Μαρία Χουρίδου: Επενδύσεις ακινήτων στον τουρισμό

Από την Μαρία Χουρίδου Πολιτικό Μηχανικό Τ.Ε.

Ο ελληνικός τουριστικός κλάδος αναπτύσσεται με τρεισήμισι φορές υψηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τον ρυθμό ανάπτυξης

της ελληνικής οικονομίας όπου το 2019 ο τουρισμός θα στηρίξει στη χώρα μας πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα «τρέχουν» επιδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ - LEADERS - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ) που ενισχύουν τους πολίτες επιχειρηματίες και μη να «επιχειρήσουν» σε επενδυτικά προγράμματα που αφορούν τον τουρισμό.

Με κίνητρο, λοιπόν τα επενδυτικά προγράμματα, μπορούν να αναπτυχθούν περιοχές που δεν είχαν ποτέ αυτή την ευκαιρία και να αναδειχθεί αυτή η απέραντη φυσική ομορφιά του κάθε σημείου της Ελλάδας μας. Υπάρχει λοιπόν ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο θεραπευτικός, ο μορφωτικός ή γνωστικός, περιηγητικός, ο θρησκευτικός, ο τουρισμός τρίτης ηλικίας, ο κοινωνικός, ο τουρισμός κινήτρων, ο επιλεκτικός, ο τουρισμός χειμερινών σπορ και ο θαλάσσιος τουρισμός.

Για παράδειγμα, με τον αγροτουρισμό επιτυγχάνεται η φιλοξενία και η υποδοχή των τουριστών σε αγροκτήματα και τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν στην ζωή των αγροτών και στις αγροτικές δραστηριότητες. Καλύπτεται η δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές εκτός πόλεως. Η ανάπτυξή του σε οποιαδήποτε αγροτική περιοχή προϋποθέτει την δημιουργία υποδομής που θα επιτρέπει την ανάπτυξη και τη δημιουργία σχετικών δραστηριοτήτων, όπως εξοπλισμό και σωστή διαμόρφωση των καταλυμάτων που θα ενοικιάζονται, διάνοιξη και δημιουργία δρόμων για την εύκολη μετακίνηση, δημιουργία χώρων αναψυχής και εστίασης και το σημαντικότερο την αξιοποίηση και ανάδειξη των φυσικών πόρων της περιοχής.
Ο οικοτουρισμός είναι μια ωφέλιμη εξόρμηση του ανθρώπου στο περιβάλλον που συνδυάζει την ψυχαγωγία με τις φιλικές προς την φύση δραστηριότητες. Μέσω αυτού, λοιπόν, δίνεται το κίνητρο ανάπτυξης τουριστικών υποδομών στο φυσικό περιβάλλον.
Ο Θεραπευτικός τουρισμός απευθύνεται σε ασθενείς που κάνουν χρήση εξειδικευμένων υπηρεσιών ιατρικής παρακολούθησης και θεραπείας και ο τουρισμός ευεξίας σε όσους επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις διακοπές τους με υπηρεσίες βελτίωσης ή διατήρησης της υγείας τους (SPA, θαλασσοθεραπεία, υδροθεραπεία, μασάζ, κτλ). Στην τελευταία κατηγορία εντάσσεται και ο ιαματικός τουρισμός (θερμαλισμός) αναπτύσσοντας τις υποδομές των περιοχών που υπάρχουν ιαματικές πηγές.
Πριν 15 χρόνια η νοοτροπία του Έλληνα πολίτη ήταν να αγοράζει τουλάχιστον την πρώτη κατοικία του και γενικότερα να επενδύει τα χρήματα του σε ακίνητη περιουσία αγοράζοντας 2η και 3η κατοικία ή για τους απογόνους του ή προς εκμετάλλευση. Όλοι αυτοί οι πολίτες δυστυχώς έχουν πληγεί ακατάσχετα πληρώνοντας διπλά και τριπλά την ακίνητη αυτή περιουσία τους στο κράτος, είτε μέσω του ΕΝΦΙΑ, είτε μέσω των τακτοποιήσεων των αυθαιρέτων κτλ. Επομένως, ακόμη και ο απλός πολίτης πλέον έχει μπει στην διαδικασία μεταποίησης των κατοικιών του σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα προκειμένου να βγάλει ένα επιπλέον μηνιαίο εισόδημα από τα ακίνητά του.
Συστήνεται στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να ανακαλύψουν ευκαιρίες σε λιγότερο γνωστές τουριστικά περιοχές και σε μικρότερης κατηγορίας ξενοδοχεία, όπως τα τετράστερα και τριάστερα στα οποία παρατηρείται κενό σε εθνικό επίπεδο.
Βάση ερευνών, το 2018 οι διεθνείς αλυσίδες ή brands αύξησαν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά κατά 15% με ανοδικές τάσεις της ζήτησης του ελληνικού τουρισμού των τελευταίων ετών, καθώς και την ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Επιπλέον, κατά το 2018 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 150 luxury ξενοδοχεία φτάνοντας έτσι τα 550 ξενοδοχεία 5 αστέρων και τα 1.581 ξενοδοχεία 4 αστέρων, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 21.6% του συνολικού αριθμού ξενοδοχείων της χώρας.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, η οποία συμπεριλήφθηκε στην έρευνα για πρώτη φορά, τα Hotel Groups, Family Groups και Brands κατέχουν το 8% της συνολικής αγοράς και το 12% της δυναμικότητας.

Γνωστοί εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές έχουν ήδη τοποθετηθεί ή αναζητούν συστηματικά ευκαιρίες σε αντίστοιχα lifestyle ξενοδοχεία πόλης, φοιτητικά ξενοδοχεία (student hotel) κ.α. Γενικά, τα ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα, γεγονός που τα καθιστά ελκυστικά ανά περίπτωση ως επενδυτικό προϊόν.
Επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα δημιουργώντας έναν νέο Ξενοδοχειακό Χάρτη που αφορά εξαγορές, ανακαινίσεις, λειτουργία νέων μονάδων, αγορές και συγχωνεύσεις, κυρίως μεγάλων πεντάστερων ξενοδοχείων στους τουριστικά κυρίως προορισμούς της χώρας, όπως Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Ιόνιο, Χαλκιδική, Θάσος, Σαμοθράκη, καθώς και Αλεξανδρούπολη.
Στην πόλη μας, επίσης, δημιουργούνται καινούριες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που αφορούν, είτε ανεγέρσεις, ανακαινίσεις και αλλαγές χρήσης κτιρίων σε Ξενοδοχεία, είτε μεταποιήσεις κατοικιών σε ενοικιαζόμενες, οι οποίες εντάσσονται σε γνωστά sites, όπως AIRBNB, BOOKING κ.α. προκειμένου να ενταχθούν στον κλοιό του τουρισμού και να πάρουν ένα μερίδιο από αυτόν.
Για όποιον, λοιπόν, ενδιαφέρεται να επενδύσει – αξιοποιήσει οποιοδήποτε ακίνητο διαθέτει (κατοικία, κτίριο, οικόπεδο) εκμεταλλευόμενος την έξαρση του φαινομένου ανάπτυξης του τουρισμού, το Τεχνικό Γραφείο Χουρίδου Μαρία μπορεί να σας παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις και προτάσεις μελέτης–κατασκευής με την βοήθεια εξωτερικών συνεργατών σε όλα τα επίπεδα επένδυσης (oικονομοτεχνικές, κατασκευαστικές, μελέτες, ανακαινίσεις, τακτοποιήσεις, αλλαγές χρήσης, αδειοδοτήσεις, άδειες λειτουργίας κτλ).

 

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone