Κωνσταντίνος Κάλλιας: Ο συνθέτης που μελοποίησε τον Καβάφη

Από τον Ηλία Αραβίδη

Με αφορμή την κυκλοφορία του καινούργιου του μουσικού άλμπουμ με μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη,

ο γνωστός συνθέτης και δημιουργός κ. Κωνσταντίνος Κάλλιας μίλησε στο Thea Magazine και στον Ηλία Αραβίδη για τη σχέση του με τον ποιητή, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της δουλειάς του, αλλά και τους ανθρώπους που τον συντρόφευσαν στο εγχείρημά του. Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μόδα των talent shows, ενώ μας αποκάλυψε την δική του συνταγή επιτυχίας στη ζωή ορμώμενος από ποιόν άλλον; Μα τον Καβάφη φυσικά!

κ. Κάλλια, την περίοδο αυτή ασχολείστε με την σύνθεση μουσικής με θέμα την ποίηση του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Θα μπορούσατε να μου περιγράψετε τι σας ώθησε να μελοποιήσετε, συγκεκριμένα, αυτόν τον ποιητή; Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο γνώρισμα στην ποίησή του που σας συναρπάζει; Γιατί τον Καβάφη;
Καταρχάς είναι ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές μας και τυχαίνει να είναι από τους αγαπημένους μου. Αποτελεί έναν πρωτοπόρο ποιητή για την εποχή του και για αυτό άλλωστε άργησε να αναγνωρισθεί.
Με μαγνητίζει και με καθηλώνει η ποίηση του,  η οποία βγάζει μια μοναδική, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Προσέγγισα τον ποιητή με μια φρέσκια ματιά και ο λόγος του μου γέννησε μουσικές και εικόνες.


Στο πολύ γνωστό του ποίημα «Η Πόλις», ο Κωνσταντίνος Καβάφης βεβαιώνει: «Καινούργιους τόπους δεν θα βρεις, δε θα βρεις άλλες θάλασσες, η Πόλις θα σε ακολουθεί». Πόσο πολύ επηρεάζει έναν δημιουργό η προσωπική του ιστορία και τα βιώματά του;
Δεν θα μπορούσα να πω με βεβαιότητα αν είναι απαραίτητο να έχει ένας καλλιτέχνης κάποια ιδιαίτερα βιώματα ώστε να μπορεί να δημιουργήσει. Νομίζω πως όλα είναι θέμα  ταλέντου και έμπνευσης. Ιδιαίτερα όταν έχεις ποιήματα παγκοσμίας εμβέλειας με τόσο νοηματικό πλούτο τότε η έμπνευση έρχεται αβίαστα.


Είστε ένας άνθρωπος ιδιαιτέρως γνωστός στην Αλεξανδρούπολη. Θα μπορούσατε να μας πείτε κάποια πράγματα για τα σημεία - σταθμούς της καριέρας σας, σημεία που σας έκαναν αυτό που είστε;
Πρώτα απ΄όλα το βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2008 όπου και άρχισαν όλα. Ακολούθως, η συνεργασία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Επίσης, η μακρόχρονη συνεργασία με την κα. Άγγελα Γιαννακίδου και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, για το οποίο έγραψα πολλές μουσικές για διάφορα ντοκιμαντέρ. Σημαντικός σταθμός ήταν η συνεργασία μου με την Πειραματική Σκηνή Αλεξανδρούπολης όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να γράψω μουσικές για διάφορα Θεατρικά και βέβαια, η συνεργασία με μεγάλους ερμηνευτές όπως ο Παντελής Θεοχαρίδης και η Αφροδίτη Μάνου. Εννοείται πως δεν θα μπορούσα να παραλείψω την ενασχόλησή μου με την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη.


Ο Κωνσταντίνος Καβάφης είναι ένας ποιητής τον οποίο πολλοί συνθέτες προσπάθησαν να μελοποιήσουν, αλλά η προσπάθειά τους δεν είχε την απήχηση που θα ήθελαν. Αλήθεια, εσείς ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στο εγχείρημά σας για την δημιουργία αυτού του CD;
Είναι αλήθεια ότι ο Καβάφης έχει μελοποιηθεί από όλους τους μεγάλους συνθέτες μας, αλλά κανείς δεν κατάφερε να κάνει  γνωστά μελοποιημένα ποιήματά του στο ευρύ κοινό όπως για παράδειγμα έγινε με τον Νίκο Καββαδία. Άλλωστε, έχει χαρακτηρισθεί ως ο ποιητής που νίκησε τους συνθέτες. Οι δυσκολίες που συνάντησα είναι πολλές. Ο πυκνός και πεζολογικός του λόγος, η ιδιότυπη γλώσσα του, η ιδιομορφία των ποιημάτων του, στην οποία δεν συναντάμε ομοιοκαταληξία, ακόμα και η απουσία του μέτρου. Κι όμως είναι όλα αυτά που ίσως μου κέντρισαν  το ενδιαφέρον ώστε να δώσω την δική μου μουσική ματιά πάνω στα ποιήματα του Καβάφη. 

Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, σας βοήθησαν κι άλλοι άνθρωποι για την κυκλοφορία του CD. Θα μπορούσατε να μας πείτε ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές και για την εμπειρία της συνεργασίας σας;
Την δουλειά μου την εμπιστεύτηκε από την πρώτη στιγμή ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Αντώνης Μποσκοΐτης, ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος του χώρου, ο οποίος μου ζήτησε να αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια του δίσκου.
Βέβαια ήμουν πολύ τυχερός που δέχτηκαν, επίσης, να τραγουδήσουν σπουδαίοι ερμηνευτές όπως ο Παντελής (Θεοχαρίδης) και η Αφροδίτη (Μάνου) αλλά και μια πολύ ταλαντούχα τραγουδίστρια της πόλης μας, η Δανάη Καλογιάννη.
Εκτός των άλλων, με τίμησαν πολύ καλοί μουσικοί που ηχογράφησαν τα τραγούδια. Πρόκειται για τους Βίκτωρα Ζαζόπουλο, Κώστα Βενετικίδη, Αντρέα Γρυπαίο, Ναυσικά Τσάρα, Λάκη Τζήμκα, Δώρα Καραγκιοζάκη, Αλέκο Σπανίδη, Γιάννη Ταταρίδη, Γιάννη Σαριαννίδη, Χάρη Ιωαννίδη, Σωτήρη Νούκα και Νίκο Καλύβα.
Μεγάλη βοήθεια είχα από τον ηχολήπτη και παραγωγό Βαγγέλη Γεωργαντζή, ο οποίος έκανε την μίξη και το μάστερινγκ και βέβαια δεν θα περέλειπα την στήριξη που είχα από την δισκογραφική μου, την SPIDER MUSIC και την Ευανθία Μάγνη, η οποία εμπιστεύθηκε την δουλειά μου.

Η ακριτική θέση της Αλεξανδρούπολης στον ελλαδικό χάρτη και η μεγάλη απόσταση από τα αστικά κέντρα ποια εμπόδια θέτει σε έναν καλλιτέχνη στην προβολή της δουλειάς του στο ευρύτερο κοινό της χώρας;
Η απόσταση είναι μεγάλο πρόβλημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά για έναν καλλιτέχνη που διαμένει σε μια ακριτική πόλη σαν την Αλεξανδρούπολη,  ειδικά αν θέλει να συνεργαστεί με ανθρώπους από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Χρειάστηκε να ταξιδέψω πολλές φορές με συνέπεια,  εκτός από την κούραση που με κατέβαλε, τα έξοδα διογκώνονταν. Παρόλα αυτά, αν έχεις πάθος για αυτό που κάνεις και το αγαπάς, πάντα βρίσκεις λύσεις. Όσον αφορά την προβολή της δουλειάς μου στο ευρύτερο κοινό παραμένουν τα ίδια δεδομένα. Για να κατέβω πχ. για τη παρουσίαση του CD στην Αθήνα, μπορείτε να φανταστείτε πόσα έξοδα χρειάζονται. Ευτυχώς από την άλλη, υπάρχει και το διαδίκτυο που βοηθάει την κατάσταση.


Τα τελευταία χρόνια το τηλεοπτικό τοπίο βρίθει εκπομπών που αναζητούν νέα ταλέντα στο χώρο του τραγουδιού και της μουσικής. Εσείς, ποια στάση κρατάτε απέναντι σε αυτές τις εκπομπές και τι θα συμβουλεύατε έναν νέο καλλιτέχνη που αναζητά την προσωπική του πορεία μεσ’ απ’ αυτόν τον χώρο;
Θα χαρακτήριζα όλες αυτές τις εκπομπές ως το αναγκαίο κακό. Δυστυχώς, είναι ο μόνος πλέον τρόπος να επιδείξει το ταλέντο του κάποιο νέο παιδί. Δεν θα πρότεινα σε έναν νέο καλλιτέχνη να δοκιμάσει την τύχη του, αμέσως, σε αυτές τις εκπομπές. Ας δοκιμαστεί πρώτα σε live ή ας ανεβάσει κάποια τραγούδια του στο διαδίκτυο αφήνοντας την λύση των talent shows ως τη τελευταία ευκαιρία.

«Η Ιθάκη σου έδωσε το ωραίο ταξείδι, χωρίς αυτήν δεν θα ‘βγαινες στο δρόμο». Ποια είναι η δική σας Ιθάκη κ. Κάλλια; Ποιες είναι οι δικές σας άμυνες που σας προστατεύουν από τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες της καθημερινότητας;
Αυτό είναι ίσως το πιο γνωστό, παγκοσμίως, ποίημα και είναι του Κ. Π. Καβάφη. Λοιπόν, ο ποιητής ακριβώς αυτό τονίζει: δεν είναι αυτοσκοπός της ζωής η Ιθάκη, δηλαδή ο τελικός προορισμός, σημασία έχει το ταξίδι και όσο πιο μακρύ είναι, τόσες πιο πολλές εμπειρίες θα αποκτήσουμε.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, οι άμυνες μου είναι να είμαι προσηλωμένος στους στόχους μου. Η Ιθάκη μου είναι η δημιουργία, να γραφώ μουσικές. Το ταξίδι της δημιουργίας είναι μαγευτικό και είναι αυτό που, τελικά, μένει, το χνάρι που αφήνει ο κάθε άνθρωπος από το σύντομο πέρασμα του στη ζωή. Έτσι και αλλιώς, όλοι περαστικοί είμαστε...

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone