Γιατί μένουμε σε κακές σχέσεις; Ο πραγματικός λόγος

Οι κακές σχέσεις κινούνται με βήμα fast forward τη μια στιγμή και την άλλη σε slow motion.

Τη μια μέρα είσαι σ’ αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «περίοδο μήνα του μέλιτος», πεπεισμένη ότι δεν έχεις νιώσει ποτέ ξανά έτσι και την επομένη βρίσκεσαι σε σχέση εδώ και 5 χρόνια, τα αρνητικά ξεπερνούν τα θετικά και η αρχική φλόγα και ο ενθουσιασμός έχουν εκλείψει εντελώς.

Σου ακούγεται γνωστό; Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει το ερώτημα «πώς στο καλό φθάσαμε ως εδώ;» όσον αφορά στη σχέση μας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Current Psychology υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί μένουμε σε μια τέτοια σχέση.

Είμαστε απλά πλάσματα της συνήθειας; Ή φοβόμαστε την αλλαγή και το να μείνουμε μόνοι μας; Προφανώς, δεν έχει να κάνει μόνο μ’ αυτά, αλλά κυρίως με το πόση αξία προσδίδουμε στο χρόνο και το χρήμα που έχουμε επενδύσει σε μια σχέση πάνω από την αγάπη και την ευτυχία…

Σε μια πρόσφατη έρευνα ζητήθηκε από 1000 άτομα να φανταστούν τον εαυτό τους σε πολλά διαφορετικά σενάρια. Στη μία ομάδα ατόμων οι ερευνητές είπαν ότι βρίσκονται σ’ έναν δυστυχισμένο γάμο για 10 χρόνια, στην άλλη ότι ήταν παντρεμένοι για 1 χρόνο, στην τρίτη ότι έχουν αγοράσει σπίτι μαζί ως ζευγάρι και στην τελευταία ομάδα ότι έχουν προσπαθήσει πολύ να σώσουν το γάμο τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 35% από αυτούς που επένδυσαν χρήματα και κόπο στη σχέση τους επέλεξαν να μείνουν. Σε αντίθεση, μόνο το 25% από αυτούς που τους είπαν ότι ήταν παντρεμένοι για 1 χρόνο θα έμεναν. Η ομάδα που τους είπαν ότι βρίσκονται σ’ έναν δεκάχρονο γάμο χωρίς αγάπη αποφάσισαν όλοι ανεξαιρέτως ότι θα παρέμεναν σ’ αυτόν.

Οι ερευνητές το ονομάζουν «φαινόμενο της μη ανακτήσιμης δαπάνης», δηλαδή όταν επιλέγεις να μείνεις σε μια σχέση που παραπαίει, γιατί δεν επιθυμείς να χάσεις τα χρήματα, το χρόνο ή την προσπάθεια που έχεις ήδη επενδύσει σ’ αυτήν.

Επομένως, δεδομένου ότι το μυστικό ενός ευτυχισμένου γάμου είναι ιδιαίτερα καταθλιπτικό, φροντίστε να θυμάστε τους 5 κανόνες για μια ευτυχισμένη σχέση (βλέπε: καλή επικοινωνία με το σύντροφό σου, πίστη, σεβασμός, χιούμορ και τέλος σωστή διαχείριση των μεταξύ σας καβγάδων) και αποφύγετε να μείνετε σε μια κακή σχέση απλά και μόνο επειδή είναι βολικό.

Πηγή: “Marie Claire”

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone