Η συγκατοίκηση με κατοικίδιο βελτιώνει την ανθρώπινη υγεία

Από την Κατερίνα Ιωαννίδου

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του ένα κοινωνικό όν, δηλαδή στη ζωή του συναναστρέφεται πάντα με άλλους ανθρώπους και σχεδόν πάντα αναζητά τη συντροφικότητα.

Η συντροφικότητα όμως, δε βρίσκεται μόνο σε άλλους ανθρώπους αλλά και στα κατοικίδια ζώα, αυτά δηλαδή που μένουν στον ίδιο χώρο με τον άνθρωπο.

Τα ζώα έπαιζαν πάντα πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου, ήδη από αρκετά παλιά. Αρχικά ήταν πολύ χρήσιμα ως βοηθοί σε διάφορες εργασίες όπως για παράδειγμα ο σκύλος που φυλούσε τα πρόβατα ή η γάτα που σκότωνε τα τρωκτικά στα χωράφια. Επίσης ήταν πολύ σημαντικά και για την επιβίωση του ανθρώπου, καθώς με το κυνήγι τους ο άνθρωπος έβρισκε την τροφή του, και αργότερα από τα ζωικά προϊόντα, όπως το τυρί, το γάλα, τα αυγά και το βούτυρο. Ακόμη, χρησίμευαν και ως μεταφορικό μέσον, όπως τα άλογα που έσερναν τις άμαξες. Είναι σημαντικά και για την ένδυση, καθώς από το δέρμα ζώων δημιουργήθηκαν τα πρώτα ρούχα, για να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο είδος το κρύο του χειμώνα. Όσο περνάνε όμως τα χρόνια, τα ζώα και κυρίως τα κατοικίδια, έχουν όλο και μεγαλύτερη και σημαντικότερη θέση στη ζωή του ανθρώπου που είναι πλέον από τα πιο συνηθισμένα είδη συντροφιάς. Μάλιστα, έχουν πολλά θετικά αποτελέσματα σε κάθε ηλικία του ατόμου.

Τα ζώα προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα +στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κάποιο κατοικίδιο, νιώθουν λιγότερη μοναξιά, είναι πιο κοινωνικά, νιώθουν πιο υπεύθυνα και έχουν πιο θετικά συναισθήματα. Ένα ζώο μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί ακόμα και στο να μπορέσει να μιλήσει πιο νωρίς, ενώ έχει βρεθεί ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με κάποιο ζώο έχουν πιο ενισχυμένη αυτοπεποίθηση. Επίσης, τους είναι πιο εύκολο να καταλάβουν τι αισθάνεται κάποιος, πότε είναι στεναχωρημένος, χαρούμενος, θυμωμένος ή λυπημένος. Μεγάλο ρόλο παίζουν και στην υγεία, καθώς τα παιδιά που μεγαλώνουν στο ίδιο σπίτι με ένα κατοικίδιο έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες ή άσθμα. Τα παιδιά αυτά μαθαίνουν να είναι πιο υπεύθυνα και μάλιστα οι γονείς μπορούν να τους διδάξουν πολλά με τη βοήθεια ενός κατοικιδίου, όπως για παράδειγμα πώς είναι να έχουν την ευθύνη κάποιου άλλου. Τέλος, είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουν την απώλεια σε παιδιά που έχουν χάσει έναν γονέα, καθώς τους δίνουν την αίσθηση ότι έχουν μία συντροφιά και κάποιον να απευθυνθούν.

Όσον αφορά τους ενήλικες, επίσης βοηθούν πολύ να καταπολεμήσουν αισθήματα λύπης και μοναξιάς. Είναι πολύ καλοί σύντροφοι σε περίπτωση κάποιας απώλειας και μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη. Έχουν λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς και γενικότερα έχουν λιγότερα ήπια προβλήματα υγείας. Σε άτομα που έχουν υπέρταση έχει βρεθεί ότι αγγίζοντας και χαϊδεύοντας ζώα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς. Έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, λιγότερο άγχος και έχουν πιο σταθερά συναισθήματα. Επίσης, εκτός από την αρτηριακή πίεση, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Ακόμη, προσφέρουν ασφάλεια, και φυσικά είναι οι πιο έμπιστοι φίλοι του ανθρώπου.

Δε θα πρέπει όμως να παραλείψουμε και έναν άλλο πολύ σημαντικό ρόλο των ζώων, ο οποίος είναι ο ρόλος τους σαν βοηθοί. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι σκύλοι-οδηγοί, οι οποίοι βοηθούν τους τυφλούς στην κυκλοφορία τους ενώ παράλληλα είναι στήριγμα και συντροφιά τους. Επίσης βοηθούν άτομα με αναπηρίες, και βρίσκονται ως “εργαζόμενοι” και σε διάφορα σώματα, όπως αυτό της αστυνομίας ή ως βοηθοί τελωνειακών.

Με τόσα οφέλη, λοιπόν, και τη μικρή φροντίδα που χρειάζονται ως αντάλλαγμα, ποτέ δεν είναι αργά για να σκεφτούμε να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο!

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone