίνει βαρύτητα.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το χώρο της καφεστίασης και ποιες θεωρείς ότι είναι οι κυριότερες προκλήσεις που είχες να αντιμετωπίσεις;

Θα μπορούσα να ισχυριστώ πως "γεννήθηκα" μέσα σε αυτόν τον χώρο μιας και οι γονείς μου διατηρούσαν για πολλα χρόνια πολυχώρο (μπυραρία-εστιατόριο-χώρο εκδηλώσεων) στην Γερμανία όπου και μαζί με την αδερφή μου ζήσαμε τα παιδικά μας χρόνια. Επιστρέψαμε το 1990 και δεν άργησα πολύ να διαπιστώσω πως το "έξω" θα είναι και η ζωή μου. Ξεκίνησα να εργάζομαι στα μαγαζιά του κλάδου αρχές του 1993 και (ευτυχώς ή δυστυχώς) γοητεύτηκα πολύ από όλο αυτό που ονομάζουμε "εξυπηρέτηση και φιλοξενία" του κόσμου. Η μεγάλη όμως και κρίσιμη καμπή για την χάραξη της επαγγελματικής μου πορείας προέκυψε όταν σε ηλικία 23 ετών βρέθηκα ,μετά από μια σειρά διακρίσεων και επιτυχιών στην δουλειά μου, να εργάζομαι για δυο πολύ μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες με τις οποίες και ταξίδεψα σε πάρα πολλές χώρες. Τόσο για την "Diesel industries" όσο και για την "Red Bull" είχα την απόλυτη ευθύνη για την καλοπέραση και διασκέδαση των καλεσμένων τους σε ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων, από επιδείξεις μόδας και opening νέων καταστημάτων σε after parties αθλητικών event και παρουσιάσεις νέων προϊόντων. Με λίγα λόγια ήμουν σχεδόν σε αποκλειστικότητα και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ο disc jockey και μουσικός παραγωγός αυτών των δυο "θηρίων".

Επιστρέφοντας πολύ ενσυνείδητα και έπειτα από πολλά έτη "νομαδικής" ζωής στον τόπο καταγωγής μου άνοιξα και το πρώτο μου bar, το moonwalk. Ως ελεύθερος επαγγελματίας λοιπόν ασχολούμαι από το 2007 και έκτοτε έχω ανοίξει αλλά τρία μαγαζιά, το Centrál (το λατρεμένο μας καλοκαιρινό στέκι), το Soul (το χειμερινό μας ζεστό και γλυκό "καταφύγιο") και στον πρώτο όροφο ακριβώς από πάνω, το Luv' που είναι και το μοναδικό club της πόλης.

Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σου θα σου πω, πως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισα, αντιμετωπίζω αλλά και φαντάζομαι πως πιθανόν θα με κρατάει πάντα σε εγρήγορση είναι να συνδυάσω τις σταθερές, τον χαρακτήρα και την διαχρονικότητα που θέλω να προσδώσω στους χώρους μου μέσα από άψογη και ευγενέστατη εξυπηρέτηση, ποιοτικά και πολύ νόστιμα προϊόντα, καλή μουσική και προφανώς την σχεδίαση των χώρων, αλλά ταυτόχρονα να μην χάνω οποιαδήποτε εξέλιξη και καινοτομία προκύπτει στον κλάδο της καφεστίασης, απορροφώντας όλες αυτές τις όμορφες αλλαγές.

Σίγουρα το κομμάτι των καλών συνεργατών και του προσωπικού είναι πάντα ένα μεγάλο θέμα στον κλάδο μας.

Για πολλούς επίσης ο υπεράριθμος και μερικές φορές αθέμιτος ανταγωνισμός είναι ένα ζητούμενο, αλλά πραγματικά πιστεύω πως αν ασχοληθεί κανείς με την προσωπική του εξέλιξη και την δουλειά του δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αργά ή γρήγορα ο κόσμος αντιλαμβάνεται και ξεχωρίζει το άριστο από το όχι και τόσο καλό.

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που σου αρέσει περισσότερο στο χώρο της καφεστίασης;

Το βασικό χαρακτηριστικό που υπήρξε και όντως σημαντικό κριτήριο για την ενασχόληση μου με την δουλειά αυτή, και είναι κάτι που μου αρέσει από μικρό παιδί, είναι η καθημερινή συναλλαγή με κόσμο. Ορισμένες φορές σίγουρα η εξάντληση από αυτό φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά ταυτόχρονα οι καθημερινές "κουβεντούλες" ή τα "μασσαλάκια" που λέμε εδώ στην Ορεστιάδα, η επαφή με τους πελάτες, και η πολλή διαδραστική φύση της δουλειάς είναι και το επαγγελματικό μου οξυγόνο.

 Ο συγκεκριμένος χώρος είναι αρκετά απαιτητικός, αυτό σε έχει απομακρύνει από αγαπημένες συνήθειες που έκανες στον ελεύθερο χρόνο σου;

Όπως σε κάθε δουλειά πλέον και με τους ρυθμούς που τρέχει η σύγχρονη κοινωνία έχουνε μείνει πολλά hobby ή συνήθειες πίσω. Αναρωτιέμαι όμως περιστασιακά αν όντως οφείλεται στον όγκο της δουλειάς ή αν έφτασαν αυτές οι συνήθειες σε ένα φυσικό τέλμα. Πιστεύω πως αν αγαπάς πραγματικά κάτι πολύ και σου δίνει χαρά και ενέργεια δεν επιτρέπεις απολύτως τίποτα να σου το στερεί πλήρως. Πέρα από αυτό εδώ και μια τριετία έχω την καλύτερη συνήθεια του κόσμου που ακούει στο όνομα "Φώτης". Οι γονείς θα καταλάβουν!

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αρκετοί άνθρωποι κάνουν μια εργασία την οποία δεν την έχουν επιλέξει, εσύ βρέθηκες κάποια στιγμή στην ίδια θέση;

Έχω κάνει αρκετές δουλειές από τα εφηβικά μου χρόνια και σίγουρα υπήρξαν και κάποιες που αρχικά δεν μου άρεσαν. Κατάφερνα όμως πάντα και ευτυχώς σε μικρό χρονικό διάστημα να εστιάζω στα θετικά, να παραβλέπω τα αρνητικά και να προσαρμόζω την δουλειά στα μέτρα μου. Θεωρώ πως αν κάποιος δει την εργασία σαν ένα παιχνίδι με συγκεκριμένους κανόνες, καθίσει και μάθει ενδελεχώς τους κανόνες αυτούς και σε μεγάλο μέρος τους εφαρμόσει δεν έχει να φοβηθεί καμία δουλειά. Δυστυχώς εξακολουθούν και υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποι μας που πλήττονται από την κρίση αλλά δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ και ας κληθούμε και κάποιες φορές να κάνουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν. Προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιον που να τα βλέπει όλα ανεξαιρέτως τέλεια στην δουλειά του και να μην ταλαιπωρείται έστω από κάποια πράγματα.

Πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο στη ζωή ενός ανθρώπου είναι να πραγματοποιεί τα όνειρά του. Εσύ αισθάνεσαι ότι τα έχεις πραγματοποιήσει;

Στα 39 μου είμαι πολύ ευγνώμων για όσα μου έδωσαν πρωτίστως οι γονείς και η αδερφή μου, η σύζυγος και το παιδί μου, οι συνεργάτες μου και όλοι όσοι είχαν θετικό εκτόπισμα πάνω μου. Σίγουρα όπως κάθε άνθρωπος έχω ονειρευτεί πολλά και διάφορα αλλά όπως στην ερώτηση που όλοι έχουμε κληθεί να απαντήσουμε σε φιλικές παρέες, "τι θα έκανες αν κέρδιζες το joker;" θα σου απαντήσω ακριβώς όπως απαντάω και εκεί. Σίγουρα τα υλικά αγαθά είναι κάτι ζηλευτό και πολλές φορές (δυστυχώς) αξιολογούμε την ευτυχία βάσει απόκτησης αυτών αλλά τι να κανείς το υπερπολυτελές αυτοκίνητο ή την έπαυλη αν δεν έχεις αγάπη και ουσιαστική σύνδεση με τους συνανθρώπους σου;

Η οικογένεια μου, οι φίλοι μου και εγώ χαίρουμε άκρας υγείας, δεν μας λείπει τίποτα ουσιαστικό, γελάω πολύ και θεωρώ πως κάνω και πολλούς συνανθρώπους μου να γελάνε και σε γενικές γραμμές είμαι πολύ καλά.

Ταξίδια έχω κάνει, αυτοκίνητα έχω οδηγήσει, μπάλα έχω παίξει, παίρνω το μικρόφωνο από τους καλεσμένους μου και τραγουδάω, μεθάω μέσω όρο 2 φορές τον χρόνο, βλέπω τις αγαπημένες μου σειρές, παίζω για χαλάρωση PlayStation που και που...

Ουσιαστικά λοιπόν ναι, αισθάνομαι πως έχω πραγματοποιήσει πολλα από τα όνειρα μου και μάλιστα με τον μοναδικό και θα έλεγα λίγο ιδιαίτερο δικό μου τρόπο.

Και αύριο όμως ξημερώνει μια νέα και ωραία μέρα και πρέπει όλοι μας να βάλουμε τα δυνατά μας να την χαρούμε και να πλησιάσουμε ακόμη ένα βήμα σε αυτό που ονειρεύεται ο καθένας.

Θέλω να μου αναφέρεις 3 χαρακτηριστικά τα οποία δίνεις βαρύτητα σε έναν άνθρωπο.

Λοιπόν τα τρία χαρακτηριστικά είναι καλοσύνη, σωστή παιδεία και αυτοπεποίθηση.

Όσο για την καλοσύνη  θεωρώ πως δεν έχω να αναπτύξω και πολλά. Δεν είσαι καλοσυνάτος καλοσυνάτη, δεν έχεις ούτε χρόνο ούτε και χώρο στην ζωή μου. Κουράστηκα από μίζερους και μικροπρεπής ανθρώπους.

Σίγουρα είναι πολύ γοητευτικό όταν ένας άνθρωπος έχει σωστή παιδεία και ειλικρινά δεν αναφέρομαι στις ακαδημαϊκές του γνώσεις και κατορθώματα. Όλοι μας έχουμε συναντήσει επιστήμονες άξεστους και κακόβουλους, όπως και όλοι μας έχουμε μείνει με ανοιχτό το στόμα ερχόμενοι σε επαφή με "εκείνον τον κυριούλη", απόφοιτο δημοτικού του οποίου η συμπεριφορά και ο τρόπος σκέψης μας προκάλεσε συγκίνηση και όμορφα συναισθήματα.

Και τέλος ένα από τα αγαπημένα μου χαρακτηριστικά σε έναν άνθρωπο είναι η αυτοπεποίθηση. Πραγματικά θεωρώ πως ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε αν κανείς δεν έχει αυτοπεποίθηση δεν θα πάει πολύ μακριά. Ότι και αν κάνουμε λοιπόν, πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις και στο εαυτό μας.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone