Ελαιόλαδο KONOS «Κτήμα Μιχελή» - Χρυσό ταξίδι στη γεύση!

Από τον Ηλία Αραβίδη

Κάτω από το όνομα KONOS βρίσκεται μια οικογενειακή επιχείρηση που συνεχίζει μια πολυετή παράδοση και προσφέρει τα προϊόντα της, έχοντας ως κύριο στόχο την ποιότητα.

Το Thea Magazine και ο Ηλίας Αραβίδης συνάντησαν την κ. Μαρία Μιχελή στις εγκαταστάσεις μεταποίησης και τυποποίησης των ελαιοκομικών τους προϊόντων και συζήτησαν για την εξελικτική πορεία του Κτήματος Μιχελή.

Θα μπορούσατε κ. Μιχελή να μας πείτε κάποια πράγματα για την ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης και τη φιλοσοφία που τη διακρίνει;
Όλα ξεκίνησαν το 1935, από τον παππού μου Ιωάννη Μιχελή με την αγορά μόλις 15 στρεμμάτων γης με άγρια στην πλειοψηφία ελαιόδεντρα τα οποία στη συνέχεια εμβολίασε με την τοπική ποικιλία Μάκρης. Στα αμέσως επόμενα χρόνια, τη σκυτάλη πήρε ο πατέρας μου Δημήτριος Μιχελής, ο οποίος κατά την διάρκεια της πεντηκονταετούς ενασχόλησής του, εκσυγχρόνισε το κτήμα. Συγκεκριμένα, εφάρμοσε για πρώτη φορά, πριν από 30 χρόνια, σύστημα στάγδην άρδευσης, το πρώτο στην Αλεξανδρούπολη. Με αυτόν τον τρόπο, διαμόρφωσε τον σημερινό ολοκληρωμένης διαχείρισης ελαιώνα.
Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση που συμπληρώνουμε πλέον οκτώ δεκαετίες στη καλλιέργεια της τοπικής ποικιλίας Μάκρης. Αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα μιας μεγάλης εμπειρίας σχετικά με την ελαιοκομία. Ωστόσο, έχοντας ως στόχο τη παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, είμαστε σε συνεχή αναζήτηση νέων τεχνικών βελτίωσης της παραγωγικής διαδικασίας. Νιώθοντας έντονα την επιθυμία να ακολουθήσουμε την εξελικτική πορεία των προηγούμενων γενεών, εκσυγχρονίσαμε την επιχείρησή μας με τη πρόσφατη επένδυση ενός υπερσύγχρονου ελαιοτριβείου δυο φάσεων και τη μονάδα επεξεργασίας ελιάς και τυποποίησης των παραγόμενων προϊόντων μας.
Μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης, παρέχεται η δυνατότητα σε μας να εξάγουμε το ελαιόλαδο λίγες μόνο ώρες έπειτα από τη συγκομιδή του καρπού. Η συνολική διαδικασία έκθλιψης των ελιών γίνεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 25oC, με αποτέλεσμα να φέρουμε τον τίτλο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης.
Κεντρικός γνώμονας της πορείας μας είναι η ποιότητα και η παραγωγή προϊόντων με μοναδικά χαρακτηριστικά που μαρτυρούν την ιδιαίτερη περιοχή του Κώνου (από εδώ προκύπτει και η ονομασία μας KONOS).

konos2
Τον Νοέμβριο του 2016 πραγματοποιήσατε την πρώτη έκθλιψη ελαιοκάρπων χάρη στον νέο τεχνολογικό εξοπλισμό ελαιουργείου. Ποιες είναι οι θετικές συνέπειες για τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης και τους καταναλωτές;
Το διφασικό ελαιοτριβείο σε συνδυασμό με τη μέθοδο ψυχρής έκθλιψης επιτρέπει τη ψυχρή μάλαξη της ελαιόπαστας χωρίς καθόλου προσθήκη νερού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην απομακρύνονται και να μη καταστρέφονται πολύτιμα βιοενεργά συστατικά του ελαιόλαδου (όπως βιταμίνες, λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες). Παράγεται, ουσιαστικά, ένα ανώτερο ποιοτικά προϊόν το οποίο αποθηκεύεται αφιλτράριστο σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ελεγχόμενες συνθήκες. Εμφιαλώνεται μόνο μετά από παραγγελία. Το τελικό προϊόν είναι παχύρευστο και θολό λόγω του αφιλτράριστου, έχει πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, έντονο φρουτώδες και πλήθος θρεπτικών συστατικών για τη διατήρηση της υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό.

konos3
Στον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου «Athena» το ελαιόλαδo KONOS κατέκτησε χρυσό βραβείο ανάμεσα σε 295 διαγωνιζομένους και 92 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς. Ποιο είναι, πιστεύετε, το ιδιαίτερο διακριτικό γνώρισμα του ελαιολάδου που το κάνει ξεχωριστό;
Μέσω της ελαιοποίησης στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο μας, μπορούμε πλέον και λαμβάνουμε το βέλτιστο του καρπού. Αυτό συμβαίνει καθώς η ελαιόμαζα μαλάσσεται αβίαστα, εν ψυχρώ όπως προείπα. Προϋπόθεση, φυσικά, είναι η άρτια κατάσταση του ελαιόκαρπου μέχρι τη συγκομιδή, πράγμα το οποίο χρήζει την εκτέλεση σωστών καλλιεργητικών τεχνικών καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο και επιτυγχάνεται με την αδιάλειπτη παρουσία μας στον ελαιώνα. Τέλος, η διαδικασία συγκομιδής γίνεται με σύγχρονα μέσα και σεβασμό προς την ελιά. Γίνεται με αυτοκινούμενο μηχάνημα που ασκεί υψηλή δόνηση και με ελαιοραβδιστικά, παλμικής κίνησης, τα οποία εξασφαλίζουν την ακεραιότητα καρπού και κλαδιών δέντρου συγχρόνως με την ταχύτητα συγκέντρωσης των ελιών. Λίγες ώρες έπειτα από τη συλλογή και αφού έχουν περάσει από διαλογέα και πλύσιμο, οι καρποί οδηγούνται προς τη τελική φάση της ελαιοτρίβησης. Αυτές οι ενέργειές μας διασφαλίζουν έναν υγιή καρπό σε όλα τα στάδια της ζωής του.
Οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές είναι ο δικός μας κόπος, η δική μας μέριμνα. Το άλλο κομμάτι είναι αυτό του μικροκλίματος του λόφου KONOS. Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε συνδυασμό με το υπέδαφος προσδίδουν χαρακτηριστικά γνωρίσματα στα ελαιόδεντρα της ποικιλίας Μάκρης και κατ’ επέκταση στο τελικό ελαιόλαδο. Έντονο φρουτώδες με γλυκά στοιχεία, ντελικάτες νότες πικρού και πικάντικου. Ένα ελαιόλαδο με μακριά επίγευση και εξαιρετική πολυπλοκότητα αρωμάτων.

konos1


Ποιες προοπτικές και ποιες ευκαιρίες διανοίγονται με την πρόσφατη είδηση της υπαγωγής του ελαιολάδου Μάκρης στην κατηγορία Π.Ο.Π για το Κτήμα Μιχελή και το ελαιόλαδο KONOS;
Το Π.Ο.Π. είναι μια σημαντική αναγνώριση για το τόπο μας και για εμάς ως επιχείρηση. Είναι μια διαπίστευση της μοναδικότητας του ελαιόλαδού μας. Με τον όρο Π.Ο.Π. η ποικιλία Μάκρης και κατ’ επέκταση το παραγόμενο ελαιόλαδο Μάκρης θα λάβει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Αρχικά, από το κοινό της υπόλοιπης Ελλάδας και έπειτα από τις αγορές του εξωτερικού. Γίνονται γνωστά πλέον, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος και ελπίζουμε να έχουν και την αντίστοιχη αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό. Είναι ένα άμεσο μέσο πληροφόρησης για τους καταναλωτές και μαρτυρά κάτι το ξεχωριστό. Μαρτυρά τη μοναδικότητα του τόπου μας και μπορεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα της περιοχής μας. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να συνεχίσουμε να διατηρούμε υψηλή ποιότητα στα προϊόντα μας για να εξακολουθούμε να ικανοποιούμε τις απαιτήσεις του κοινού.

6o χλμ Αλεξανδρούπολης - Μάκρης
Τηλ.: 6973 743 365
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.konoshill.com

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone