Οἰκοτεχνεῖον «Θεράπειον»: Ξεχασμένες αναμνήσεις από γεύσεις που μας θυμίζουν τη γιαγιά και τον παππού στο χωριό

Στο Οἰκοτεχνεῖον «Θεράπειον» παρασκευάζουμε παραδοσιακά χειροποίητα ελληνικά προϊόντα βασισμένα αποκλειστικά σε συνταγές

και τεχνικές που μας κληροδότησαν οι παλαιότερες γενιές. Χυλοπίτες, κους κους, τραχανάς κόκκινος και λευκός, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού είναι τα προϊόντα που παρασκευάζουμε με πρώτες ύλες από τα χωράφια της οικοτεχνίας. Όλα τα στάδια παρασκευής, το μάζεμα των φρούτων και των λαχανικών, το πλύσιμο, το καθάρισμα, το κόψιμο, η επεξεργασία και η συσκευασία του τελικού προϊόντος γίνονται αποκλειστικά και μόνο με το χέρι στο εργαστήριο της οικοτεχνίας.

Η οικοτεχνία Οικοτεχνεῖον «Θεράπειον» βρίσκεται στο Θεραπειό του Δήμου Ορεστιάδας στον Έβρο και είναι εγγεγραμμένη στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνών (ΚΗΜΟ) με αριθμό GR71002252.

therapeio9

Στο Οἰκοτεχνεῖον «Θεράπειον» σκοπός μας είναι να ξυπνήσουμε ξεχασμένες αναμνήσεις από το χωριό μέσα από μυρωδιές και γεύσεις που μας θυμίζουν τη γιαγιά και τον παππού, τα ανέμελα παιδικά χρόνια…τραχανάς, χυλοπίτες, κους κους… οι γεύσεις των παιδικών μας χρόνων... γλυκά του κουταλιού για τους μουσαφίρηδες που ήρθαν αλλά και μαρμελάδες για να είναι το πρωινό δυναμωτικό και «να σε κρατήσει», για να γνωρίσουμε και στον υπόλοιπο κόσμο τους γευστικούς θησαυρούς της περιοχής μας αλλά και τις μοναδικές μας γεύσεις όπως είναι ο κόκκινος τραχανάς, κυρίως όμως για να διαφυλάξουμε παραδοσιακές συνταγές και τεχνικές που η προέλευσή τους χάνεται μέσα στους αιώνες.

 therapeio1

Η Δήμητρα Ματζιουρά, η οικοτέχνης – παραγωγός και «ενορχηστρωτής» όλης αυτής της ιδέας, έχοντας την κατάρτιση και την εξειδίκευση, αλλά κυρίως το μεράκι, την αγάπη και τη διάθεση για να γίνει αυτή η ιδέα πράξη και να πάρει σάρκα και οστά, αλλά και το αίσθημα ευθύνης για να διαφυλάξει την τοπική παράδοση, είναι το πρόσωπο πίσω από την οικοτεχνία Οἰκοτεχνεῖον «Θεράπειον». Έχοντας στη διάθεσή της παραδοσιακές συνταγές που οι ρίζες τους φτάνουν σε βάθος πέντε και πλέον γενεών, ανέλαβε το καθήκον και την υποχρέωση όχι μόνο να τις διαφυλάξει αλλά και να τις ξαναζωντανέψει μέσα από τις παρασκευές της.

therapeio2

Με βαθιά επίγνωση του τι εστί μια οικοτεχνία, η οικοτεχνία Οἰκοτεχνεῖον «Θεράπειον» αξιοποιεί «τα του οίκου» της ως πρώτες ύλες από τα χωράφια και το ροδώνα που διαθέτει αλλά και τα μέλη της οικογένειας για να επιτελέσουν όλες τις εργασίες. Έτσι και υπό το άγρυπνο βλέμμα της γιαγιάς Ευγενίας και της μαμάς Χρύσας, οι παρασκευές του Οἰκοτεχνεῖον «Θεράπειον» γίνονται πραγματικότητα. Πρόκληση αλλά και στόχος στο Οἰκοτεχνεῖον «Θεράπειον» ήταν να θυμίσει σε όλους την ανεμελιά των παιδικών χρόνων μέσα από ένα γευστικό ταξίδι.. είναι πραγματικά απίστευτο πόσες αναμνήσεις μπορεί να ξυπνήσει μια μυρωδιά ή μια γεύση στον ουρανίσκο μας...

therapeio8
Τα προϊόντα Οἰκοτεχνεῖον «Θεράπειον» πολλά, όσα και τα πλούσια δώρα που προσφέρει απλόχερα η μάνα γη αφού η παραγωγή, εξαρτάται αποκλειστικά από τις ποσότητες των φρούτων και των λαχανικών που παίρνουμε από τα δέντρα, τα χωράφια και το ροδώνα της οικοτεχνίας, ενώ όταν παρασκευάζονται δεν χρησιμοποιούνται καθόλου χρωστικές ή συντηρητικά. Οι χυλοπίτες, το κους κους και ο τραχανάς Οἰκοτεχνεῖον «Θεράπειον» είναι χειροποίητα σε όλα τα στάδια παρασκευής τους, από το ζύμωμα μέχρι και το στέγνωμα το οποίο γίνεται παραδοσιακά και αποκλειστικά πάνω στη σίτα..έτσι μάθαμε άλλωστε..

therapeio4
Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, 9 μήνες περίπου λειτουργίας, καταφέραμε πολλά… ο κόσμος αγάπησε και ξεχώρισε τα προϊόντα Οἰκοτεχνεῖον «Θεράπειον» και τους ευχαριστούμε εγκάρδια αφού χωρίς τη στήριξή του δεν θα τα καταφέρναμε. Επιπλέον, τα προϊόντα μας βρίσκονται ήδη στα ράφια καταστημάτων delicatessen όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

therapeio5
Με το Οἰκοτεχνεῖον «Θεράπειον» καταφέραμε να βάλουμε ξανά στο χάρτη το Θεραπειό που, αν και βρίσκεται τόσο μακριά, επιλέχτηκε και συμμετέχει μαζί με άλλες 15 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα στο πρόγραμμα επιτάχυνσης επιχειρήσεων “Αγροανέλιξη” που αφορά οικοτεχνίες και υλοποιείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

therapeio6
Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να παραλείψουμε και την πρώτη μας διάκριση αφού το Οἰκοτεχνεῖον «Θεράπειον» συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στα Specialist Awards 2021 της Gourmet Exhibition, έναν διαγωνισμό ποιότητας των ελληνικών τυποποιημένων προϊόντων, και κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο χάλκινο μετάλλιο για τον κόκκινο πικάντικο τραχανά, ο οποίος και βραβεύτηκε στην κατηγορία «προϊόν εντοπιότητας».

therapeio7
Επιπλέον, στο Οἰκοτεχνεῖον «Θεράπειον» θέλουμε να προσφέρουμε σε όλους την εμπειρία να δουν όλη την παραγωγική διαδικασία. Γι’ αυτό η οικοτεχνία μας όχι μόνο είναι ανοικτή για επισκέψεις αλλά έχει ενταχθεί και στο δίκτυο ανοικτών αγροκτημάτων Open Farm ενώ σύντομα, επιθυμία όλης της ομάδας είναι να διοργανωθούν δράσεις με βασικούς πρωταγωνιστές τους επισκέπτες μας.

 

Θεράπειον Ορεστιάδα / Τηλ.: 693 706 9971

F/b:Οἰκοτεχνεῖον «Θεράπειον»  /  Instagram: oikotexneiontherapeion

 

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone