Στον Έβρο τα Χριστούγεννα τρώμε εννιά φαϊά και «κλέβουμε» τον γείτονα

Η Εβρίτικη παράδοση είναι πολύ πλούσια σε γεύσεις και δρώμενα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Τα ήθη και έθιμα

στον Έβρο δεν παύουν  να αντέχουν στον χρόνο, κρατώντας τη σύνδεση με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, η οποία ενισχύει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς των κατοίκων με τις ρίζες τους.

 

MediaGroup baner

 

«Κόλιαντα μπάμπου τσιτσί»

Είναι η  φράση που ηχούσε από τα ξημερώματα στις γειτονιές των χωριών του, την παραμονή των Χριστουγέννων, ήταν «Κόλιαντα (κάλαντα) μπάμπου τσιτσί». Τα μικρά παιδιά τραγουδούσαν  το μήνυμα της γέννησης του Χριστού και οι  νοικοκυραίοι  προσέφεραν  κουλουράκια, ξερά σύκα και καρύδια, που στην πάροδο των ετών αντικαταστάθηκαν από χρήματα και γλυκίσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως τα έθιμα και ειδικότερα οι στίχοι των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών διαφοροποιούνται από χωριό σε χωριό ενώ συχνά το περιεχόμενό τους προσαρμόζεται στα μέλη της οικογένειας που επισκέπτονται οι καλαντιστές (αναφορές μέσω των στίχων σε νεογέννητο, ή ευχές για ηλικιωμένο που ασθενεί, ή για μέλος σε ηλικία γάμου κ.ο.κ). 

 

«Σούρβαλα-Σούρβαλα»

Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς διαλαλούσαν οι μικροί καλαντιστές την προηγούμενη της έλευσης του νέου χρόνου, στις γειτονιές των χωριών του Έβρου, τραγουδώντας «Άγιους Βασίλης έριτι απού την Καισαρεία, απού την Καισαρεία, βαστάει πένα κι χαρτί, χαρτί κι καλαμάρι…». Το βράδυ της τελευταίας μέρας του χρόνου ομάδες νέων καλαντιστών, ανύπαντρων ή αρραβωνιασμένων, επισκέπτονταν όλα τα σπίτια του χωριού και εύχονταν υγεία και ευημερία στους νοικοκύρηδες που τους αντάμειβαν δεόντως.

 

«Εννιά φαϊά»

Τα εννιά φαγητά  συμβολίζουν την εννεάμηνη κύηση της Παναγίας και τα φαγητά θυμιατίζονται από την νοικοκυρά. Στο τραπέζι της παραμονής των Χριστουγέννων εξακολουθούν να υπάρχουν εννέα φαγητά όλα νηστίσιμα και το  κάθε φαγητό έχει και έναν συμβολισμό. Μεταξύ των εδεσμάτων, το Χριστόψωμο, για την προετοιμασία του οποίου η νοικοκυρά βάζει όλη της την τέχνη, καθώς πρόκειται για ζυμωτό ψωμί διακοσμημένο με παραστάσεις από την αγροτική παραγωγή (δέμα από σιτάρι, έναν ζυγό εφόσον υπάρχουν ζώα ή και το ίδιο το ζώο). Στο νηστίσιμο αυτό τραπέζι ζητούν ο ένας από τον άλλο συγχώρεση.

 

«Μπάμπου»

Ήταν το πρώτο φαγητό που θα έτρωγε η οικογένεια μετά από τη νηστεία των 40 ημερών, μάλιστα το έβραζαν όλη τη νύχτα σε σιγανή φωτιά για να είναι έτοιμο όταν θα γύριζε η οικογένεια από την εκκλησία.

 

«Κλέβουν»τον γείτονα

Στα χωριά στον  βόρειο Έβρο, τα ξημερώματα τπαραμονής των Χριστουγέννων ομάδες νεαρών «κλέβουν» από τις αυλές των σπιτιών οτιδήποτε μπορεί να μεταφερθεί  τα οποία οι ιδιοκτήτες αναζητούσαν σε άλλες γειτονιές, ενώ σήμερα τα βρίσκουν συγκεντρωμένα στην πλατεία του χωριού απ’ όπου τους επιστρέφονται σε κλίμα αστεϊσμών και πειραγμάτων.

 

Κότόπουλο με λάχανο τουρσί


Ανήμερα της γέννησης του Χριστού και με το τέλος της νηστείας, στο εορταστικό τραπέζι υπάρχει κοτόπουλο, συνήθως μαγειρεμένο με λάχανο τουρσί, γιατί η κότα σκαλίζει το χώμα προς τα πίσω όπως προς τα πίσω θα μείνει και ο παλιός χρόνος στις επόμενες ημέρες.

 

Καλές γιορτές με υγεία σε όλο τον κόσμο!

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone