Παράνομα τα τεστ δυσανεξίας σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας

Από την Τριάδα Τσαπράζη

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού υγείας όπως δημοσιεύεται στη Διαύγεια «η χρησιμοποίηση των τεστ δυσανεξίας σε προγράμματα

απώλειας βάρους δεν έχει καμία επιστημονική βάση, αφενός διότι τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται δεν έχουν διαγνωστική αξία, αφετέρου διότι οι τροφικές δυσανεξίες δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους».

«Εγώ έκανα το τεστ κι έχασα βάρος». Η απάντηση είναι απλή. Τα αποτελέσματα των τεστ συνοδεύονται πάντα από δίαιτα/οδηγίες διατροφής «για να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα». Ή αλλιώς συστήνεται η αποφυγή των «δυσανεκτικών τροφών», συνήθως υδατάνθρακες (ζυμαρικά, γλυκά), παχιά κρέατα, τυριά και άλλα υψηλά θερμιδογόνα τρόφιμα. Με την αφαίρεση αυτών ή/και ολόκληρων ομάδων τροφίμων, οι προσλαμβανόμενες θερμίδες μειώνονται σημαντικά και κατά συνέπεια χάνεται βάρος. Επιπρόσθετα το άτομο έχει μπει σε μια διαδικασία ενασχόλησης με το τι τρώει, προσέχει περισσότερο και συνήθως αυξάνει τη φυσική του δραστηριότητα.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην προσπάθεια να χάσουν βάρος είχαν στραφεί στα περιβόητα τεστ δυσανεξίας παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των διαιτολόγων ότι η σχέση δυσανεξιών με το βάρος και το μεταβολισμό δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και ότι «τα τεστ αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία τα οποία καθορίζουν τα προγράμματα απώλειας βάρους, αφενός διότι ουδέν αποτέλεσμα έχουν, αφετέρου διότι μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις με τον αποκλεισμό τροφών, οι οποίες σύμφωνα με το τεστ μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δυσανεξίες».

Η Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος είχε τοποθετηθεί στο ΚΕΣΥ ότι καμία από τις εναλλακτικές μεθόδους (εκτός των ιατρικών για τη διάγνωση αλλεργίας ή υπερευαισθησίας) δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά και κατά συνέπεια δε θα πρέπει να εφαρμόζεται ούτε για διάγνωση αλλά ούτε και για θεραπεία και φυσικά ούτε για σχεδιασμό διαιτολογίου.

Η απόφαση όπως δημοσιεύεται στη Διαύγεια λέει τα εξής:

 1. Μόνο οι τεκμηριωμένες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να οριστεί η ύπαρξη μιας αλλεργίας ή υπερευαισθησίας. Η διάγνωση αυτή μπορεί να οδηγήσει μόνο στη συμβουλή για τον αποκλεισμό των τροφών, οι οποίες δημιουργούν τις αλλεργικές αντιδράσεις και όχι στο σχεδιασμό του διαιτολογίου.
 2. Από τις εναλλακτικές μεθόδους, ουδεμία ως τώρα έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, συνεπώς δεν πρέπει να εφαρμόζεται ούτε για διάγνωση ούτε για θεραπεία.
 3. Η διάγνωση κάποιας υπερευαισθησίας και ο αποκλεισμός των τροφών που την προκαλούν στο άτομο μπορεί να βοηθήσει αποκλειστικά και μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της.
 4. Ουδεμία σχέση, τουλάχιστον έως τώρα επιστημονικά τεκμηριωμένη, έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή το μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμισή του, την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με αυτό το σκοπό.
 5. Ο μεταβολικός ρυθμός μπορεί να μετρηθεί και να εκτιμηθεί με διάφορους τρόπους. Η μέτρησή του είναι χρήσιμη για την διατροφική αξιολόγηση, όχι όμως και απαραίτητη. Σε κάθε περίπτωση η μέτρηση ή η εκτίμησή του μπορεί να γίνεται από διαιτολόγο.
 6. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στο εμπόριο αξιόπιστα και πιστοποιημένα για τη διαγνωστική τους αξία κλινικά τεστ ανίχνευσης διατροφικών δυσανεξιών.

Η χρησιμοποίηση των τεστ δυσανεξίας σε προγράμματα απώλειας βάρους δεν έχει καμία επιστημονική βάση, αφενός διότι τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται δεν έχουν διαγνωστική αξία, αφετέρου διότι οι τροφικές δυσανεξίες δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Συνεπώς, τα τεστ αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε διαιτολογικά κέντρα, ως εργαλεία τα οποία καθορίζουν τα προγράμματα απώλειας βάρους, αφενός διότι ουδέν αποτέλεσμα έχουν, αφετέρου διότι μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις με τον αποκλεισμό τροφών, οι οποίες σύμφωνα με το τεστ μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δυσανεξίες.

   

Links

          

Main Office

 • Main Office

   

 • Email

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 • Phone