Kostas Gur Aerial Artwork: Από τον Έβρο στο πάνθεον των φεστιβάλ drone

Από τον Ηλία Αραβίδη

Όταν το όραμα συναντάει το μεράκι πολλά θαύματα μπορούν να συμβούν. Ο Κώστας Γκουρλουμένος

διαθέτει και τα δύο, γεγονός που δικαιώνει τις ήδη 7 συμμετοχές που μετράει στα διεθνή φεστιβάλ στην κατηγορία Short Drone. Άνθρωπος που παθιάζεται με ό,τι κι αν επιχειρήσει, μίλησε στο Thea Magazine και στον Ηλία Αραβίδη για την τέχνη της κινηματογράφισης, για τα μυστικά της επιτυχίας, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, ενώ δεν παρέλειψε να μας αποκαλύψει τα σχέδιά του για το μελλοντικό του καλλιτεχνικό εγχείρημα.

gur2

Κ. Γκουρλουμένε, ασχολείστε    ερασιτεχνικά με την τέχνη της   κινηματογράφισης μέσω drones, μια τάση που τείνει να γίνει πολύ δημοφιλής, καθώς δίνει τη δυνατότητα λήψεως πλάνων από σημεία και περιοχές  δυσπρόσιτες  και  δύσκολα  εντοπίσιμες  με τον παραδοσιακό τρόπο. Θα μπορούσατε να μας πείτε πώς ξεκίνησε η αγάπη σας για τη συγκεκριμένη τέχνη;
Ανέκαθεν   με   ενδιέφερε η φωτογραφία και ο κινηματογράφος αλλά άδραξα την ευκαιρία  να ασχοληθώ   περισσότερο όταν βρισκόμουν σε απόσπαση στον Δήμο Διδυμοτείχου (τόπος καταγωγής μου) την περίοδο 2013-2014 από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην οποία εργαζόμουν. Γύρισα στο Διδυμότειχο για δύο χρόνια προκειμένου να αναλάβω, εκτός των άλλων, και την δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πύλης για την πόλη, ως Μηχανικός Υπολογιστών. Το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα ήταν ότι δεν υπήρχε καθόλου φωτογραφικό υλικό.  Χρησιμοποιούσα μια μικρή actioncam, την Gopro και σκέφτηκα, για λόγους πρωτοτυπίας και καινοτομίας, να ψάξω να βρω τρόπους ώστε να την «σηκώσω» ψηλά αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο κατά την γνώμη μου τα μνημεία της περιοχής, μιας και έως τότε ο μόνος τρόπος που υπήρχε ήταν η ενοικίαση ελικοπτέρου. Σε αναζήτηση στο διαδίκτυο, έπεσα σε μια Κινέζικη start-up που έφτιαχνε μικρά τετρακόπτερα ικανά να σηκώσουν στον αέρα τις κάμερες αυτές. Κατάφερα και έπεισα το Δημοτικό Συμβούλιο για την χρησιμότητα της αγοράς του και με μόλις 2800 ευρώ αγοράσαμε το πρώτο drone χάρη στο οποίο προσέφερα στο Διδυμότειχο εκατοντάδες φωτογραφίες αλλά και βίντεο με τα μνημεία και τις πολιτιστικές δραστηριότητες της περιοχής με δεκάδες χιλιάδες εμφανίσεις στο διαδίκτυο. Ιδιαίτερα το πρώτο βίντεο που είχα κάνει για το Κάστρο του Πυθίου πρέπει να το είδε περισσότερο από 200.000 κόσμου. Φυσικά μου άρεσε τόσο πολύ αυτή η ενασχόληση, ώστε αποφάσισα να την εξελίξω σε προσωπικό και καλλιτεχνικό επίπεδο, αγοράζοντας κάθε χρόνο το αντίστοιχο νέο μοντέλο της εταιρείας αυτής.

gur1
Αν και είστε πολύ νέος, έχετε ήδη στο ενεργητικό σας έναν σημαντικό αριθμό ταινιών. Σε ποια φεστιβάλ έχετε λάβει μέρος και με ποιες ταινίες;

Η ενασχόληση με τα Φεστιβάλ άρχισε το 2015. Είχα την τύχη το καλοκαίρι του ‘15 να το περάσω στο Αιγαίο, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα μέσα σε ένα ιστιοπλοϊκό. Κάθε μέρα έκανα λήψεις από τα νησιά μας, είχα επισκεφθεί εκείνο το διάστημα πάνω από 28 θυμάμαι και δημιούργησα τρία μικρά φιλμάκια, το «Salamis to Kos», το «IOS» και το «Aegean» τα οποία ανέβαζα στο προσωπικό μου λογαριασμό στο Vimeo. Επειδή το Vimeo είναι η πιο εξεζητημένη, λόγω ποιότητας, διαδικτυακή πλατφόρμα βίντεο, προτιμάται από τους επαγγελματίες του χώρου του βίντεο και του κινηματογράφου, των φεστιβάλ κλπ. Εκεί με ανακάλυψαν οι ιθύνοντες του πρώτου Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κινηματογράφου για αερολήψεις με Drones που έγινε στη Βρετάνη της Γαλλίας το 2015 και μου ζήτησαν να στείλω ως συμμετοχή τα δύο πρώτα βίντεο που έκανα στο ιστιοπλοϊκό μου ταξίδι, το Salamis to Kos και το Ios. Είχαν επιλέξει για προβολή τα καλύτερα 78 φιλμ που έγιναν με θέμα την Ευρώπη το 2015, εκ των οποίων τα δύο ήταν δικά μου. Μια μεγάλη, ομολογουμένως τιμή, μιας και ήμουν ο μοναδικός Έλληνας, τότε, σε αυτό το επίπεδο. Από εκεί και έπειτα άρχισαν να παίζουν τα βίντεό μου στα περισσότερα σχετικά φεστιβάλ που γίνονται στον κόσμο στην κατηγορία Drone Short, δηλαδή ταινίες μικρού μήκους με drone.

Πιο συγκεκριμένα και με χρονολογική σειρά τα φιλμ μικρού μήκους:
-    SALAMIS TO KOS  (2015), με θέμα το Αιγαίο, στα 1st European Drone Film Festival (Γαλλία 2015) και Yperia Festival (Αμοργός 2015).
-    IOS (2015),  με θέμα το ομώνυμο νησί των Κυκλάδων στα 1st European Drone Film Festival (Γαλλία 2015) και Yperia Festival (Amorgos 2015).
-    AEGEAN (2015), με θέμα το Αιγαίο, στα Drone Film Festival Poland (Πολωνία 2015) και US DRONE FILM FESTIVAL 2016 – (Οκλαχόμα σίτυ, ΗΠΑ).
-    WATCHING (2016), με θέμα το πραλιακό μέτωπο του Φαλήρου στα Los Angeles Cine Fest (2016), Berlin Flash Film Festival (Βερολίνο 2016) και 2nd European Drone Film Festival (Βαρκελώνη, Απρίλιος 2017).
-    THIS LITTLE WORLD - 2017 – με θέμα το Διδυμότειχο, στα Berlin Flash Film Festival (Βερολίνο 2017) και 2nd European Drone Film Festival (Βαρκελώνη, Απρίλιος 2017).
-    Δ (DELTA) – 2017, Δέλτα του Έβρου στο 2nd European Drone Film Festival (Βαρκελώνη, Απρίλιος 2017)
-    NorthStar – 2017, με θέμα το παγωμένο Διδυμότειχο, στα Los Angeles Cine Fest (2017), Berlin Flash Film Festival (Βερολίνο 2017), 2nd European Drone Film Festival (Βαρκελώνη, Απρίλιος 2017), Carmathern Bay Film Festival – BAFTA qualified festival, (Ουαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μάϊος 2017, Global Drone Film Festival, (Ατλάντα, ΗΠΑ, Μάϊος 2017), Peugeot Drone Film Festival, (Τοσκάνη, Φλωρεντία, Ιταλία, Νοέμβριος 2017).

 gur3

Η επιτυχία που σημειώνετε είναι τεράστια. Συγκεκριμένα   στο  ηλεκτρονικό φεστιβάλ που διεξήχθη στο Χόνγκ   Κόνγκ   ειπώθηκε πως η ταινία σας «δείχνει μια Ελλάδα που δεν ξέραμε». Πώς διδαχτήκατε την συγκεκριμένη τέχνη, την οποία ασκείτε με τρόπο,  ομολογουμένως, μοναδικό;
Πιστεύω για να φτάσει κανείς σε ένα αξιόλογο επίπεδο, η συνταγή είναι ένα μίγμα υλικών  που αποτελείται  από  μπόλικο ταλέντο και φαντασία, μουσικό αυτί, σκληρή  δουλειά, επιμονή, υπομονή και πολύ, μα    πάρα  πολύ,  διάβασμα και εξάσκηση. Όταν όλοι βλέπουν μια εικόνα και εσύ φαντάζεσαι κάτι άλλο, θα πρέπει εκτός από το ταλέντο να ονειρεύεσαι αυτό το διαφορετικό, να έχεις και την απαιτούμενη τεχνική γνώση προκειμένου να βρεις τον τρόπο το βγάλεις προς τα έξω, να λάβει σάρκα και οστά ώστε να το δείξεις στους υπόλοιπους.

gur4
Η συμμετοχή σας σε διεθνή φεστιβάλ αναγνωρισμένου κύρους, δηλώνει μια δύναμη εξωστρέφειας  που  σας χαρακτηρίζει και συγχρόνως, αποτελεί αναγνώριση για την πατρίδα μας. Στην προσπάθειά σας αυτή έχετε λάβει επαρκή   υποστήριξη  από   τους   εγχώριους αρμόδιους φορείς κι αν όχι, τι θα προτείνατε για την βελτίωση της κατάστασης;
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, και μιας και αναφέρατε την λέξη εξωστρέφεια, όντως η ενασχόληση με αυτή την τέχνη με έκανε να αποκτήσω φίλους στο διαδίκτυο από όλο τον πλανήτη. Να φανταστείτε, το IOS το είχε προβάλει το φθινόπωρο του ‘15 στο προσωπικό του blog ο πρόεδρος της Morgan Stanley, της γνωστής μεγάλης τράπεζας από την Νέα Υόρκη. Έχω αποκτήσει πολλούς φίλους μέσω διαδικτύου, ιδίως δε από τις αρχές του φετινού χρόνου, όπου το Skypixel, η διαδικτυακή πλατφόρμα  με εκατομμύρια χρήστες drone που προβάλλει καλλιτεχνικές δημιουργίες, με κατέταξε ανάμεσα στους 100 καλύτερους στον κόσμο δίνοντάς μου status VIP και βραβεύοντας   μέχρι   στιγμής 53 δουλειές μου. Με ενέταξε, επίσης, σε διάφορες private ομάδες, για ανταλλαγή γνώσεων, τεχνικών λήψεων και απόψεων. Όσον αφορά τους δημόσιους φορείς, θα σας αναφέρω ένα κωμικοτραγικό περιστατικό  που    περιγράφει περίτρανα την κατάσταση. Όπως γνωρίζετε, το τελευταίο μου φιλμ, το NorthStar με θέμα  το   Διδυμότειχο, ήταν από τους finalist  στη Βαρκελώνη, αλλά και σε ένα κορυφαίο    φεστιβάλ της Μ. Βρετανίας. Τοπικός παράγοντας του Δήμου  Διδυμοτείχου, έχοντας, ομολογουμένως, όλη την καλή θέληση, μου πρότεινε ένα μήνα πριν το φεστιβάλ, να μου πληρώσει ο Δήμος τα έξοδα –πολύ λίγα χρήματα– προκειμένου να μπορέσω να παρευρεθώ, ιδίως σε αυτό της Ουαλίας.  Μπήκα   λοιπόν   στην  διαδικασία να κλείσω αεροπορικά εισιτήρια προκειμένου να προλάβω τις ημερομηνίες αλλά οι Δημόσιες υπηρεσίες του Δήμου δεν κατάφεραν να συντονιστούν μεταξύ τους ούτε φυσικά να ικανοποιήσουν την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, με αποτέλεσμα να μου τηλεφωνήσει κορυφαίος αυτοδιοικητικός παράγοντας του νομού μας, για να μου αναφέρει τρόπους που του υπέδειξε η τοπική γραφειοκρατία προκειμένου να  χρηματοδοτήσουν το ταξίδι μια εβδομάδα μετά το φεστιβάλ!

Σε αυτό το σημείο πάντως θα ήθελα να σας αποκαλύψω ότι πριν λίγες ημέρες δέχτηκα τηλεφώνημα από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που το επόμενο διάστημα θα συζητήσει εάν θα χρηματοδοτήσει μια ταινία μικρού μήκους που είχα προτείνει για την Αθήνα, το Athens in Symmetry. Στόχος μου είναι να δημιουργήσω μια 8λεπτη εναέρια περιήγηση σε μια φανταστική Αθήνα όπου η συμμετρία θα έχει τον πρώτο λόγο, με μουσική Jazz, σαξόφωνο,  βιολί και πιάνο.
Πραγματικά θεωρώ ότι έχω την διάθεση, το ταλέντο αλλά και την γνώση να βοηθήσω στην ανάδειξη του τόπου μου, πόσο δε μάλιστα την στιγμή που πέτυχα όσα πέτυχα και την όποια διεθνή αναγνώριση, εντελώς μόνος μου. Είμαι σίγουρος ότι με μια σχετική υποστήριξη που θα με βοηθήσει να αποκτήσω τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό ώστε να δημιουργήσω την μέγιστη διαθέσιμη ποιότητα εικόνας, θα μπορέσω να κάνω πράγματα που θα εκπλήξουν τους πάντες, όπου και αν αυτοί βρίσκονται στον πλανήτη.

gur5
Υπάρχει στα σχέδιά σας η προβολή της τέχνης σας με κάποιο άλλο μέσο που να προσελκύσει ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να σας ακολουθούν στα νέα σας βήματα;
Όλη μου την δουλειά την διαθέτω στο διαδίκτυο, στο Vimeo και στο Skypixel, προκειμένου να μπορεί να την βλέπει και να την κρίνει, θετικά ή αρνητικά ο καθένας. Προσφάτως απέκτησα τον δικό μου ιστότοπο,www.kostasgur.com όπου έχω επιλέξει να παρουσιάσω τις πιο πρόσφατες δουλειές μου αλλά και αυτές που έχουν τύχει διεθνούς προβολής,  είτε πρόκειται για κινηματογράφο είτε για φωτογραφία.

www.kostasgur.com
www.skypixel.com/user/konstantinos-gkourloumenos
www.vimeo.com/d2020

Κράτα το

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone