Η αποκλειστική συνέντευξη του Αιμίλιου Χειλάκη στο Thea Magazine

Η ώρα κοντεύει τρείς το μεσημέρι. Λίγες ώρες πρίν την παράσταση στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο Κομοτηνής, όπου θα ενσαρκώσει τον ρόλο του Αγαμέμνονα και του Αχιλλέα στην τραγωδία του Ευρυπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι»,

ο πραγματικά χαρισματικός ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης υποδέχτηκε το Thea Magazine και τον δημοσιογράφο Ηλία Αραβίδη και μας χάρισε μια μοναδική συνέντευξη. Ευθείς απαντήσεις, χωρίς ίχνος στόμφου ή έπαρσης, διεισδύουν στην καρδιά των υπαρξιακών ερωτημάτων που μόνο το θέατρο μπορεί να θέσει.

«Τα έργα αυτά είναι ποιήματα. Και τι ακριβώς είναι ένα ποίημα; Μα είναι, ακριβώς, το απόσταγμα ενός τεράστιου θέματος μέσα από το οποίο ο ηθοποιός απευθύνει στον θεατή ένα ερώτημα». Το θέατρο του κ. Χειλάκη δεν αναρωτιέται. Ρωτά. Και το κάνει απευθυνόμενο στον άνθρωπο που κάθεται απέναντί του. «Όταν αναρωτιέσαι δημιουργείς ένα κλειστό κύκλωμα στο οποίο ο συν-άνθρωπος δεν συμμετέχει. Όταν δημιουργείς ένα ερώτημα αυτό οδηγεί στην επανάσταση». Για τον λόγο αυτό, μεγάλη σημασία δίδεται στην μετρική της γλώσσας. « Η μετρική δημιουργεί συναίσθημα και έτσι στη ροή της γλώσσας δημιουργείται συγκίνηση. Όταν διαβάζει κανείς τον Ευρυπίδη, καταλαβαίνει τη δυνατότητα της γλώσσας».

Υπάρχει ιδανικός θεατής; « Δεν κάνουμε παραστάσεις για ειδικούς. Θέλουμε να πούμε μια ιστορία. Παίρνουμε τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα και απευθύνουμε την καθαρή ερώτηση στον θεατή. Με αυτόν τον αφηγηματικό τρόπο του δικού μας θεάτρου προσπαθούμε να πετύχουμε την κοινωνικοποίηση μέσα από αυτό που έχει πάθει κάποιος άλλος. Δεν κάνουμε ψυχολογικό θέατρο. Δεν αυτοσυγκινούμαστε». Πώς, λοιπόν υποδύεται ο ηθοποιός ένα πρόσωπο; Λέγεται πολλές φορές πως στόχος του ηθοποιού είναι άλλοτε η αναζήτηση μιας αρχετυπικής συμπεριφοράς και άλλοτε η προβολή του δικού του εαυτού στον ρόλο. Ο κ. Χειλάκης δεν συμφωνεί. « Δεν υπάρχει συναισθηματικό ισοδύναμο του Οιδίποδα. Οπότε, κανείς ηθοποιός δεν δύναται να μπεί στο πετσί του Οιδίποδα. Αυτό που συμβαίνει είναι πως δημιουργείς έναν κανόνα. Και ύστερα τον ακολουθείς. Απευθύνεις στον θεατή ένα ερώτημα με έναν συγκεκριμένο τρόπο και ζητάς από το κοινό να σε ακούσει. Ποια είναι η δουλειά του Υποκριτή; Είναι ο θέτων υπό την κρίση τα δεδομένα. Εκ των αντιθέτων βρίσκουμε το κέντρο». Και η επιτυχία πώς έρχεται; Στο κείμενο του Ευρυπίδη πλανάται μία ηθική προσταγή που ακούει στο όνομα «εμείς». «Οι συνεργασίες δημιουργούν τα μεγάλα καλλιτεχνικά αποτελέσματα», μας λέει ο κ. Χειλάκης.

Έργο πάντα επίκαιρο η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι». Η «Ιφιγένεια» μιλάει για την μη ανάληψη ευθύνης. Ένα κορίτσι πεθαίνει γιατί κανένας δεν παίρνει την ευθύνη για να μην πεθάνει. «Καιροσκοπεί», μας λέει ο κ. Χειλάκης. «Είναι σαν να μιλάει για την Ελλάδα του σήμερα». Αυτά που λέγονται, λοιπόν, είναι πολύ πιο σημαντικά από ψυχολογισμούς και ψευτονατουραλισμούς. «Παίρνουμε από την ιστορία την πράξη. Αυτή είναι που μετράει».

Τέχνη. Θεατρική τέχνη. Έχουν δοθεί κατά καιρούς πλείστοι ορισμοί για αυτό το κοινωνικό επίτευγμα και λειτούργημα. Ο κ. Χειλάκης αποτυπώνει την δική του εκδοχή: «Τέχνη είναι μια ρωγμή στον χρόνο. Η ρωγμή που σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσεις την δική σου ταυτότητα. Ποια είναι η θέση σου στην Πολιτεία, αυτό το ερώτημα θέτει η Τέχνη». Και η καθαρτική ψυχική επίδραση της τραγωδίας; «Πρέπει να είσαι παρών στη στιγμή, για να νιώσεις την κάθαρση. Η κάθαρση αποτελεί την αρχή, δεν είναι το τέλος. Είναι η ανάληψη σε κάτι διαφορετικό. Είναι η φλόγα της επιθυμίας να μου συμβεί κάτι».

Πραγματικά απολαυστική η συνέντευξη. Τέθηκαν θεμελιώδη ερωτήματα και οι απαντήσεις μας φέρνουν αντιμέτωπους με τα πιο μύχια μυστικά της ύπαρξης. Η ώρα είχε περάσει κι ο κ. Χειλάκης έπρεπε να ξεκουραστεί για την παράσταση. Αποχαιρετηθήκαμε με μια αίσθηση ευγνωμοσύνης για αυτό που διεμείφθει σε αυτήν την μιάμιση ώρα που μιλήσαμε.

Για τον επερχόμενο χειμώνα ο κ. Χειλάκης θα πρωταγωνιστεί στην παράσταση « Ο Φάρος» στο Θέατρο Αθηνών μαζί με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τον Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλο, τον Νίκο Ψαρά και τον Προμηθέα Ελευθερόπουλο.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone