Μην πυροβολείτε τον Άγιο Βαλεντίνο

Από τη Μαρίνα Κωστοπούλου

Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα και ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία και λοιπά παρεμφερή καταστήματα έχουν την τιμητική τους.

Τι σημαίνει όμως πραγματικά η συγκεκριμένη μέρα για τους περισσότερους;

Καταρχάς, ας συμφωνήσουμε όλοι στο εξής. Πρόκειται για μια καθαρά εμπορική και τηλεοπτική γιορτή χωρίς άλλη ουσιαστική διάσταση. Και τι κακό υπάρχει σ’ αυτό, θα διερωτηθεί κάποιος. Μήπως και οι υπόλοιπες γιορτές – θρησκευτικές και μη – δεν έχουν εμπορευματοποιηθεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό; Είναι λοιπόν μια εμπορική, ξενόφερτη εορτή που έχουμε υιοθετήσει εδώ και σχεδόν μία εικοσαετία στην Ελλάδα.

Μη με κατηγορήσετε ότι μεμψιμοιρώ και γκρινιάζω. Ίσα ίσα είμαι από εκείνους που πιστεύω ότι καλό είναι να υπάρχει η συγκεκριμένη μέρα, εφόσον μας κάνει – ερωτευμένους και μη - να χαμογελάμε. Σίγουρα, είναι μια ημέρα που αφορά κυρίως τις μικρότερες ηλικίες και αποτελεί κάτι σαν παιχνίδι για τους εφήβους, κυρίως, που θα σπεύσουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα τριαντάφυλλα και σοκολατάκια τα αγόρια και αρκουδάκια και παντός είδους λούτρινα τα κορίτσια.

Όσον αφορά, τώρα, όλους του υπόλοιπους που έχουμε περάσει προ πολλού αυτήν την ηλικία ας μην απορρίπτουμε τη συγκεκριμένη μέρα. Είναι μια καλή ευκαιρία να κοιτάξουμε στα μάτια αυτούς που αγαπάμε, να τους δώσουμε το γλυκό φιλί που αμελήσαμε την προηγούμενη και να τους πούμε πόσο τους αγαπάμε και πόσο τυχεροί αισθανόμαστε που υπάρχουν στη ζωή μας. Οι λιγότερο ρομαντικοί βέβαια θα σχολιάσουν ότι αλίμονο αν περιμένουμε τον Άγιο Βαλεντίνο για να πούμε το πολυπόθητο «Σ’ αγαπώ» και να προσφέρουμε κάποιο δώρο στο έτερον ήμισυ. Συμφωνώ απόλυτα μαζί τους. Δεν είναι κακό, ωστόσο, να επιτρέπουμε συχνά πυκνά στον εαυτό μας να νιώσει παιδί, αθώο, ανέμελο, ερωτευμένο και να κάνει κινήσεις που σπάνε τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Και ναι, μία όμορφη έκπληξη προς τον αγαπημένο ή την αγαπημένη μας (ένα γεύμα που ετοιμάσαμε οι ίδιοι ή το γλυκό που τόσο του αρέσει και δεν βρίσκουμε ποτέ το χρόνο να φτάξουμε ή ακόμη και κάτι πιο απλό και συμβολικό) είναι κάτι που ξεφεύγει από τα τεριμμένα και μόνο χαρά θα μας προσφέρει.

Μην πυροβολείτε, λοιπόν, τον Άγιο Βαλεντίνο! Δειχτείτε τον όπως είναι, χωρίς πολλή ουσία, αλλά ως μια καλή αφορμή για να ανταλλάξουμε ευχές, κάρτες, λουλούδια ή έστω να γκρινιάξουμε στις κολλητές μας ότι είμαστε μόνοι/ μόνες μια τέτοια μέρα. Όλα χρειάζονται στη ζωή και τα πιο ουσιαστικά και τα πιο επιφανειακά, αρκεί να μην τους προσδίδουμε περισσότερη σημασία από αυτήν που πραγματικά έχουν. Χρόνια Πολλά, λοιπόν, σε όλους είτε γιοράζουν είτε όχι. Καλά να είμαστε και του χρόνου!

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone