Το μυστικό για να νιώθουμε ικανοποίηση στη σχέση μας. Όχι, δεν έχει να κάνει με τον σύντροφο μας

Από την Πένυ Κολώνη

Πάρα πολλές μελέτες έχουν ασχοληθεί με το αίσθημα της ικανοποίησης μέσα στη σχέση.

Κάποιες συμπέραναν ότι η ικανοποίηση μειώνεται τα πρώτα χρόνια της σχέσης και αυξάνεται αργότερα. Άλλες συμπέραναν ότι μειώνεται σταθερά με το πέρασμα του χρόνου. Και κάποιες άλλες κατέληξαν στο ότι παραμένει γενικά σταθερή.

Ο κλάδος της ψυχολογίας χρόνια τώρα, προσπαθεί να βρει το μυστικό των ικανοποιητικών, μακροχρόνιων σχέσεων. Μέχρι τώρα, έχουμε καταλήξει σε ένα συνδυασμό καλής επικοινωνίας, εμπιστοσύνης και αγάπης, καθώς και την απουσία μεγάλων τραυματικών γεγονότων. Τα αποτελέσματα όμως των πρόσφατων ερευνών δείχνουν πλέον προς την κατεύθυνση της αυτοεκτίμησης.

Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην ικανοποίηση στη σχέση και την αυτοεκτίμηση έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον. Μέχρι πρόσφατα, θεωρούσαμε ότι οι ικανοποιητικές σχέσεις αυξάνουν την αυτοεκτίμηση. Όμως πλέον, έχει αποδειχθεί ότι ισχύει το αντίθετο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη η αυτοεκτίμηση του ατόμου, τόσο μεγαλύτερη ικανοποίηση νιώθει στη σχέση.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια σχέση μπορεί να τους «σώσει» από τη μοναξιά, τη θλίψη, τον πόνο και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όταν μπουν σε μια σχέση, η διάθεση τους αλλάζει προς το καλύτερο εφ’όσον θεωρούν ότι όλα θα φτιάξουν. Κάποιο διάστημα αργότερα, όταν πλέον ο αρχικός ενθουσιασμός έχει ξεθωριάσει, η διάθεση τους επανέρχεται στο συνηθισμένο επίπεδο και με οδύνη συνειδητοποιούν ότι τελικά τίποτα δεν άλλαξε από τα θέματα τους. Σε αυτό το σημείο στρέφονται ενάντια στο σύντροφο που δεν τους ‘ικανοποιεί’, αγνοώντας ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες τους από τη σχέση.

Πολύ συχνά όταν νιώθουμε ανικανοποίητοι σε μια σχέση θεωρούμε αυτόματα ότι φταίει ο σύντροφος μας. Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές η έλλειψη ικανοποίησης οφείλεται σε δικά μας θέματα που δεν θέλουμε ή δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε. Όταν όμως θεωρούμε ότι ο άλλος ‘φταίει’, χάνουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε την κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι δεν ‘φταίει’ κανείς. Αυτό που χρειάζεται, είναι να αναγνωρίσουμε ποιά κομμάτια της σχέσης μπορούν να βελτιωθούν και να δουλέψουμε πάνω σε αυτά.

Μην προσπαθείτε να αλλάξετε το σύντροφο σας. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να πληγώσετε και να πληγωθείτε. Εάν δεν μπορείτε να τον/την αποδεχτείτε για αυτό που είναι, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε το αν θελετε να παραμείνετε στη σχέση.

Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση πιστεύουν ότι ο σύντροφος τους, τους βλέπει με τον ίδιο αρνητικό τρόπο που βλέπουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Βασισμένοι σε αυτή την πεποίθηση, και στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την απογοήτευση παίρνουν μια απόσταση από τη σχέση, ή επιτίθενται αμυνόμενοι στον σύντροφο τους. Και οι δυο τακτικές έχουν ως αποτέλεσμα το χάσιμο της ικανοποίησης και για τους δυο.

Το συμπέρασμα είναι το πόσο σημαντικό κομμάτι αποτελεί η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης. Μπορεί το να βάζουμε ως προτεραιότητα τον εαυτό μας να φαίνεται εγωιστικό, αλλά είναι πολύ σημαντικό και για το καλό της σχέσης μας. Το να φροντίσετε τον εαυτό σας, και να βελτιώσετε τη ζωή σας με απλούς τρόπους όπως να γυμναστείτε, να περάσετε χρόνο με φίλους, να μάθετε κάτι καινούργιο θα είναι μια επένδυση και για τη σχέση.

Η σχέση αποτελεί ένα οχυρό που μας προσφέρει προστασία και υποστήριξη όταν η ζωή μας φέρνει εμπόδια και δυσκολίες. Αλλά η σχέση δεν λύνει με μαγικό τρόπο τα προβλήματα μας. Αυτός που μας αγαπάει και αγαπάμε είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να επανακάμψουμε μετά από μια δυσκολία. Αλλά ούτε και αυτός (ακόμα και αν το θέλει) δεν μπορεί να μας δώσει τη χαμένη μας αυτοεκτίμηση. Αυτό μόνο οι ίδιοι μπορούμε να το χτίσουμε όταν το αποφασίσουμε.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone