Κατερίνα Ιωαννίδου: O ρόλος και η σημασία της ψυχοθεραπείας σήμερα

Από την Μαρίνα Κωστοπούλου

Η Κατερίνα Ιωαννίδου είναι ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια και δραστηριοποιείται στην πόλη μας

έχοντας ανοίξει πρόσφατα το γραφείο της στην οδό 14ης Μαΐου 4.
Το ΤΗΕΑ Magazine είχε την ευκαιρία να τη συναντήσει και να κάνει μαζί της μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με το ρόλο και τη σημασία της ψυχοθεραπείας σήμερα και όχι μόνο.

Κατερίνα Ιωαννίδου δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να ξεκινήσω την κουβέντα μας θέτοντάς σου το ερώτημα: «Γιατί ψυχολόγος»; Ήταν μια συνειδητή επιλογή ή προέκυψε και λίγο τυχαία;
Δεν είσαι η μόνη που δεν κατάφερε να αποφύγει τον πειρασμό αυτής της ερώτησης! Η αλήθεια είναι ότι στην ηλικία των 12 ετών είχε τύχει να πάω σε μία ψυχολόγο και θυμάμαι πόσο ανάλαφρη και χαρούμενη ένιωθα όταν έφυγα. Έτσι, την ίδια στιγμή αποφάσισα ότι θέλω να προσφέρω και εγώ το ίδιο συναίσθημα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Σε συνδυασμό λοιπόν με το γεγονός ότι πάντα μου άρεσε να ακούω τους άλλους, κατέληξα στη συγκεκριμένη επιλογή.


Γνωρίζω ότι έχεις κάνει την ειδίκευσή σου πάνω στη Γνωστική & Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Τί πιστεύεις ότι έχει να προσφέρει η ψυχοθεραπεία σήμερα στον άνθρωπο που βιώνει όλο αυτό το έντονο στρες και την πίεση μιας παρατεταμένης οικονομικής - και όχι μόνο – αβεβαιότητας;
Οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αναπόφευκτα δημιουργούν χρόνιο στρες και καταθλιπτικά συμπτώματα που φαίνεται ότι έχουν μεγάλη επίπτωση σε διάφορους τομείς. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η ραγδαία αύξηση των ποσοστών αυτοκτονίας. Ως προς αυτό, θα μπορούσε να δράσει προληπτικά, προτού σκεφτεί κάποιος να φτάσει σε αυτό το μη αναστρέψιμο βήμα της αυτοκτονίας.  Ακόμη, διαταραχές άγχους, κατάθλιψη, καθώς επίσης και κρίσεις πανικού βρίσκονται σε έξαρση. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί έναν από τους δρόμους προς την καλύτερη δυνατή γνώση του εαυτού μας, των ελαττωμάτων, των προτερημάτων και των δυνατοτήτων μας. Αυτό σημαίνει ότι μας προασπίζει με ένα από τα καλύτερα όπλα προς την αντιμετώπιση όλων των καθημερινών δυσκολιών της ζωής. Όταν μαθαίνουμε να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, μαθαίνουμε πώς να τον ενισχύουμε, να τον κάνουμε δυνατότερο και να τον φροντίζουμε όσο γίνεται καλύτερα. Με αυτό τον τρόπο, θα καταφέρουμε να παραμείνουμε αλώβητοι στις αντίξοες καθημερινές συνθήκες.


Συνεχίζει η ψυχοθεραπεία να αποτελεί ταμπού για την ελληνική κοινωνία; Ποια είναι η γνώμη σου βάσει της εμπειρίας που διαθέτεις;
Αυτό είναι κάτι που διαφέρει από κοινωνία σε κοινωνία, επομένως  και από χώρα σε χώρα, από πόλη σε πόλη. Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, υπάρχουν σίγουρα ακόμα κάποια κατάλοιπα που θέλουν τον ψυχολόγο ως απαγορευμένο «τρελογιατρό», αλλά ευτυχώς σε μικρό ποσοστό. Κυρίως η νέα γενιά έχει μάθει να αναγνωρίζει και να παραδέχεται εάν και πότε χρειάζεται βοήθεια ή στήριξη και το κάνει πράξη προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες και την ποιότητα της ζωής της.


Είσαι ένα νέο και δραστήριο άτομο. Οι επαγγελματικοί σου στόχοι για το μέλλον; Σκέφτεσαι το ενδεχόμενο μετοίκησης στο εξωτερικό ή επιθυμία σου είναι να παραμείνεις στην Ελλάδα;
Το εξωτερικό θα το σκεφτόμουν ως επιλογή για περαιτέρω σπουδές. Δε θεωρώ ότι θα μπορούσα να ζήσω για πάντα στο εξωτερικό. Προσωπικά δε θα θεωρούσα λύση την φυγή παρά μόνο αν δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια. Θα ήθελα να συνεχίσω να δραστηριοποιούμαι στην Ελλάδα και να συνεχίσω να προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ. Πάντα υπάρχουν λύσεις για τις δύσκολες στιγμές, αρκεί να έχουμε τη θέληση και την προθυμία να τις ανακαλύψουμε.


Τί σπουδές πρέπει να κάνει κάποιος προκειμένου να ασχολήθεί με την ψυχοθεραπεία; Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των σεμιναρίων και η συνεχής ενημέρωση για να είναι πετυχημένος και ολοκληρωμένος στον τομέα του;
Για να μπορέσει κάποιος να ασχοληθεί με την ψυχοθεραπεία, θα πρέπει να παρακολουθήσει την κατάλληλη εκπαίδευση για το είδος της ψυχοθεραπείας που τον ενδιαφέρει. Τέτοια προγράμματα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι διαθέσιμα κυρίως σε ιδιωτικά κέντρα και ινστιτούτα. Όσον αφορά τα σεμινάρια είναι απαραίτητα στο επάγγελμά μας. Η Ψυχολογία είναι μία πρόσφατη σχετικά επιστήμη, πράγμα που σημαίνει ότι εξελίσσεται ταχύτατα. Ο ρόλος λοιπόν των σεμιναρίων είναι να μας φέρνουν σε επαφή με όλες τις νέες αυτές εξελίξεις και να μας βοηθούν να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι και συγχρονισμένοι με κάθε τί νέο.


Θα ήθελα να μας μιλήσεις για το τεστ άνοιας. Τί είναι και ποια άτομα αφορά;
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι σε αντίθεση με το Alzheimer το οποίο σχετίζεται μόνο με έκπτωση στη μνήμη, η άνοια είναι μία νόσος που, ταυτόχρονα με τη μνήμη, παρουσιάζει έκπτωση σε διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, όπως κάποια προβλήματα στην κίνηση ή την ισορροπία ή δυσκολία να ανταπεξέλθουμε σε καθημερινές δραστηριότητες  όπως  παλιότερα. Το τεστ είναι ένας συνδιασμός από ερωτήσεις και ασκήσεις που εξετάζουν τη γνωστική λειτουργικότητα του ατόμου, την κινητική του κατάσταση, καθώς και τη συναισθηματική κατάσταση. Αφορά άνδρες και γυναίκες από 50 ετών και άνω. 

 

14ης Μαΐου 4, Αλεξανδρούπολη
2551303885, 6989110963, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook Κατερίνα Ιωαννίδου, Ψυχολόγος

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone