Νίκος Γκότσης «Οι καθολικές παρεμβάσεις μας, άλλαξαν την πόλη των Φερών και των γύρω οικισμών»

To THEA magazine συνάντησε τον κ. Νικόλαο Γκότση, αντιδήμαρχο Φερών από το 2011 και ιδρυτή - προέδρο του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Φερών,

ο οποίος μας μίλησε για τα  έργα που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στην πόλη των Φερών, τη μεγάλη νίκη του Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη, το Δέλτα του Έβρου και τον οικισμό του Πόρου που ανακηρύχθηκε   «Ευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών 2016».

Εδώ και χρόνια κ. Γκότση κρατάτε επιτυχημένα το τιμόνι της Αντιδημαρχίας Φερών και του πρωτογενούς τομέα. Θα ήθελα να μας αναφέρετε κάποια από τα πιο σημαντικά κατά τη γνώμη σας έργα που έχετε βοηθήσει να υλοποιηθούν αυτά τα χρόνια.
Στις  1-1-2011 ανέλαβα την ευθύνη Διοίκησης της Δημοτικής Ενότητας Φερών.
Ο πρώην Δήμος Φερών ήταν ένας σχετικά καλά οργανωμένος Δήμος διοικητικά, με πολλές δομές κοινωνικές, πολιτιστικές κλπ.  Είχε όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα. Δεν είχε το νοικοκύρεμα για να προχωρήσουμε μπροστά. Ανύπαρκτα συνεργεία επισκευών  και κατασκευών, γραφείο κίνησης των οχημάτων υποτυπώδες. Οι εξωτερικές δομές που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών ήταν σε χείριστη κατάσταση. Υπήρξε ένας μεγάλος αγώνας για να στήσουμε το γραφείο κίνησης των  οχημάτων στα  παλιά σφαγεία με την δημιουργία υποστηρικτικών δομών και υλικών. Επαναλειτουργήσαμε στο κτήριο των Μπουγάδων το συνεργείο επισκευών κατασκευών με την αποθήκευση όλων των υλικών που ήταν απαραίτητα για τις  επισκευές και συντηρήσεις. Αναδιατάξαμε τους χώρους των υπογείων του Δημαρχείου για τη δημιουργία γραφείου για το προσωπικό του πρασίνου και την αποθήκευση των υλικών του.  Όταν στήσαμε αυτό το μηχανισμό, ριχτήκαμε στη μάχη για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας με καθολικές  παρεμβάσεις που άλλαξαν την πόλη των Φερών, αλλά και τους γύρω οικισμούς.  
Το επόμενο στοίχημα ήταν η συντήρηση των Δημοτικών κτηρίων και σχολείων. Βάψαμε τα σχολεία Φερών και Πέπλου,  αντιμετωπίσαμε  τα  κτηριακά  προβλήματα  του Κλειστού Γυμναστηρίου, του Ωδείου, του Τουριστικού Κέντρου και του Δημαρχείου που είχαν μια τριτοκοσμική εικόνα.  Δημιουργήσαμε το Εθελοντικό Κλιμάκιο Φερών που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία. Με πολύ αγώνα κατορθώσαμε και κρατήσαμε  στις Φέρες τις υπηρεσίες του ΙΚΑ,  με την δημιουργία Γραφείου Ασφάλισης εντός του Δημοτικού Καταστήματος. Δημιουργήσαμε νέους θεσμούς όπως τη «Χριστουγεννιάτικη Γειτονιά» και το Φεστιβάλ «Γκράφιτι» για τη νεολαία μας.
Η λειτουργία της αποχέτευσης και του Βιολογικού Καθαρισμού είναι  ένα έργο που ταλαιπώρησε αρκετά τους δημότες μας, αλλά τα υγειονομικά του οφέλη είναι τεράστια. Και βέβαια σε εξέλιξη είναι η κατασκευή του Σφαγείου και το Λύκειο  Φερών που αποτελούν προτεραιότητά μας. Σε ό,τι αφορά τώρα τον πρωτογενή τομέα, η συνεργασία μας με την εταιρεία Κονσερβοποιίας  «ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ» και η συμβολιακή συνεργασία της  με τους αγρότες μας αποτελεί ένα καλό δείγμα του ενδιαφέροντος που έχουμε για τη στήριξη των παραγωγών μας και των τοπικών μας προϊόντων.


Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση εν μέσω της τεράστιας οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας;
Στην  αυτοδιοίκηση οι προκλήσεις είναι πολλές και καθημερινές. Πρόκληση αποτέλεσε για εμάς η ορθολογική διαχείριση των πόρων και η καλύτερη  αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού. Η ανεργία και η ανέχεια αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα. Η ανάγκη για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι επιτακτική και πρέπει να συνοδεύεται από βιώσιμη ανάπτυξη και προοπτική.

Ο οικισμός του Πόρου στις Φέρες ανακηρύχθηκε  ως το «Ευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών 2016», ποια είναι τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή τη σημαντική διάκριση;   
Ο Πόρος πλέον αρχίζει και βγαίνει από την αφάνεια. Από την αρχή του νέου σχολικού έτους στείλαμε  επιστολές σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης,  προκειμένου να εντάξουν στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα μια μονοήμερη εκδρομή στον Πόρο και   στο κέντρο Ενημέρωσης των Πελαργών στις Φέρες. Μετά από αίτημά μας στον οργανισμό EURONATUR ο Πόρος θα φιλοξενήσει την 14η συνάντηση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Χωριών Πελαργών στις 17 και 18 του Μάη.


Δέλτα του Έβρου ένας από τους πιο όμορφους υγροβιότοπους της χώρας μας και όχι μόνο. Θεωρείτε  ότι πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα προστασίας για την εξασφάλιση  της χλωρίδας και της πανίδας;
Σαφώς και χρειάζονται να ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση της πανίδας και της χλωρίδας αυτού το σπάνιου σε κάλους οικοσυστήματος. Στο ΔΕΛΤΑ όμως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Δραστηριοποιούνται  ταυτόχρονα οι αγρότες μας, οι αλιείς, οι κτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί μας και βέβαια είναι μια περιοχή με θέματα Εθνικής Ασφάλειας, καθώς γειτονεύουμε με μια χώρα που κατά διαστήματα δημιουργεί προβλήματα. Εμείς ως  Δήμος αυτό που κάνουμε κάθε φορά σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς είναι  να βοηθούμε ώστε η  ανθρώπινη δραστηριότητα να μη λειτουργεί εις βάρος του οικοσυστήματος, αλλά και να έχουμε συνεχώς το νου μας ώστε να μη  χάσουμε πιθαμή από τα εδάφη μας. Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε σχεδόν καθημερινή παρουσία στην περιοχή και συνεργασία με τους δημότες που δραστηριοποιούνται εκεί ώστε να προλαβαίνουμε πράγματα και καταστάσεις.  


Πώς αισθανθήκατε με την κατάκτηση της πρώτης θέσης από το «χρυσό» παιδί Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη;
Δεν περιγράφεται με λόγια αυτό που ένιωθε η ψυχή και η καρδιά μου. Όλη η πόλη των Φερών αλλά και τα χωριά μας πανηγύριζαν. Βαθιά μέσα μου το περίμενα! Ήξερα ότι έχει τέτοια δύναμη ψυχής που θα καταφέρει αυτό, για το οποίο παλεύει από μικρό παιδί. Το άξιζε πραγματικά, γιατί είναι ένας ταλαιπωρημένος αθλητής που επί  χρόνια έφευγε καθημερινά από τις Φέρες για τις πισίνες της Αλεξανδρούπολης. Βοήθησαν βέβαια και οι δύο υπέροχοι γονείς του που θυσίασαν τα πάντα προκειμένου ο Δημοσθένης να φθάσει εδώ που έφθασε.


Παναγία Κοσμοσώτειρα Φερών. Έχει χαρακτηριστεί ως δεύτερη Αγία Σοφία. Συμφωνείτε με την άποψη ότι είναι ένα σύμβολο με τεράστια  εκκλησιαστική και  πολιτιστική κληρονομιά;     
Πολλοί μπορεί  να βλέπουν την Κοσμοσώτειρα  απλά ως μνημείο η σύμβολο.  Για μας όμως τους Φεριώτες είναι Η Παναγία της καρδιάς και της ψυχής μας. Προσωπικά είναι η  ενορία μου, που συνδέεται με ευχάριστες και δυσάρεστες  στιγμές.  (Γιατί έτσι είναι οι ναοί που προετοιμάζουν και  υποδέχονται τη ζωή, αλλά και την κατευοδώνουν όταν έρχεται εκείνη η στιγμή.) Η Κοσμοσώτειρα  έχει τεράστια σημασία για τον Θρακικό Ελληνισμό. Καταρχήν πρόκειται για Αυτοκρατορικό κτίσμα που αποτελούσε το καθολικό της μονή  του Βηρός και ήταν χτισμένη  σε μια θέση κλειδί από στρατηγικής άποψης για εκείνη την εποχή αλλά και για σήμερα.  Δίπλα σχεδόν από την Εγνατία οδό, εδώ που η Δύση διασχίζει τον Έβρο, για να συναντήσει την Ανατολή. Ο Ισαάκιος  (μας λέει ο Θεόδωρος Πρόδρομος) συνδύαζε την ικανότητα του στρατηγού, του ποιητή του φιλόσοφου και του λάτρη των τεχνών και των γραμμάτων.  Όλες αυτές τις συνδυασμένες αρετές του,  ο Σεβαστοκράτορας τις τοποθέτησε σε αυτό του  το  δημιούργημα. Ένα δημιούργημα που μας ενώνει σε απευθείας γραμμή με την Κωνσταντινούπολη,  καθώς στην οικογένεια των Κομνηνών υπήρχε μια παράδοση στην ανέγερση μονών. Ο Ισαάκιος, από εδώ τον Βηρό,  μιλά για τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου. Τι ήταν όλα αυτά,  σε αυτόν τον  τόπο που μπορούσαν  να συνεπάρουν  τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου; Ο Ισαάκιος περιγράφει το τοπίο και νιώθεις ότι εδώ ήταν  το ραντεβού του με το τέλειο.  Από θεολογική σκοπιά,  η  πράξη του Ισαάκιου  θα μπορούσε κατά την ταπεινή μου σκέψη  να θεωρηθεί ως το μέγιστο δείγμα ανθρωπινής μετάνοιας. Αναζητούσε  τη Σωτηρία της ψυχής του,  λόγω του πρότερου κακού  βίου του,  καθώς ήθελε με διάφορες μεθόδους  να αναρριχηθεί στον Αυτοκρατορικό Θρόνο. Αυτός ο Ναός που ακόμη και σήμερα οι Φεριώτες ονομάζουν (όχι τυχαία) Αγιά Σοφιά, επιλέχθηκε ομόφωνα από το Α΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, που έγινε στις Φέρες,  ως   προσκυνηματικό  κέντρο και σύμβολο απανταχού του Θρακικού Ελληνισμού. Επιπλέον, η Παναγία Κοσμοσώτειρα τέθηκε ως προστάτιδα του Θρακικού Ελληνισμού. Αυτή την κληρονομιά μας διαχειριζόμαστε  και θα πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone