Για την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Από τη Μαρίνα Κωστοπούλου

Το Σάββατο που μας πέρασε είχε κάτι ξεχωριστό που πιθανώς να αγνοούμε. Ήταν η Παγκόσμια Μέρα Αγκαλιάς που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιανουαρίου.

Είναι μια τάση που μας έρχεται από την Αμερική, αλλά ας μην βιαστούμε να την απορρίψουμε και χλευάσουμε ως ξενόφερτη και απλοϊκή. Είναι εξάλλου επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η σωματική επαφή έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και την ψυχολογία του ατόμου, καθώς του τονώνει την αυτοπεποίθηση, τον χαλαρώνει, μειώνει το άγχος και τα πάσης φύσεως αρνητικά αισθήματα. Όλα αυτά βέβαια μπορούμε να τα αντιληφθούμε και χωρίς να είμαστε επιστήμονες. Όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχουν αποδειχθεί και επιστημονικά.

Για σκεφτείτε λίγο τη μεγάλη αντίφαση που επικρατεί στη σημερινή εποχή. Στη σύγχρονη, λοιπόν, κοινωνία το σεξ κυριαρχεί και προβάλλεται διαρκώς μέσα από κάθε είδους εικόνες. Έχει εκλείψει, ωστόσο, η ουσιαστική ανθρώπινη επαφή που μπορεί να εκφράζεται μέσα από μία αγκαλιά, ένα χάδι, ένα άγγιγμα που καμία σχέση να μην έχει με οτιδήποτε ερωτικό. Είναι όμως τόσο ανακουφιστική και παράλληλα ευεργετική.

Μην κρύβετε και καταπιέζετε τα αισθήματά σας. Δείξτε την τρυφερότητα, την αγάπη και το νοιάξιμό σας στους αγαπημένους σας ανθρώπους και όχι μόνο. Μην διστάσετε να αγκαλιάστε το συνάδελφο, το γείτονα που φαίνεται ότι το έχει αληθινά ανάγκη. Ίσως τον βοηθήσετε, έστω και λίγο. Πιθανώς να του φτιάξετε τη μέρα. Δε θα το μάθετε ποτέ και δεν έχει και τόσο σημασία. Το σημαντικό είναι να μη μένουμε απαθείς απέναντι στα συναισθήματα των άλλων, να μη χάσουμε την ανθρωπιά μας και αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν ενσυναίσθηση, δηλαδή την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα των άλλων και να ταυτιζόμαστε με αυτά. Την ικανότητα αυτή που διαθέτουν από ένστικτο οι τετράποδοι φίλοι μας και τα μικρά παιδιά. Γιατί, όπως το χαμόγελο έτσι και η αγκαλιά δεν κοστίζει τίποτα, προσφέρει όμως πολλά.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone