Μαρία Χουρίδου: Μία Πολιτικός Μηχανικός που ξεχωρίζει στον ανδροκρατούμενο χώρο των κατασκευών

Από τον Ηλία Αραβίδη

Φωτογραφία Κωνσταντίνος Μπίκος

Επάγγελμα: Πολιτικός Μηχανικός. Μπορεί η τετράγωνη λογική που χαρακτηρίζει τους περισσότερους συναδέλφους της να μην την προσδιορίζει

απόλυτα,  η κ. Μαρία Χουρίδου όμως, με την προσήλωση στη λεπτομέρεια και τον επαγγελματισμό που τη διακρίνει, κερδίζει επάξια τις εντυπώσεις και τον σεβασμό των πελατών της. Έμπειρη στον τομέα της και εργατική, ξεχώρισε στον ανδροκρατούμενο χώρο των κατασκευών και πορεύεται επιτυχώς προς όλο και πιο δύσκολους στόχους. Το Thea Magazine και ο Ηλίας Αραβίδης την συνάντησαν ένα καλοκαιρινό πρωϊνό και συνοδεία καφέ, μίλησαν για όλα όσα την χαρακτηρίζουν.

xouridou1

K. Χουρίδου, εργάζεστε ως Πολιτικός Μηχανικός εδώ και 15 χρόνια στην Αλεξανδρούπολη. Τι σας παρακίνησε στο να σπουδάσετε αυτό το αντικείμενο;
Προσωπικά πιστεύω ότι το βασικό χαρακτηριστικό ενός Πολιτικού Μηχανικού είναι η Δημιουργικότητα. Όντας στην ηλικία επιλογής επαγγέλματος ήμουν ήδη κατασταλαγμένη στο τι ήθελα να σπουδάσω. Τα κύρια χαρακτηριστικά που κέντρισαν το ενδιαφέρον μου προς το συγκεκριμένο επάγγελμα ήταν η δημιουργικότητα, η επιμονή στη λεπτομέρεια , η έμπνευση και η φαντασία.
Ο καταλυτικός παράγοντας που με ώθησε στην επιλογή αυτή είναι ότι ένας απόφοιτος Πολιτικός Μηχανικός θα έχει αναπτύξει τον τρόπο σκέψης του και θα έχει τα εφόδια και τα εργαλεία εκείνα, τα οποία θα του επιτρέπουν να αναγνωρίζει και να αναλύει ένα πρόβλημα, να το χωρίζει σε μέρη και να το επιλύει. Ο συνδυασμός, λοιπόν, όλων των παραπάνω χαρακτηριστικών συντελεί στο να αποκτά ένας Πολιτικός Μηχανικός πολλές εμπειρίες δημιουργικότητας και αυτοπραγμάτωσης.

xouridou2

Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε τις πραγματοποιηθείσες μελέτες - κατασκευές που έχετε στο ενεργητικό σας;
Στα πρώτα 6 χρόνια της εργασίας μου ως υπάλληλος Μηχανικός σε Τεχνική Εταιρεία αποπεράτωσα  δεκάδες οικοδομικές άδειες, από μονοκατοικίες ως και πολυώροφα κτίρια.Από το 2008 και μετά, ως ελεύθερος επαγγελματίας πλέον, εκτός από οικοδομικές άδειες κτλ, έγινα παράλληλα  Εργολάβος Δημοσίων Έργων  και έκτοτε έχω εκπονήσει τα κάτωθι Δημόσια και Ιδιωτικά Εργα:
Α. «Συντήρηση του Πρώην Δημοτικού Σχολείου Καβησσού και Ανάπλαση Εξωτερικού Χώρου»
Β. «Επισκευή του Κτιρίου της Κοινότητας Πέπλου»
Γ.  «Ανάπλαση της Πλατείας Συκορράχης»
Δ.  «Συντήρηση Κτιρίου Πρώην Δημοτικού Σχολείου Αρίστηνου και Ανάπλαση Εξωτερικού Χώρου»
Ε.  «Πλακόστρωση και Διαμόρφωση της Πλατείας του Ι. Ναού Αγ. Ελευθερίου»
ΣΤ.«Παραδοσιακή Εξοχική Κατοικία στην Κίρκη»

Ζ.  «Προσθήκη Μεζονέτας σε Πολυώροφο Κτίριο»
Η.  «Ανακαίνιση – Εσωτερική και Εξωτερική Διαρρύθμιση Κατοικίας στην Παλαγία»


Από το 2013 και μετά δημιούργησα μία Τεχνική Εταιρεία με την οποία και υλοποιήθηκαν τα κάτωθι έργα:
Α. «Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς»
Β. «Ανακατασκευή Μαγειρίων και Διαμόρφωση – Εσωτερική Διαρρύθμιση των w.c. – Αποδυτηρίων στο Στρατόπεδο Κανδηλάπτη»
Γ.  «Κατασκευή Τοιχίου Αντιστήριξης Στα ΚΑΑΥ Μάκρης»
Δ.  «Συντήρηση Στεγάστρων Σκίασης Στο Κάμπινγκ Αλεξανδρούπολης»

xouridou3


Σε μια περίοδο κρίσης, όπως η σημερινή, ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του δικού σας γραφείου, το οποίο θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη συνεργασία με έναν υποψήφιο πελάτη;
Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας εκλείπουν οι νέες κατασκευές. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ένα από τα πιο πληγέντα επαγγέλματα είναι αυτό του Πολιτικού Μηχανικού. Η εξαετής εργασία  μου ως υπάλληλος  σε μια από τις  μεγαλύτερες Κατασκευαστικές Εταιρείες στην Αλεξανδρούπολη  μπορεί να αποδείξει σε έναν πελάτη την εμπειρία μου επάνω στην  Μελέτη και Αποπεράτωση Αδειών Δόμησης. Η υλοποίηση ενός από τους στόχους μου να δημιουργήσω μια Τεχνική  Εταιρεία εμπλουτίζει την γνώση και την εμπειρία μου επάνω στον Κατασκευαστικό τομέα. Στόχος μου είναι η  επικοινωνία, η ποιότητα και η σωστή εφαρμογή της κατασκευής με όλες τις απαραίτητες απαιτήσεις της και στο καλύτερο δυνατό κόστος της. Η επιβράβευση μου είναι να βλέπω την ικανοποίηση του πελάτη στο πρόσωπο του. Αυτό, πίστεψε με, είναι σημαντικότερο από την οποιαδήποτε οικονομική αμοιβή. Παράλληλα, ένα μεγάλο μέρος της προσωπικής μου δουλειάς είναι οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, οι  προσθήκες, οι άδειες λειτουργίας καταστημάτων, καθώς επίσης είμαι Ελεγκτής Δόμησης και Ενεργειακός Επιθεωρητής, εκδίδω Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης και ασχολούμαι με τα προγράμματα (εξοικονόμηση κατ’ οίκον) για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Η πληθώρα τέτοιων υποθέσεων συνετέλεσε στην ουσιαστική γνώση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας, της οποίας το φάσμα είναι χαοτικό. Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι μπορώ να είμαι μια καλή επιλογή ενός πελάτη είτε στην Μελέτη είτε στην Κατασκευή  είτε στην Νομιμοποίηση - Τακτοποίηση Αυθαιρέτων και στην εκπόνηση Ενεργειακών Επιθεωρήσεων.


Στην ατζέντα της επικαιρότητας κυριαρχεί το ζήτημα της νομιμοποίησης αυθαιρέτων οικημάτων και χώρων. Ποιες συνέπειες προβλέπει ο νόμος για τους πολίτες που θα αποφύγουν τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους;
Τα αυθαίρετα είναι ένα μεγάλο κομμάτι το οποίο προσπαθεί η Πολιτεία εδώ και 7 χρόνια να καταπολεμήσει  έτσι ώστε να δημιουργήσει μια Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου στην συνολική δόμηση του περιβάλλοντος και φυσικά, να σταματήσει τον Έλληνα πολίτη ο οποίος έχει μάθει, λόγω χρόνιων εθισμών, να αυθαιρετεί.
Οι επιλογές που έχει κάποιος που διατηρεί μία αυθαίρετη κατασκευή είναι τρείς: Να την τακτοποιήσει με τον αντίστοιχο νόμο, να την κατεδαφίσει ή να την διατηρήσει ρισκάροντας να πληρώσει δυσβάσταχτα πρόστιμα που θα του επιβληθούν από το Κράτος σε περίπτωση καταγγελίας. Για παράδειγμα σας παραθέτω ένα απόσπασμα συνεπειών του νόμου γι ‘ αυτούς που ΔΕΝ θα προβούν σε τακτοποίηση των αυθαιρεσιών τους:
«ΕΥΕΚΑ ενημερώνει πάραυτα τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την εφαρμογή του άρθρου 41 του ν. 3536/2007 (Α΄ 42) σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβάλλεται και πρόστιμο ύψους από έξι χιλιάδων (6.000) έως δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στις παραπάνω επιχειρήσεις. Οι Αστυνομικές Αρχές οφείλουν να παράσχουν τη συνδρομή τους για την πραγματοποίηση της κατεδάφισης, εφόσον τους ζητηθεί. Ανάλογη υποχρέωση έχουν και οι λοιπές κρατικές αρχές όπως οι κτηματικές υπηρεσίες με την παροχή όλων των απαραίτητων στοιχείων που αφορούν στα πρωτόκολλα κατεδάφισης και τη συμπλήρωση κατάλληλης βάσης δεδομένων για τη διευκόλυνση της ΕΥΕΚΑ, οι Ο.Τ.Α., κυρίως με τη διάθεση μηχανικών μέσων και προσωπικού.»

Ως ειδικός στον κλάδο σας και δεδομένου ότι η εμπειρία σας είναι μεγάλη, με ποιους τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε έναν πελάτη σας στο ζήτημα αυτό;
Εφόσον ο πελάτης επιλέξει το γραφείο μου , έρχεται με ό ,τι νομιμοποιητικό έγγραφο έχει στην διάθεσή του (Συμβόλαιο, Ταυτότητα Ε1, Ε9, Έκθεση Αυτοψίας, Οικοδομική Άδεια, Αρχιτεκτονικά Σχέδια) και ό,τι άλλο θεωρεί ότι έχει στην διάθεσή του που να αφορά το ακίνητο που θέλει να τακτοποιήσει. Στη συνέχεια η δουλειά μου είναι να συλλέξω όλα τα Νομιμοποιητικά Έγγραφα- Σχέδια που απαιτούνται από την αρμόδια Υπηρεσία προκειμένου να συγκρίνω όλες τις τυχόν διαφοροποιήσεις με την υφιστάμενη κατασκευή. Πραγματοποιώ την αυτοψία αποτυπώνοντας τις αυθαιρεσίες και έπειτα υπολογίζω  μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΕΕ το ποσό του προστίμου και ενημερώνω τον πελάτη.

 

Μιαούλη 15, Αλεξανδρούπολη, Τηλ.: 25515 53489

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone