Παύλος Σ. Μιχαηλίδης: O νομός Έβρου έχει να αντιμετωπίσει πρόσθετα προβλήματα κυρίως λόγω γειτνίασης με τις όμορες χώρες

Από την Μαρίνα Κωστοπούλου

Ο Παύλος Σ. Μιχαηλίδης είναι ένα πρόσωπο ιδιαίτερα δραστήριο και γνωστό στην τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης.

Διατελεί Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Βιομηχάνων – Βιοτεχνών & Εξαγωγέων του Ν. Έβρου και αντιπρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων Βιομηχάνων - Βιοτεχνών Ακριτικών περιοχών. Τα τελευταία χρόνια διατηρεί ασφαλιστικό γραφείο και εκπροσωπεί τους ασφαλιστές του Ν. Έβρου στο Εμπορικό Επιμελητήριο Έβρου.

Κ. Μιχαηλίδη ποιοι είναι οι σκοποί και στόχοι που έχει θέσει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων – Βιοτεχνών Έβρου και εσείς προσωπικά ως Γενικός Γραμματέας για τη χρονιά που ξεκίνησε;

Οι στόχοι του συνδέσμου είναι πάντοτε οι ίδιοι ήτοι, η ανάπτυξη της μεταποίησης και των εξαγωγών στον νομό μας και οι παρεμβάσεις του σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος που άπτονται των τομέων δράσεως των μελών του πάντα σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συνδέσμους του Δικτύου, το επιμελητήριο και όλους τους φορείς είτε αιρετούς, είτε διορισμένους. Δυστυχώς όμως το γενικότερο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον και κυρίως το εχθρικό προς τις επενδύσεις και την ανάπτυξη νομικό πλαίσιο πρωτίστως λόγω της αβεβαιότητας αλλά και της φορολογίας, δεν βοηθούν προς αυτόν τον τομέα μιας και όταν σαν επιχείρηση ή σαν επιχειρηματίας νιώθεις ότι διώκεσαι, ότι είσαι στοχοποιημένος , ότι αποτελείς την εύκολη λύση, για την αύξηση των δημοσίων εσόδων με παράλληλη όμως παράλογη αύξηση των δημοσίων εξόδων, σαν απλό λογιστικό νούμερο τότε δεν σου απομένει ούτε ψυχολογία αλλά ούτε και υφίστανται αντικειμενικοί ουσιαστικοί λόγοι να επενδύσεις και να αναπτυχθείς. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να αλλάξει ο Σύνδεσμος και το Δίκτυο, να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση των επιχειρηματιών, να δοθούν ουσιαστικά επενδυτικά κίνητρα, να υπάρξει μείωση του εργοδοτικού κόστους, να υπάρξουν δυνατότητες αύξησης της ρευστότητας και της ύπαρξης χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε οι πραγματικές συνθήκες να βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα και την ψυχολογία των επιχειρηματιών. Κάτι όμως που δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός φαντάζει ακόμα δυσκολότερο για λόγους που δεν θα ήθελα να αναφέρω για να μην θεωρηθεί άμεση αντιπολιτευτική ρητορική διότι όταν κάποιος λέει την αλήθεια και γίνεται δυσάρεστος διαψεύδοντας την ακατανόητη ευφορία κάποιων, θεωρείται απλά ότι ανήκει ή ότι εξυπηρετεί την αντιπολίτευση κι έτσι κατά κάποιον τρόπο πλήττεται το ουσιαστικό νόημα των όσων λέει.

Ένατος χρόνος κρίσης και τα ποσοστά είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Τρεις επιχειρήσεις σε καθημερινή βάση κατεβάζουν ρολά στέλνοντας εκατοντάδες άτομα στην ανεργία με το εμπόριο να αποτελεί – κατά κοινή ομολογία - τον «αδύναμο κρίκο» της ελληνικής οικονομίας. Τι θα πρέπει να γίνει για να αρχίσουμε να βλέπουμε επιτέλους το πολυπόθητο φως στην άκρη του τούνελ;

Η επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις είναι όλα θέμα κατ αρχήν ψυχολογίας των ενασχολούμενων με αυτά. Η ψυχολογία όμως για να είναι θετική και να δημιουργεί το ανάλογο κλίμα έχει ορισμένες προϋποθέσεις. Πρέπει κυρίως να υπάρχουν τα αισθήματα σταθερότητας, εμπιστοσύνης προς το κράτος και προς τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς, κατόπιν να υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία και συνολικά η αίσθηση ότι οι έχοντας την τύχη του τόπου στα χέρια τους είναι αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη του τόπου και των επενδύσεων. Από το αποτέλεσμα όμως είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Η διάρκεια τη κρίσης είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ανεπτυγμένου κόσμου στον οποίον θέλουμε και λέμε ότι ανήκουμε χωρίς όμως να φαίνεται να τελειώνει στο κοντινό μέλλον. Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά θα επικεντρωθώ σε αυτούς που μπορούμε να ελέγξουμε σαν λαός, θα επικεντρωθώ στους λόγους που η αιτία είναι θέμα εσωτερικό, των Ελλήνων μιας και τους εξωγενείς λόγους δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε σε τέτοιο βαθμό ώστε να τους αντιστρέψουμε. Όπως γνωρίζουμε εδώ και 2 χρόνια περίπου, το τραπεζικό μας σύστημα είναι εκτός μάχης. Οι τράπεζες είναι κλειστές και υπάρχουν κι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) με απόφαση της κυβέρνησης την παραμονή του δημοψηφίσματος του 2015. Αυτό από μόνο του αντιλαμβάνεται κι ο πιο άσχετος σε θέματα οικονομίας, το πόσο κακή εικόνα δημιουργεί για τους εγχώριους και τους αλλοδαπούς εν δυνάμει επενδυτές, Δυστυχώς όμως η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και οι παλινωδίες των κυβερνητικών στελεχών και οι αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις τους πάνω σε σοβαρά θέματα δεν λειτουργούν καθόλου θετικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία γενικότερα. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η πρωτοφανής αντιμετώπιση μεγάλων επενδύσεων όπως αυτή στο πρώην αεροδρόμιο του ελληνικού, όπου αμέσως μετά την σύναψη της συμφωνίας με τους επενδύτες ξαφνικά προέκυψαν θέματα με την αρχαιολογική και αργότερα με την δασική υπηρεσία. Αυτό πρέπει να αλλάξει χτες, οι τρόποι είναι προφανείς και ευτυχώς η δημοκρατίας μας και το Σύνταγμά μας δεν επιτρέπουν να δημιουργηθούν αδιέξοδα ως προς τούτο.

Είστε ένα άτομο ιδιαίτερα πολυπράγμον και δραστήριο. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες της περιοχής μας, δεδομένου ότι πρόκειται για ακριτική περιοχή με συγκεκριμένες οικονομικές ιδιαιτερότητες.

Όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα, όταν αποκατασταθεί η σταθερότητα και η αίσθηση της ασφάλειας των επενδυτών, όταν η φορολογία πάψει να αποτελεί το βασικότερο αντικείμενο νομοθέτησης της κυβέρνησης σε τόσο συχνά χρονικά διαστήματα, όταν πάψουν να υπάρχουν ατυχείς και τελείως ιδεοληπτικές νομοθετικές επιλογές σαν αυτές που οδήγησαν στην ίδρυση του ΕΦΚΑ τότε όχι μόνο οι επιχειρηματίες του νομού μας αλλά και όλης της Ελλάδας θα αρχίσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά, να επενδύουν, να αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους, να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και έτσι να αυξάνουν τα έσοδα του κράτους. Δυστυχώς όμως ο νομός μας εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας μας έχει να αντιμετωπίσει και πρόσθετα προβλήματα κυρίως λόγω θέσεως και γειτνίασης με τις όμορες χώρες. Ο μη υγιής ανταγωνισμός από τις χώρες αυτές προέρχεται κυρίως από την παράνομη εισαγωγή προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας αλλά πολύ χαμηλότερης τιμής από εκεί, το οποίο πλέον αρχίζει να μεταφέρεται και στην λιανική με αποτέλεσμα κάποια στιγμή το τοπικό δίκτυο εμπορίας και διάθεσης τοπικών προϊόντων να απειληθεί με αποσάθρωση το οποίο θα οδηγήσει σε πολλά προβλήματα το τόπο μας και πολύ φοβάμαι και σε προβλήματα εθνικού περιεχομένου μιας κι ο τόπος μας κάποια στιγμή θα ερημώσει.

Βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική (και όχι μόνο) ύφεση των τελευταίων χρόνων, η οποία έχει επηρεάσει όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και όλα τα κοινωνικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας πιστεύετε ή πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη πλέον κατάσταση;

Η κρίση που βιώνουμε έχει δύο τρόπους ανάγνωσης. Ο ένας είναι ο λογιστικός, ο μαθηματικός που όμως δεν είναι απόλυτα σίγουρος ως προς τα συμπεράσματά του μιας και για πολλούς λόγους τα νούμερα στην Ελλάδα πλέον είναι σε μια διαρκή αμφισβήτηση είτε είναι νούμερα από το ΥΠΟΙΚ είτε είναι νούμερα ακόμα κι από δημοσκοπήσεις. Η κοινωνιολογική, η ανθρωπιστική διάσταση της όμως είναι αδιαμφισβήτητη, την ζούμε, την βλέπουμε και την ακούμε κάθε μέρα στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στην γειτονιά μας, στον δρόμο. Αυτό οδήγησε τους περισσότερους, δυστυχώς όμως όχι όλους, στο να επαναξιολογήσουμε την στάση μας, τις πρακτικές μας, τις δράσεις μας και τις αντιδράσεις μας σε πολλά επίπεδα. Αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μια χώρα με εξαιρετικές υποδομές, ίσως να εξαιρείται ο σιδηρόδρομος σε τοπικό επίπεδο, τηλεπικοινωνίες αλλά πάνω από όλα ένα επιστημονικό προσωπικό πολύ υψηλού επιπέδου που δυστυχώς η πλειοψηφία του αυτοεξορίζεται, τότε ναι μόλις αποκατασταθούν όλα όσα προανέφερα θα αρχίσει να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ, ναι τότε τα παιδιά μας θα αρχίσουν να γυρνάνε πίσω, ναι τότε θα αρχίσουν να μειώνονται το 1,700.000 άνεργοι και θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας που δυστυχώς για να υπάρξει δεν βοηθούν ούτε τα ευχολόγια, ούτε οι αγνώστου αιτίας πανηγυρισμοί κάποιων.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone