Δήμος Μιχαλεντζάκης - Ο χρυσός Εβρίτης που «νίκησε» το χρόνο

 

Από την Σοφία Χύτου

Photography/Concept Κωνσταντίνος Μπίκος

Make up artist Κατερίνα Κιζιρίδου

 

Είναι μόλις 17 ετών, παρ’ όλα αυτά «νίκησε» το χρόνο ενώ ταυτόχρονα έκανε την Ελλάδα ακόμη πιο γνωστή

στο μακρινό Ρίο της Βραζιλίας και όλους εμάς να δακρύσουμε και να αισθανθούμε υπερήφανοι. Ήταν μια νίκη που έδωσε χαρά σε όλους τους Eβρίτες, ήταν ένα μετάλλιο χρυσό με όλη τη σημασία της λέξης γιατί έδειξε σε όλους μας πως τα πάντα στη ζωή είναι εφικτά και δυνατά. Ήταν ένας αγώνας που τον έζησε έντονα ολόκληρος ο Έβρος. Ο ίδιος μας περιγράφει με μεγάλη συγκίνηση την θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν μικροί και μεγάλοι αλλά και τα μηνύματα υποστήριξης κατά τη διάρκεια των αγώνων. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον των παιδιών για την κολύμβηση ενώ έστειλε και το δικό του ξεχωριστό και ιδιαίτερο μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους νέους ανθρώπους.

Το ΤΗΕΑ magazine συνάντησε στο κλειστό κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης το χρυσό παραολυμπιονίκη Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη μαζί με τον προπονητή του Τάσο Καλλιτσάρη σε μια συζήτηση εφ΄ όλης.

 

 THEA Autumn2016 Mixalentzakis1  THEA Autumn2016 Mixalentzakis2

 

Δήμο περίμενες πριν από τους Παραολυμπιακούς αγώνες ότι ο Έβρος και η Θράκη θα σου επιφύλασσε τέτοια υποδοχή και θα πανηγύριζε μαζί σου;
Δεν περίμενα να υπάρχει τόσος πολύς κόσμος κατά την άφιξή μου στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος». Ήταν η πιο θέρμη υποδοχή που έχω ζήσει μετά από αγώνες. Με περίμενε κόσμος τον οποίο δεν τον γνώριζα, πέραν του συγγενικού και υποστηρικτικού μου περιβάλλοντος. Ήταν μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία και θέλω να το ξαναζήσω. Κατά τη διάρκεια των αγώνων τα μηνύματα συμπαράστασης ήταν πάρα πολλά και θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο μικρούς και μεγάλους για την υποστήριξη στο πρόσωπό μου και στην προσπάθειά μου.


Αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι στη Βραζιλία επικρατούν δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Εσύ στο Ολυμπιακό χωριό, στους αγώνες ή και κατά τη διάρκεια παραμονής σου εκεί παρατήρησες κάποιες ανισότητες;
Στο Ολυμπιακό Χωριό δεν παρατηρούσες κάποια ανισότητα ως προς τις συνθήκες διαμονής, ήμασταν όλοι οι αθλητές και όλες οι εθνικές ομάδες το ίδιο. Αυτό συνέβαινε  κυρίως στο κέντρο της πόλης. Στη Βραζιλία δεν υπάρχει μεσαία τάξη, υπάρχουν πολύ πλούσιοι ή πολύ φτωχοί. Ως προς τη διοργάνωση, ήταν άρτια όλες τις ημέρες των αγώνων και αρκετός κόσμος επισκέπτονταν τα στάδια για να παρακολουθήσει από κοντά τα αθλήματα που τον ενδιέφεραν.

 

THEA Autumn2016 Mixalentzakis3    THEA Autumn2016 Mixalentzakis4


Είσαι πια Χρυσός Παραολυμπιονίκης, ένα πρότυπο για μικρούς και μεγάλους. Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις σε όλους τους νέους που εγκαταλείπουν τη χώρα μας και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό;
Ελπίζω να δικαιωθούν όλοι οι νέοι με όποια απόφαση πάρουν, έχω εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους. Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω είναι μια πρόσκληση και κυρίως στα παιδιά να ασχοληθούν με το  μαγικό χώρο του αθλητισμού, διότι θα τους βοηθήσει να εξελιχθούν σωματικά αλλά και ψυχικά!

Ένας αθλητής τέτοιου επιπέδου είναι αναγκαίο να αφιερώνει πολύ χρόνο στην προπόνηση και να «στερηθεί» κάποια υλικά πράγματα. Το αισθάνθηκες κάποιο χρονικό διάστημα αυτό;
Αυτό το καταλαβαίνεις κυρίως κατά τους μήνες της προετοιμασίας, όπου η ψυχολογική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη από την σωματική και εκεί χρειάζεται προσοχή. Όπως και σε άλλους χώρους, έτσι και στον αθλητισμό χρειάζεται να αφιερώνεις χρόνο και να προσπαθείς αρκετά για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσεις να επιτύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Παρότι στη χώρα μας είναι δύσκολες οι συνθήκες για έναν αθλητή, εξαιτίας των εγκαταστάσεων ή των ελλείψεων που επικρατούν, ωστόσο στο χώρο της κολύμβησης η χώρα μας έχει αρκετές διακρίσεις. Που οφείλεται αυτό;
Οφείλεται στην δύναμη ψυχής και την «δίψα» των αθλητών για μια καλύτερη επίδοση και εμφάνιση στο πλαίσιο των αγώνων.
Αρκετοί αθλητές δίνουν  τα μέγιστα και φυσικά τον καλύτερό τους εαυτό για τη χώρα μας, τα σωματεία τους, τον κόσμο αλλά και για τους ίδιους.

Υπάρχει κάποιο γεγονός, το οποίο μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου να σε συγκλόνισε και να σου έδωσε περισσότερη δύναμη για το μέλλον;
Η αγάπη του κόσμου που λαμβάνω καθημερινά είναι τεράστια και κυρίως από τα μικρότερα παιδιά. Είναι η δύναμη μου έτσι ώστε να συνεχίσω πιο σκληρά.
Πάρα πολλά σχολεία με προσκάλεσαν και συνεχίζουν να με προσκαλούν ώστε να με γνωρίσουν τα παιδιά από κοντά. Θα ήθελα να σας πω ότι έχω ακούσει πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τα μικρά παιδιά που έχω ενθουσιαστεί πάρα πολύ. Θα ήθελα και ο ίδιος να ευχαριστήσω μικρούς και μεγάλους για την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους, είναι κάτι το οποίο με έχει συγκινήσει.


Πώς αισθάνθηκες κατά το άκουσμα του Εθνικού Ύμνου της χώρας μας;
Σίγουρα το συναίσθημα ήταν μοναδικό, ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος της χώρας μας και ανέβηκε η σημαία μας στο υψηλότερο  βάθρο, στην κορυφή του κόσμου, στα πέρατα της γης! Ήταν μια μοναδική εμπειρία, που θα τη θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή. Θέλω όμως να ζήσω ξανά τέτοιες στιγμές και θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για ακόμη περισσότερες επιτυχίες!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone