Τα μυστικά ενός ευτυχισμένου γάμου

Από την Πένυ Κολώνη, Συμβουλευτική ψυχολόγος παιδιών και ενηλίκων, Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια BSc, PgDip, MSc, EMDR

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να προχωρήσει σε γάμο, είναι ουσιαστικά απροετοίμαστο για την αλλαγή που πρόκειται να υποστεί η σχέση.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει «ένα χαρτί», αφού μάλιστα συζούν και χρόνια ακόμα πριν το γάμο.

Η αλήθεια είναι ότι αλλάζουν τα πάντα, επειδή μέσα μας αρχίζουμε  ασυνείδητα να  θυμόμαστε το  μοναδικό  γάμο                που γνωρίζουμε, το γαμο των γονιών μας. Το ίδιο και ο σύντροφος μας. Συνειδητά από την άλλη έχουμε πλάσει στο μυαλό μας το πως επιθυμούμε τον ιδανικό γάμο (και κυριότερα τον/την ιδανική σύντροφο). Το ίδιο και ο/η σύντροφος μας. Έχουμε ήδη 4 είδη γάμων να ανταγωνίζονται, προσθέτουμε στη συνταγή και τα προβλήματα και τις τριβές της καθημερινότητας και... τα όργανα αρχίζουν.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε:

1) Επικοινωνία, το α και το ω μιας σχέσης. Εκφράζω τι νιώθω, χωρίς κατηγορίες, πρέπει και ενοχές. Οφείλω στον εαυτό μου και στο σύντροφο μου συναισθηματική διαφάνεια.
Ονομάζω τα συναισθήματα μου και αναλαμβάνω την ευθύνη τους, δηλαδή αυτά που νιώθω, δεν μου τα προκαλεί κανένας είναι δικά μου. Π.χ. εγώ αισθάνομαι χαρά, θλίψη, απογοήτευση, φόβο, ανησυχία, δεν με απογοητεύεις, τρομάζεις, ανησυχείς κτλ.

2) Αποκτώ επίγνωση του παρελθόντος ώστε να μην επιτρέψω σε παλιές συμπεριφορές να σαμποτάρουν την παρούσα σχέση μου. Εξετάζω ποιές από τις συμπεριφορές των γονιών μου έχουν τρυπώσει στην παρούσα σχέση μου, το ρόλο που υιοθετώ, το πως διεκδικώ μέσα στη σχέση και το πως εκφράζομαι. Ταιριάζουν αυτές οι συμπεριφορές με το άτομο που είμαι σήμερα ή αποτελούν κατάλοιπα ενός δύσκολου συχνά παρελθόντος;

3)Αναγνωρίζω τις ανάγκες και τις επιθυμίες μου ως δικές μου, και προσπαθώ να τις ικανοποιήσω χωρίς να επιβαρύνω τον σύντροφο μου.

4) Είμαι ειλικρινής και αυθεντική/ός και αποφεύγω τακτικές χειραγώγησης προκειμένου να πετύχω αυτό που θέλω. Εάν πρέπει να καταφύγω σε απειλές, εκβιασμούς, μούτρα, δημιουργία ενοχών, θυματοποίηση -η λίστα είναι ατελείωτη- για να καλύψω μια ανάγκη μου (η οποία εννοείται πως δεν καλύπτεται ουσιαστικά), οφείλω να αναθεωρήσω τη σχέση με τον εαυτό μου.

5) Προσοχή στην έκφραση του θυμού. Συνήθως κρύβει κάποιο φόβο. Καλύτερα αναγνωρίστε τί φοβάστε και επικοινωνήστε αυτό παρά το θυμό σας.

6) Αγαπώ το σύντροφο μου για αυτό που είναι, επειδή ψάχνει το δικό του ξεχωριστό τρόπο για να είναι σε αυτό τον κόσμο. Είναι σημαντικό να είσαι ο εαυτός σου και όχι αυτός που θέλουν οι άλλοι.

7) Καταλαβαίνω ότι δεν γνωρίζω πάντα ποιό είναι το καλύτερο για τον άλλο έστω και αν μερικές φορές νομίζω ότι ξέρω. Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πολλές γωνίες από όπου μπορεί κανείς να αντιληφθεί και να ζήσει τις διαφορετικές πλευρές του κόσμου μας.

8) Όταν οι επιλογές του/της συντρόφου μου  οδηγούν σε ένα δρόμο που εγώ δεν μπορώ να περπατήσω, και διαλέγω να μην καταθέσω τη δύναμη και την ενέργεια μου σε αυτό το μονοπάτι, ποτέ δεν αρνούμαι το δώρο της αγάπης. Όπως σε αγαπώ έτσι θα αγαπηθώ, όπως καλλιεργώ έτσι θα θερίσω.

Αγάπη, σεβασμός, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και επικοινωνία  είναι μερικά από τα βασικά συστατικά ενός καλού γάμου. Όπως και το να αναρωτηθούμε, «προσφέρω εγώ απλόχερα αυτά που λαχταράω να πάρω»;

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone