Η κατάθλιψη είναι τόσο επικίνδυνη όσο και η παχυσαρκία

Σχεδόν 1 στα 5 θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια οφείλονται στην κατάσταση της πνευματικής μας υγείας.

Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η κατάθλιψη είναι τόσο επικίνδυνη για την καρδιά σας όσο η παχυσαρκία και η υψηλή πίεση.

Νέα δεδομένα βασισμένα σε δεκαετή μελέτη δείχνουν ότι η κατάθλιψη προκαλεί 15% των καρδιακών επεισοδίων.

Αυτό είναι μόλις λιγότερο από το 21% των καρδιακών επεισοδίων που οφείλονται στην παχυσαρκία και περισσότερο από το 8,4% που προκαλούνται λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, καθώς η κατάθλιψη επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο καθηγητής Karl-Heniz Ladwig από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου αναφέρει ότι είναι πλέον αναμφισβήτητο πως η κατάθλιψη αποτελεί έναν επικίνδυνο παράγοντα για τις καρδιαγγειακές ασθένειες.

Το ερώτημα τώρα είναι ποια είναι η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και άλλων σοβαρών παραγόντων, όπως το κάπνισμα, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, η παχυσαρκία και η υπέρταση.

«Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει κάθε παράγοντας;»

Για να εκτιμήσει τους κινδύνους η ομάδα του καθηγητή Ladwig ανέλυσε δεδομένα από 3.428 άνδρες ασθενείς ηλικίας 45-74 ετών που παρακολουθούσε επί μία δεκαετία.

Εκτίμησαν την επίδραση της κατάθλιψης στην καρδιά συγκρίνοντάς την με τους τέσσερις άλλους πιο επικίνδυνους παράγοντες: την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερίνη, το κάπνισμα και την παχυσαρκία.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης 557 άτομα πέθαναν, 269 από αυτά εξαιτίας καρδιακών ασθενειών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατάθλιψη ήταν η βασική αιτία για 15% των θανάτων. Ενώ η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα προκάλεσαν 8,4% και 21,4% αντίστοιχα των θανάτων που συνδέονται με καρδιακές ασθένειες.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η κατάθλιψη έχει μια μέτρια επίδραση μεταξύ των κύριων μη συγγενών παραγόντων που οδηγούν σε καρδιαγγειακές ασθένειες», αναφέρει ο καθηγητής Ladwig. «Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, η διαγνωστική μέθοδος της συνυπάρχουσας κατάθλιψης θα πρέπει να είναι σταθερή. Αυτό μπορεί να ρυθμιστεί με απλά μέσα».

Πηγή: Dailymail.co.uk

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone