Ζωή Τηγανούρια: Mία διεθνής καλλιτέχνις με καταγωγή από τη Σαμοθράκη

Η σολίστ του ακορντεόν, συνθέτης & performer Ζωή Τηγανούρια είναι μία διεθνής καλλιτέχνις,

με σημαντική καλλιτεχνική πορεία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και  μία υπέρ-παραγωγική δισκογραφία στα 10 χρόνια της προσωπικής της καριέρας. Μέχρι σήμερα μετράει 19 προσωπικές παραγωγές:  8 CD σε φυσικό προϊόν, 3 Βιβλία με παρτιτούρες που συνοδεύονται από CD για Transcription και 8 ψηφιακές παραγωγές. Πάρα πολλές ορχηστρικές συνθέσεις της έχουν μπει σε διεθνείς συλλογές (όπως το Buddha Bar), πάνω από 300 τραγούδια της έχουν ερμηνευτεί στην εγχώρια δισκογραφία από Έλληνες και ξένους ερμηνευτές και έχει πραγματοποιήσει πάνω από χίλιες συμμετοχές στη διεθνή δισκογραφία ως ακορντεονίστα.
Ασφαλώς δεν πρέπει να παραλείψουμε την παραγωγή που κυκλοφόρησε από την εταιρεία της, Zoe Music Ltd για τον  πατέρα της «Καντρίλιες και στη Σαμοθράκη με τον Δημήτρη Τηγανούρια», καθώς είναι γνωστό πόσο πολύ αγαπάει τη γενέτειρα της, τη Σαμοθράκη.
Το βιογραφικό της είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Πολυάριθμες συναυλίες σε φεστιβάλ, αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και σημαντικές διακρίσεις και συνεργασίες με πολύ ηχηρά ονόματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το 2006 συνεργάστηκε με τον James Brown  ανοίγοντας τις συναυλίες του στην Ελλάδα, στο θέατρο Λυκαβηττού και στο θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη.
Θα χρειαστούμε σελίδες για να καταγράψουμε όλο το βιογραφικό της και τη καλλιτεχνική της πορεία, γι’ αυτό θα αρκεστούμε μόνο στην προσωπική της δισκογραφία, την οποία αξίζει να ανακαλύψετε όσοι δε το έχετε κάνει ακόμα.

 

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε τη νέα instrumental electro-tango σύνθεση με τίτλο “Last Τango by Zoe”. Θα το παρουσιάσετε εκτός από την Ελλάδα και σε κάποιες χώρες του εξωτερικού;
 Ήδη έχει αρχίσει το διεθνές ταξίδι του “Last tango by Zoe”. Στις 20 Δεκεμβρίου   κυκλοφορεί και το remix του κομματιού που έχει κάνει ο διάσημος Έλληνας DJ Τάσος Πιλαρινός  (γνωστός για την παγκόσμια επιτυχία που έκανε το remix του «LP_Lost on you’»).  Ήδη μας το έχουν ζητήσει από Buddha Bar πριν κυκλοφορήσει και το παίζει στο πρόγραμμα του ο  Ravin  (ο παγκοσμίως γνωστός DJ του Buddha-Bar Paris), οπότε οι προοπτικές είναι τεράστιες.


Είστε ερμηνεύτρια και μουσικοσυνθέτης. Ήταν κάτι που το θέλατε από νεαρή ηλικία ή προέκυψε;  
Πάντα ήθελα να γίνω μουσικός, η σύνθεση υπήρχε μέσα μου. Μάλιστα πρόσφατα ανακάλυψα σε ακουστικό υλικό από τα αρχεία του πατέρα μου στη Σαμοθράκη ότι στα 10 μου είχα γράψει τη πρώτη μου μελωδία με το μικρό μου αρμόνιο και την έπαιζα με καμάρι…  
Όμως όλα τα υπόλοιπα χρόνια της ενηλικίωσης δεν ξαναήρθε στην επιφάνεια η σύνθεση, όταν ξαφνικά το 1999, άρχισαν να ξεχειλίζουν απότομα οι μελωδίες η μία μετά την άλλη. Από το 1999 μέχρι σήμερα -17 και πλέον χρόνια- η δημιουργία και η έμπνευση είναι απαραίτητα συστατικά της ζωής μου. Είναι ανάσα, ζωή, ευχαρίστηση κι αγάπη...


Μουσική και πολιτισμός, δύο στοιχεία αλληλένδετα. Τι είναι για εσάς η μουσική;
Ο κόσμος, ιδίως αυτή την εποχή, χρειάζεται από τη μουσική να του αφήνει μία αίσθηση αισιοδοξίας, να τον γεμίζει θετική σκέψη και καλή διάθεση, για να μπορεί να ξεπερνά τις δυσκολίες της καθημερινότητάς του.

Δε θέλει «σουξεδάκια» που απλά του υπενθυμίζουν αυτό που ήδη ξέρει και τον κρατάνε «όμηρο» στα ίδια του τα συναισθήματα.  Η αληθινή Τέχνη, πρέπει να δείχνει το άλλο μονοπάτι, το μονοπάτι της αυτοβελτίωσης και της προσμονής κι όχι να αναπαράγει την υπάρχουσα κατάσταση, για να είναι πιο οικεία στο κοινό και να «πουλάει» ευκολότερα…
Η μουσική είναι Πολιτισμός. Είναι ένας «ζωντανός ουρανός» που πλημμυρίζει τον κόσμο με φως γεμάτο  χρώματα και ομορφιά… Η μουσική είναι η ομορφιά της Ζωής… «Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος», όπως έχει πει ο Νίτσε…


Ποια είναι η πηγή έμπνευσης στα τραγούδια σας; Υπάρχει κάτι το οποίο σας επηρεάζει;  
Κάθε εποχή της ζωής μου, πηγή έμπνευσης είναι κάτι άλλο. Πάντα όμως είναι κάτι ωραίο, κάτι ανοδικό και ποτέ κάτι που να ταυτίζεται με στενόχωρες σκέψεις κι άσχημα συναισθήματα. Τα τελευταία χρόνια μονοπωλούν το ενδιαφέρον της έμπνευσης μου ο σύζυγός μου και η κόρη μας…


Τι μας επιφυλάσσετε για το μέλλον; Θα σας δούμε να συνεργάζεστε με άλλους γνωστούς καλλιτέχνες;  
Ασφαλώς έρχονται τα καλύτερα με πολλές ουσιαστικές συνεργασίες.  Η σύνθεση μου «Nostalgia» σε ένα καταπληκτικό remix των Dreamers Inc, επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες κομμάτια και συμπεριλαμβάνεται στην επετειακή έκδοση του Buddha-Bar με τίτλο «The Ultimate Experience»,  ένα συλλεκτικό Box Set με επιλογές από τον Ravin (ο παγκοσμίως γνωστός DJ του Buddha-Bar Paris) και του δικού μας Mario Chaviaras (Buddha-Bar London’s DJ) που κυκλοφόρησε πριν μια εβδομάδα.  
Μέσα στο Δεκέμβρη  στη Γκαλερί Δημιουργών, στο πλαίσιο της ενότητας «Έλληνες Συνθέτες», παρουσιάζω την παράσταση μου «Μονοπάτια» με τραγούδια και instrumental συνθέσεις από την εγχώρια και διεθνή δισκογραφία μου, που ξεκινά από το 1999 και φθάνει μέχρι σήμερα.
Συνοδοιπόροι πολλοί αγαπημένοι ερμηνευτές όπως: Ελένη Βουδουράκη, Θάνος Πολύδωρας, Πολύτιμη, Βασιλική Στεφάνου, Κώστας Τηγάνης, Πελαγία. Επίσης,  συμμετέχει ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας, χοράρχης & ψάλτης Αχιλλέας Χαλδαιάκης. Στην κιθάρα η Αρετή Κοκκίνου, στο βιολί ο Ιάσονας Κτενάς και στα κρουστά ο Στέλιος Γενεράλης.

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στο Πεδίον του Άρεως, κάνοντας την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Περιφέρειας Αττικής, παρουσίασα τη συναυλία με τίτλο “Αρώματα του Κόσμου & Βυζαντινά Μύρα”, με τη συμμετοχή αξιόλογων μουσικών και ερμηνευτών, όπως Πολυτίμη, Κώστας Τηγάνης, τη Βυζαντινή χορωδία “Μελίρρυτον” και την Ομάδα Παραδοσιακών Χορών ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ Δήμου Ελευσίνας, με κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα και δικές της παραδοσιακές συνθέσεις, καθώς και μελωδίες από το διεθνές ρεπερτόριο. Στην αφήγηση των κειμένων η ηθοποιός, Φιλιώ Τσομπανίδου.
Τον Ιανουάριο κυκλοφόρησε η εξαιρετική παραγωγή που φτιάξαμε με τον Στέλιο Γενεράλη και μια ταλαντούχα νέα ερμηνεύτρια, την Πολυτίμη. Τα Σάββατα του Φεβρουαρίου θα είμαστε στην «Αρχιτεκτονική» στο Γκάζι μαζί με εκλεκτούς συντελεστές με την παράσταση «Έτσι είναι η Ζωή». Έχουμε στα σκαριά μελλοντικά πολλές ακόμη παραγωγές.


Θα ήθελα να μου πείτε ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι από την ελληνική μουσική παραγωγή και γιατί;
Λατρεύω τον «Αύγουστο» του Νίκου Παπάζογλου,  διότι διέκρινα στον τρόπο γραφής αυτού του καλλιτέχνη μία ειλικρίνεια και μια αλήθεια. Δεν «ξεπούλησε» ποτέ την τέχνη του για κανένα λόγο και για κανένα συμφέρον. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι απλά θεϊκό. Στίχοι και μουσική δένουν αρμονικά φτιάχνοντας ένα αριστούργημα που αγγίζει τις ψυχές...


Η Σαμοθράκη είναι η γενέτειρα σας, τι έχετε να πείτε για το μαγευτικό και ταυτόχρονα μυστηριώδες αυτό νησί;
Η Σαμοθράκη είναι μαγεία, είναι λατρεία, είναι μυστήριο, είναι το καταφύγιο μου.
Εκεί βρίσκονται οι αγαπημένοι μου γονείς, εκεί κοντά στη δεύτερη πατρίδα μου, την Αλεξανδρούπολη βρίσκονται και τα αδέρφια μου...  
Αυτός ο τόπος αποτελεί μαγνήτη που με τραβάει.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone