«Alexandroupolis Bike Team» η μεγαλύτερη ποδηλατική οικογένεια της Αλεξανδρούπολης

Από τον Ηλία Αραβίδη

Σήμερα που το ποδήλατο κατακτά όλο και περισσότερο τις προτιμήσεις του αθλούμενου και όχι μόνο κοινού, μια παρέα φίλων

από την Αλεξανδρούπολη, ωθούμενη από την αγάπη της για τα ταξίδια και τον αθλητισμό δημιούργησε πριν λίγους μήνες τον ήδη τρία χρόνια ενεργό σύλλογο ποδηλάτων «Αlexandroupolis bike team». Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δήμος Παπαράδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Τhea magazine και τον Ηλία Αραβίδη, μιλάει για όλα αυτά που ενώνουν τους φίλους του ποδηλάτου, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια δράσης της οργανωμένης συλλογικότητας της οποίας προΐσταται.

 

Η ποδηλασία ξεκίνησε με τελείως αυθόρμητο τρόπο για εσάς κ. Παπαράδη και εξελίχθηκε στη δημιουργία του πολύ δραστήριου συλλόγου ποδηλασίας «Alexandroupolis Bike Team». Μπορείτε να μας περιγράψετε την ιδέα της γέννησης του;
Την Άνοιξη του 2015 μετά από μία κοινοποίηση στα social media μια παρέα 5 ατόμων ξεκίνησε τις πρώτες ποδηλατικές βόλτες περιφερειακά της πόλης και με αποστάσεις 25-30 χλμ. Κανένας μας δεν είχε ιδιαίτερο ως καθόλου αθλητικό παρελθόν αλλά ήταν τόσο μεγάλη η απόλαυση που μας προσέφερε η αθλητική ερασιτεχνική ποδηλασία δρόμου που γρήγορα γίναμε κοινωνοί της ιδέας και η ομάδα πολύ σύντομα αναπτύχθηκε με την προσθήκη νέων μελών ποδηλατών και έτσι γίναμε μέσα στην ίδια χρονιά η πιο μεγάλη ποδηλατική οργανωμένη ομάδα της Αλεξανδρούπολης.

Πλέον η «Alexandroupolis Bike Team» ξεπερνάει τα 60 μέλη και είναι η μεγαλύτερη ποδηλατική οικογένεια της Αλεξανδρούπολης μιας πόλης ιδανικής για να ασχοληθεί όποιος επιθυμεί με την ποδηλασία.

 

paparadis

 

Πώς μπορεί ένας φίλος της ποδηλασίας να γίνει μέλος του συλλόγου; Χρειάζονται ειδικές προϋποθέσεις;
Μία και μοναδική προϋπόθεση. Η αγάπη για την ποδηλασία. Άλλωστε για να καταλάβετε την ευρύτητα των χαρακτηριστικών των ποδηλατών μελών του συλλόγου μας αρκεί να σας πω ότι μέσα στον ίδιο σύλλογο έχουμε μέλη ποδηλάτες που κάνουν πρωταθλητισμό στην αγωνιστική ποδηλασία δρόμου και βουνού, ποδηλάτες που συμμετέχουν σε ποδηλατικούς μαραθωνίους 200+ χλμ, τα γνωστά brevets, που διοργανώνουμε και εμείς στην Αλεξανδρούπολης, ποδηλάτες που κάνουν ταξίδια με τα ποδήλατα τους αλλά και ποδηλάτες που μια δύο φορές την εβδομάδα κάνουν ποδηλατοβόλτες στην όμορφη φύση περιφερειακά της Αλεξανδρούπολης για να αθληθούν και να ξεσκάσουν από την πίεση της καθημερινότητας. Εκείνο που ζητάμε βέβαια από όσους συμμετέχουν στις δραστηριότητες της ομάδας μας και θεωρούμε αυτονόητο είναι η χρήση μέσων αυτοπροστασίας πχ κράνος, επαρκή φωτισμό και ανακλαστικά ποδηλατικά ρούχα και φυσικά φροντίζουμε για την τήρηση του Κ.Ο.Κ.. Με αυτά έχουμε ευτυχώς καταφέρει μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια και τα περισσότερα από 1 εκατομμύριο χλμ. που έχουμε επί συνόλου ποδηλατήσει όλα τα μέλη της ομάδας να έχουμε μόνο 2-3 μικροατυχήματα.


Γιατί προχωρήσατε στη δημιουργία του συλλόγου; Υπάρχουν ειδικές παροχές στα μέλη του;
Η απόφαση για την «επισημοποίηση» της ομάδας και την δημιουργία Αθλητικού Συλλόγου δεν είναι κάτι που ήταν εξαρχής αυτοσκοπός, άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη δυόμιση χρόνια λειτουργούμε ως άτυπη ομάδα εξίσου αποτελεσματικά, όμως πλέον τόσο η αύξηση του αριθμού των μελών μας αλλά και η δική μας θέληση για την διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη της ποδηλασίας στην περιοχή μας το απαιτούσε.
Φυσικά υπάρχουν παροχές για όσους εγγράφονται μέλη στον σύλλογο μας. Η πιο σημαντική είναι ότι με την εγγραφή τους εισέρχονται στην πιο δραστήρια ποδηλατική οικογένεια της περιοχής, σε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούμε την ποδηλασία και μάλιστα στερώντας για αυτή μας την αγάπη χρόνο από τις λοιπές μας δραστηριότητες (φίλους, συγγενείς κλπ). Κάθε εβδομάδα διοργανώνουμε ποδηλατικές βόλτες, μάλιστα τα καλοκαίρια και νυχτερινές όπου η απόλαυση της φύσης είναι ακόμη πιο έντονη, επίσης κάθε εβδομάδα κάνουμε και συναντήσεις καφέ με ποδηλατικά θέματα συζήτησης. Μέσα στην χρονιά διοργανώνουμε ποδηλατικές εκδρομές και συμμετοχές σε brevets που γίνονται σε άλλες περιοχές. Φυσικά τα μέλη μας συχνά λαμβάνουν και ποδηλατικά αξεσουάρ που εξασφαλίζει η ομάδα μας από εταιρίες χορηγούς μας που έχουν γνωρίσει πόσο σοβαρή είναι η δραστηριότητα μας και μας στηρίζουν και οφείλουμε και από εδώ να τους ευχαριστήσουμε.

 

biketeam1

 

Ασχολείστε με την ποδηλασία δρόμου κατά κύριο λόγο και συγκεκριμένα με την αθλητική ποδηλασία δρόμου. Διοργανώνετε αθλητικές εκδηλώσεις ποδηλατοδρομίας και αν ναι,μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα για αυτές;
Διοργανώνουμε κάθε χρόνο Brevet 200 χλμ. με αφετηρία και τερματισμό στην Αλεξανδρούπολη και με τον τρόπο αυτό φέρνουμε στην περιοχή ποδηλάτες από όλη την Ελλάδα για να γνωρίσουν την θρακική φύση και φιλοξενία. Τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετείχαν στο brevet «Γη των Θρακών» 80 ποδηλάτες από όλη την Ελλάδα. Φέτος πάλι για τον Σεπτέμβριο ετοιμάζουμε brevet 200 χλμ. και ήδη για το 2019 προγραμματίζουμε ένα brevet 200 χλμ. άλλα και ένα brevet 300 χλμ. καθώς και κάνουμε κάποιες πρώτες σκέψεις για ένα brevet 400 χλμ..
Επίσης με αφορμή τα γενέθλια μας κάνουμε ένα ποδηλατικό φεστιβάλ. Τον Ιούνιο του 2017 είχαμε 100 συμμετοχές από την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία και φέτος που το φεστιβάλ μας γίνεται διήμερο στις 23-24 Ιουνίου 2018 έχουμε στόχο τις 200 συμμετοχές .Ένα διήμερο γεμάτο εκδρομές, εκδηλώσεις, διασκέδαση και επικοινωνία πάντα με κύριο άξονα την ποδηλασία και την αγάπη μας για το ποδήλατο.

 

biketeam2

 

Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος του συλλόγου;
Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να καταφέρουμε να πείσουμε όσο πιο πολλούς συμπολίτες μας να έρθουν στον κόσμο της ποδηλασίας για να κερδίσουν ακόμη περισσότεροι τα οφέλη που απλόχερα μας προσφέρει η ενασχόληση με την ποδηλασία. Άλλωστε ζούμε σε μια από τις ιδανικότερες πόλεις για να ασχοληθεί κανείς με την ποδηλασία. Οι υπάρχοντες ποδηλατόδρομοι άλλα και οι προγραμματισμένοι για κατασκευή θα προσδώσουν στο σύνολο της πόλης μας σημαντικά χαρακτηριστικά για την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση όλων όσων θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο ως το πιο οικονομικό, καθαρό αλλά και υγιεινό τρόπο αστικής μετακίνησης και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους από το παρελθόν μέχρι και σήμερα στηρίζουν την ανάπτυξη των ποδηλατοδρόμων.
Επίσης για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την ερασιτεχνική αθλητική ποδηλασία ζούμε σε μια πόλη με πολλά διαφορετικά τεραιν και ποικιλία φύσης. Αν κάποιος επιθυμεί να κάνει ποδηλασία 40-50 χλμ μπορεί να συναντήσει όλη την ακτογραμμή μέχρι την αρχαία Μεσημβρία ή να ποδηλατίσει στο όμορφο βουνό της Κίρκης ή να φτάσει στην πάντα δροσερή Αισύμη αλλά και στις Φέρες.


Τελειώνοντας, γιατί επιλέξατε αυτόν τον τρόπο άθλησης; Γιατί, με άλλα λόγια, το ποδήλατο και όχι κάποιον άλλο τρόπο; Τι σας συνδέει με αυτό και τι αποκομίζετε από την ενασχόληση αυτή;
Η ενασχόληση με την ποδηλασία για τους περισσότερους από εμάς συμβαίνει πρώτη φορά στα παιδικά μας χρόνια και σίγουρα είναι η πρώτη αίσθηση ελεύθερης μετακίνη-
σης που νιώθουμε σαν παιδιά. Όταν λοιπόν τυχαία για τους περισσότερους ενήλικες προκύπτει ένα ξεχασμένο ποδήλατο μέσα στην αποθήκη και έρχεται η ιδέα της βόλτας, πολύ γρήγορα επανεμφανίζεται αυτή η αίσθηση της ελευθερίας, της ανεμελιάς που προσφέρει η ποδηλασία. Αυτό το μοναδικό συναίσθημα είναι που σε ωθεί να συνεχίζεις ακόμη περισσότερο. Και όσο αυξάνονται τα χιλιόμετρα των διαδρομών που κάνουμε τόσο αυξάνεται και η απόλαυση του ταξιδιού. Επισκεπτόμαστε ποδηλατώντας περιοχές του νομού Έβρου που οι περισσότεροι από την ομάδα δεν έχουν ξαναπάει ούτε με τα αυτοκίνητα τους. Αλήθεια και πόσοι από τους αναγνώστες μας έχουν επισκεφτεί την Μελία, την Λεπτοκαρυά, την Πεσσάνη, την Λευκίμμη και τόσα άλλα όμορφα μέρη της περιοχής μας;
Ασχολούμενοι με την ποδηλασία βελτιώνουμε σημαντικά τους δείκτες υγείας και υπάρχουν εμπεριστατωμένες μελέτες για το πόσο σημαντική είναι η ποδηλασία για την ποιότητα ζωής και την μακροζωϊα και μάλιστα με μεγαλύτερη προστασία και λιγότερους τραυματισμούς σε σχέση με άλλα αθλήματα.
Με αφορμή την παρουσία μας στο περιοδικό σας, καλούμε και εσάς και τους αναγνώστες σας να βρείτε αυτό το σκονισμένο ποδήλατο στην αποθήκη σας και να μπείτε στον μοναδικό κόσμο της ποδηλασίας που μόνο οφέλη έχει να σας προσφέρει.

 

 

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone