Επικοινωνία στα χρόνια του facebook

Του Ηλία Αραβίδη

Μία από τις σημαντικότερες αιτίες δυσχερειών στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι η έλλειψη της επικοινωνίας ανάμεσα στα πρόσωπα-όρους της σχέσης.

Φαινόμενο που δεν ανακύπτει πρόσφατα, πλην όμως με την εμφάνιση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης τείνει να εξαπλώνεται και να διαβρώνει όσο τίποτε άλλο την απρόσκοπτη διάρκεια και την ποιότητα της διαπροσωπικής αμοιβαιότητας.

Είναι το δίχως άλλο, αναγκαίο να υπογραμμιστεί πως η επικοινωνία στα κοινωνικά δίκτυα δεν υποκαθιστά και ούτε ανακόπτει τους κανόνες της δια ζώσης επικοινωνίας. Το γεγονός ότι οι εναλλασσόμενοι στους ρόλους πομπού και δέκτη σε μια διαδικτυακή συνομιλία δεν επικοινωνούν ζωντανά, δεν μεταβάλλει την Αρχή της ευγένειας στη συνομιλία τους.

Μια από τις βασικότερες παραμέτρους επιτυχίας μιας σχέσης είναι η αμεσότητα στην έκφραση των σκέψεων και συναισθημάτων των προσώπων που συναπαρτίζουν τη σχέση. Είτε πρόκειται για φιλικές ή ερωτικές είτε για καθαρά επαγγελματικές σχέσεις το ουσιαστικότερο όπλο στην υπερνίκηση της προκύπτουσας φθοράς στο πεδίο της σχέσης είναι η αποτελεσματική επικοινωνία.

Το μήνυμα με άλλα λόγια οφείλει να μην παρουσιάζει διαλείψεις μεταφερόμενο από τον πομπό στον δέκτη και αντίστροφα. Όταν προκύπτει κάποιο ζήτημα είναι αναγκαίο να τοποθετείται στις σωστές του συντεταγμένες και να λύνεται άμεσα. Και άμεσα σημαίνει πως πρέπει να επιχειρείται μια ειλικρινής και άνευ περιστροφών τοποθέτηση των όρων της σχέσης πάνω στο πρόβλημα. Είναι απόλυτα προφανές στον κάθε ώριμα σκεπτόμενο άνθρωπο πως η αναβολή και χρήση ανόητων υπεκφυγών σε μια συζήτηση δεν συμβάλλει ούτε στο ελάχιστο στην επιτυχία της επικοινωνίας.

Ευγένεια, θάρρος και παρρησία είναι οι τρεις ακρογωνιαίοι λίθοι μιας ουσιαστικής και ποιοτικής σχέσης και αποτελούν την αναμφισβήτητη παράμετρο επιτυχίας της επικοινωνίας. Η ιδιοτελής χρήση του αντικείμενου όρου της σχέσης μόνο παιδαριώδης ανωριμότητα και έλλειψη ευθύνης σηματοδοτεί. Θωρακίζοντας συνάμα τη σχέση σε μια άκαρπη αναμόχλευση φόβων επίτευξης του τελικού Αγαθού της αμοιβαιότητας.

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone