Δημόκριτος: Ένα σύγχρονο και αξιόπιστο διαγνωστικό εργαστήριο και στην Αλεξανδρούπολη

Από την Βανέσα Ζυγερίδου // Φωτογραφία: Τόνυ Μαργαρίτης

Tο μικροβιολογικό εργαστήριο «Δημόκριτος», αν και μετρά λίγους μήνες λειτουργίας στην πόλη της Αλεξανδρούπολης

δείχνει να διακρίνεται για την ποιότητα και την αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά και ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός φαίνεται να είναι τα σημαντικά στοιχεία, μεταξύ άλλων, που το κάνουν να ξεχωρίζει.
Ο Δημήτρης Τσαϊρίδης και η Χριστίνα Τσίγαλου, είναι οι υπεύθυνοι γιατροί του «Δημόκριτος» και μέσα από την ενδιαφέρουσα συνέντευξή τους αναλύουν πτυχές του επαγγέλματός τους.

Σχετικά με τον κ. Τσαϊρίδη αξίζει να σημειωθεί ότι ακολούθησε το αντικείμενο του ενδιαφέροντός του, τη Βιοπαθολογία και στη συνέχεια πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα με τίτλο: «Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία». Μάλιστα έχει εργαστεί στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΓΝΑ, καθώς έχει πάρει μέρος σε δράσεις ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.
Η κα Τσίγαλου αποφοίτησε από το Τμήμα Ιατρικής της Αλεξανδρούπολης και για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και κατάφερε να φτάσει μέχρι τη βαθμίδα της Διευθύντριας στο Εργαστήριο Βιοπαθολογίας του ΠΓΝΑ. Το 2017 κατέλαβε τη θέση Επίκουρης Καθηγήτριας στην έδρα της Μικροβιολογίας στο ΔΠΘ. Η ίδια έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και είναι μέλος συντακτικών επιτροπών σε διεθνή, καθώς και μέλος σε ελληνικές και διεθνείς επιστημονικές εταιρείες.

 dimokr erg1

Τι σας ώθησε κα Τσίγαλου να ασχοληθείτε με την Ιατρική και την Μικροβιολογία-Βιοπαθολογία και ποια είναι η θέση της ειδικότητας σας στο σημερινό επιστημονικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο;
Όλοι εμείς που υπηρετούμε τα επαγγέλματα υγείας και ειδικότερα την Ιατρική έχουμε ξεκινήσει την ενασχόληση μας ορμώμενοι από την αγάπη μας για τον συνάνθρωπο και από το μεράκι μας για προσφορά.
Έτσι κι εγώ επέλεξα μια ιατρική ειδικότητα που μπορεί να μην χαρακτηρίζεται ως πρώτης γραμμής αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είναι εξίσου σημαντική και συναρπαστική. Την έχω υπηρετήσει και την υπηρετώ από ποικίλες θέσεις και κάθε φορά ανακαλύπτω και μια καινούργια πτυχή εξίσου ενδιαφέρουσα.
Η ειδικότητα μας έχει πραγματικά αναβαθμιστεί και ο Βιοπαθολόγος μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Μικροβιολογία, Βιοχημεία, Αιματολογία αλλά και στην Ανοσολογία.
Ο Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια για αντιμετώπιση των πολυανθεκτικών μικροοργανισμών που απειλούν τα μέχρι τώρα ιατρικά κεκτημένα και προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την κακή και αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών. Επίσης, συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια για τον εμβολιασμό έναντι σοβαρών νοσημάτων, όταν το αντιεμβολιαστικό κίνημα θέτει σε κίνδυνο το "ανοσιακό τείχος" που προσπάθειες χρόνων έχουν κτίσει. Ο Εργαστηριακός ιατρός έχει πλέον την δυνατότητα της άριστης εκπαίδευσης και απόκτησης εμπειρίας, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό και έχει ένα έργο άμεσα συνυφασμένο με τις νέες τεχνολογίες. Έχουμε στην φαρέτρα μας όλο και περισσότερες μεθοδολογίες που στοχεύουν στην έγκαιρη, έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των νοσημάτων.
Η τωρινή μου ενασχόληση στο Πρότυπο Διαγνωστικό Εργαστήριο Δημόκριτος με έχει πείσει ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για μια άρτια και εμπεριστατωμένη πρόληψη και διάγνωση. Ο σύγχρονος εξοπλισμός, η τεχνογνωσία και η πολύχρονη εμπειρία σε όλα τα αντικείμενα της ειδικότητας μας κάτω από τον συνεχή έλεγχο των Ιατρών Βιοπαθολόγων και των άριστα καταρτισμένων τεχνολόγων στο Εργαστήριο μας σε διαρκή συνεργασία με τον κλινικό γιατρό, εγγυάται την ακρίβεια, εγκυρότητα και αξιοπιστία των αποτελεσμάτων ώστε οι κλινικοί συνάδελφοι να οδηγηθούν σε ασφαλή διάγνωση και θεραπεία.

dimokr erg2


Ο ρόλος της έρευνας κα Τσίγαλου είναι διαχρονικά σπουδαίος. Στις μέρες μας συντελούνται ραγδαίες εξελίξεις στην Ιατρική. Ποιο είναι το μέλλον της Μικροβιολογίας-Βιοπαθολογίας και πού στοχεύουν οι έρευνες παγκοσμίως;
Είναι γενικά αποδεκτό ότι η Ιατρική είναι συνυφασμένη με την έρευνα σε όλα τα επίπεδα, είτε στο κομμάτι της βασικής έρευνας σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, είτε στην κλινική έρευνα όπου όλες οι ιατρικές ειδικότητες μαζί παλεύουν για το καλό του ασθενούς. Έχοντας θητεύσει πολλά χρόνια σε διάφορες δομές υγείας αλλά και στο Πανεπιστήμιο μπορώ να σας πω ότι η ειδικότητα μας είναι σαφώς από τις πλέον σχετιζόμενες με την έρευνα. Το εργαστήριο ανέκαθεν αντιπροσώπευε τον χώρο όπου διενεργούνται, πειράματα, στήνονται ε ρευνητικά πρωτόκολλα, δοκιμάζονται νέα φάρμακα κλπ. Ακόμα και ένα ιδιωτικό Βιοπαθολογικό εργαστήριο υψηλών προδιαγραφών μπορεί να υποστηρίξει μελέτες, δοκιμές και ποικίλες εξετάσεις πρωτοποριακές ή μη, που εντάσσονται στα πλαίσια της κλινικής έρευνας. Η έρευνα πλέον, στην Βιοπαθολογία στοχεύει κυρίως στην έγκαιρη ανίχνευση διαφόρων ασθενειών ή κακοήθειών, ώστε να είναι δυνατόν με έναν προσυμπτωματικό έλεγχο (screening) να μειώσουμε την εμφάνιση νέων περιστατικών της νόσου. Επίσης, ακολουθώντας τις απαιτήσεις των κλινικών ειδικοτήτων η ανακάλυψη δεικτών παρακολούθησης και πρόγνωσης συνεπικουρούν στην κλινική εκτίμηση και θεραπεία. Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω ότι στους καιρούς που ζούμε με τις μετακινήσεις των πληθυσμών, την διεθνή οικονομική κρίση, την αναζωπύρωση ξεχασμένων νοσημάτων και την αύξηση άλλων, όπως τα αυτοάνοσα, η έρευνα στην ειδικότητα μας αλλά και γενικά στην Ιατρική αποτελεί ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα κονδύλια χρηματοδότησης και να αυξηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, που ίσως έχει να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, λιγότερη γραφειοκρατία, ώστε να υποστηριχθεί η καινοτομία και οι νέες μεθοδολογίες, οι νέοι επιστήμονες να μείνουν στην χώρα μας και να καρποφορήσουν οι προσπάθειες όλων μας για καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.

dimokr erg3


Σίγουρα το επάγγελμά σας κ. Τσαϊρίδη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, διότι σχετίζεται με το ύψιστο αγαθό που είναι η υγεία συνεπώς και η πρόληψη. Έπειτα από μια εξέταση παρέχετε συμβουλές στον κόσμο που σας επισκέπτεται; Ποιες είναι οι καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε;
Η ερώτησή σας φανερώνει με τον καλύτερο τρόπο πόσο επίκαιρη, σύγχρονη αλλά ταυτόχρονα άλλο τόσο αναγκαία μοιάζει η γνωστή σε όλους φράση του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη: «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν», καθώς συνεχίζει να εκφράζει με κάθε τρόπο το πνεύμα και την βαθύτερη ουσία όλων των ανθρωπιστικών επαγγελμάτων, αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων αποτελεί η Ιατρική. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, επομένως σημαντική είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση. Σε αυτό στοχεύουμε στο Διαγνωστικό Κέντρο Δημόκριτος όλο το Ιατρικό προσωπικό ως επιστημονικά υπεύθυνοι αλλά και οι υπόλοιποι συνεργάτες μας, πάντα σε συνεργασία με συναδέλφους των κλινικών ειδικοτήτων. Φροντίζουμε να καλύπτουμε κάθε πιθανή απορία που σχετίζεται με το είδος των προσφερόμενων εξετάσεων και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται κατά την διενέργεια αυτών. Θεωρούμε καθήκον μας να παρέχουμε μια πρώτη και ψύχραιμη ανάγνωση των αποτελεσμάτων αλλά και να συζητούμε για το πώς το εργασιακό, κοινωνικό, οικογενειακό περιβάλλον μας αλλά και κάθε κομμάτι του τρόπου ζωής μας αντανακλούν στην υγεία. Ιδιαίτερα στις μέρες μας υπάρχουν πηγές μέσα από το διαδίκτυο αμφίβολης ποιότητας που μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε παρερμηνείες και εσφαλμένα συμπεράσματα. Τελικά, αυτό αποτελεί και την μεγαλύτερη πρόκληση. Η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι εξεταζόμενοί μας, μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε το καλύτερο για την υγεία τους.

dimokr erg4


Στο «Δημόκριτος» κ. Τσαϊρίδη καλύπτονται όλων των ειδών οι βιοχημικές, ορμονολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις; Θεωρείτε ότι είναι σημαντική η δια βίου εκπαίδευση για το έμπειρο προσωπικό του «Δημόκριτος»;
Είμαστε στην ευχάριστη θέση, όλοι όσοι συμμετέχουμε στο Πρότυπο Μικροβιολογικό Εργαστήριο Δημόκριτος στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, να αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι αλλά ταυτόχρονα και περήφανοι για το πολυάριθμο και απαιτητικό φάσμα προσφερόμενων εξετάσεων. Στελεχωμένοι με σύγχρονους αναλυτές υψηλών προδιαγραφών και αναγνωρισμένης αξίας διεθνώς που διαθέτουν τεχνολογία πρωτοπόρας αιχμής, παρέχουμε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας αποτελέσματα με ακρίβεια, ορθότητα, ταχύτητα και αξιοπιστία. Συγκεκριμένα, στο εργαστήριο μας πραγματοποιούνται αιματολογικές εξετάσεις, έλεγχος πηκτικότητας, βιοχημικός έλεγχος, εξετάσεις ορμονών, το σύνολο δηλαδή των πιο συχνών αλλά τόσο απαραίτητων εξετάσεων που διενεργούνται τόσο κατά την διερεύνηση ύπαρξης πιθανών νοσημάτων, όσο και στα πλαίσια του απαραίτητου προληπτικού ελέγχου. Επιπλέον, παρέχουμε την δυνατότητα προσδιορισμού δεικτών νεοπλασίας, επιπέδων φαρμάκων στο αίμα εξεταζόμενων υπό θεραπευτική αγωγή, ηλεκτροφόρηση πρωτεϊνών, εξετάσεις μέτρησης αλλεργιογόνων Rast, ορολογικό έλεγχο δεικτών οστεοπόρωσης αλλά και διερεύνηση θρομβοφιλίας, υπογονιμότητας, έλεγχο για κυστική ίνωση, μέτρηση αντισωμάτων λοιμωδών νοσημάτων, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, εξετάσεις που συναντούμε συχνότατα στον απαιτούμενο προγεννητικό έλεγχο, καθώς και εξειδικευμένες εξετάσεις μοριακής βιολογίας με χρήση μεθόδων PCR. Επίσης, εξετάσεις ούρων με γενική εξέταση, μικροσκόπηση ιζήματος και καλλιέργεια αλλά και μικροβιολογικές εξετάσεις σε όλα τα βιολογικά δείγματα με δυνατότητα καλλιέργειας, απομόνωσης παθογόνου μικροοργανισμού και ελέγχου ευαισθησίας αυτού σε αντιβιοτικά, μυκητιολογικές και παρασιτικές εξετάσεις. Όμως, το πιο πρωτοποριακό και καινοτόμο κομμάτι εξετάσεων του Εργαστηρίου Δημόκριτος αφορά στην εξειδικευμένη διερεύνηση αυτοάνοσων νοσημάτων με την μέθοδο του ανοσοφθορισμού, καθώς διαθέτουμε πλήρως υλικοτεχνικά εξοπλισμένο τμήμα αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό, ειδικό μικροσκόπιο ανοσοφθορισμού και φυσικά την γνώση, την εμπειρία και την καθοδήγηση της καθηγήτριας κυρίας Τσίγαλου.
Σε ότι αφορά την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, θεωρώ ότι είναι το κεντρικό μας πλεονέκτημα σε συνδυασμό με την υλικοτεχνική επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο μας. Με συνεχή και διαρκή επιμόρφωση σε νέες και απαιτητικές τεχνικές, συμμόρφωση σε πιστοποιημένες διαδικασίες πρότυπων συστημάτων ποιότητας ISO, συνέδρια, σεμινάρια εμπλουτισμένα με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Βιοπαθολογίας / Μικροβιολογίας γίνεται πράξη η τόσο απαραίτητη και αναγκαία διαρκής επαφή με τον πάντα ζωντανό και δημιουργικό χώρο των νέων προσφερόμενων γνώσεων.
Συμπερασματικά, αφενός πιστεύουμε ότι η δια βίου εκπαίδευση είναι θεμιτή και απαραίτητη προϋπόθεση εξέλιξης, βελτίωσης και προόδου και αφετέρου φροντίζουμε αυτό να γίνεται πράξη με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο.

dimokr erg5

www.dimokritos.org // Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αιμοληψίες κατ’ οίκον
Συμβεβλημένο με ΕΟΠΥΥ & λοιπά Ταμεία

Άνετο parking

 

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone